Στο παρά πέντε αποσύρθηκε διάταξη που ελαχιστοποιούσε πρόστιμα καταθετών της λίστας Λαγκάρντ

Στο παρά πέντε αποσύρθηκε διάταξη που ελαχιστοποιούσε πρόστιμα καταθετών της λίστας Λαγκάρντ
ΒΟΥΛΗ- Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των Κυβερνητικών, Διοικητικών και Αυτοδιοικητικών Οργάνων στο Διαδίκτυο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και άλλες διατάξεις»// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ) Eurokinissi

Για ποιους λόγους αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη, που προωθήθηκε από τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας και κρίθηκε ότι δε συνάδει με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ

Αποσύρθηκε διάταξη για τη μείωση των προστίμων κατά 80% σε όσους υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδημάτων προ του 2007.

Εκτός νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά τίθεται η διάταξη που προέβλεπε τη μείωση κατά 80% των προσαυξήσεων και των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα προγενέστερα του 2007.

Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν πρόταση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, αλλά αποσύρεται καθώς κρίθηκε ότι δεν συνάδει με το πνεύμα των ελέγχων που διενεργούνται για τις παλαιότερες φορολογικές χρήσεις αλλά και για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ.

Χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων της διάταξης θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα και οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που περιλαμβάνονται στα σχετικά αρχεία.

Τι προέβλεπε η διάταξη

Οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν, πριν την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου και των λοιπών καταλογιστικών πράξεων, να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, γνωρίζοντας τα αποτελεσμάτων του ελέγχου και καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις.

Εφόσον οι φορολογούμενοι κατέθεταν συμπληρωματική δήλωση, τότε οι προσαυξήσεις και πρόστιμα μειωνόντουσαν έως και 80% για τις υποθέσεις από το οικονομικό έτος 2008 και παλαιότερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα