Mazda MX-5 2.0 Roadster Coupe

Το AUTO 24 πατάει το κουμπί της ηλεκτρονικά αναδιπλούμενης οροφής του ΜΧ-5 RC (video)
- 17 Οκτωβρίου 2007 22:41
Αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια αυτοκινητοβιομηχανίες, δημοσιογράφους και φυσικά τους υποψήφιους αγοραστές!
Ειδικά από τη στιγμή που η σκληρή ηλεκτρικά αναδιπλούμενη οροφή πέρασε και στα πρώτα προσιτά μοντέλα, τότε σπεύσανε αρκετές εταιρείες να δημιουργήσουν ένα μοντέλο γι’ αυτό το ανερχόμενο κομμάτι της αγοράς! Άλλες αδιαφόρησαν και συνέχισαν με τη γνωστή υφασμάτινη οροφή!
Η Mazda;
Ο Ιάπωνας κατασκευαστής ήταν από τους λίγους που κατάφεραν να πλασάρουν και τις δύο απόψεις και μάλιστα για πρώτη φορά στο ίδιο μοντέλο! Πολύ τολμηρό δε νομίζετε;
Προσθέστε στο παραπάνω ερώτημα ότι αυτό το εγχείρημα συμπεριλαμβάνει ίσως το πιο επιτυχημένο διθέσιο ανοιχτό μοντέλο όλων των εποχών! Τότε μιλάμε για κάτι ακόμη πιο τολμηρό!
Και αυτό γιατί η Mazda ρίσκαρε κοντράροντας το best seller της με ένα νέο μοντέλο που αντί για τζόκεϊ φοράει κράνος!
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την εικόνα του καλοστημένου και απίστευτα διασκεδαστικού κατά την οδήγηση πισωκίνητου MX-5.
Και οι σχεδιαστές ξέρουν «μαγικά»
Στον αντίποδα των επιφυλακτικών μας σκέψεων πριν οδηγήσουμε το μοντέλο με το hard top (συγκρίνοντας το πάντα με το πολύ καλό MX-5 με την υφασμάτινη οροφή), βρίσκονταν η πραγματικότητα!
Καταρχήν πριν δούμε από κοντά το Roadster Coupe δεν πιστεύω ότι υπήρξε έστω και ένας που δε νόμιζε ότι το νέο miata θα αναγκαζόταν να παραχωρήσει αρκετό από τον αποθηκευτικό του χώρο στη σκληρή οροφή!
Και όμως οι σχεδιαστές της εταιρείας κράτησαν στα λίτρα τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο, κάνοντας κάποια μαγικά υποθέτω, γιατί εκτός από τη νέα οροφή έπρεπε να στριμώξουν και το μηχανισμό της! Και όμως τα κατάφεραν!
Τράβηξαν λίγο απ’ εδώ, σήκωσαν λίγο από εκεί και το αποτέλεσμα είναι τόσο καλό που δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις μικρές αλλαγές στις διαστάσεις του πίσω τμήματος.
Ποιες οι επιπτώσεις στην αίσθηση;
Οδηγώντας το νέο μοντέλο δεν παρατηρήθηκε κάποιο παράπτωμα, το οποίο να χαλάει την κλασσική αίσθηση του νέου MX-5. Η ενισχυμένη πίσω ανάρτηση εξαλείφει εντελώς τις κλίσεις που ενδεχομένως να παρουσιαζόντουσαν λόγω της αύξησης τους βάρους, το οποίο ανέρχεται μόλις στα 37 επιπλέον κιλά!
Η λύση βρέθηκε με τη νέα αντιστρεπτική δοκό, η οποία έχει μεγαλύτερη διατομή από 21 χιλ. σε 23 χιλ. Οι αλλαγές δε σταματούν εκεί, καθώς τα εμπρός αμορτισέρ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν έχουν άλλες ρυθμίσεις σε σχέση με το Soft Top.
Εκτός από την ηλεκτρική οροφή, νέα στοιχεία είναι και οι ανασχεδιασμένες ενισχύσεις του αμαξώματος. Η Mazda μας ενημέρωσε ότι η αύξηση της ακαμψίας σε σχέση με το έτερο μοντέλο ανέρχεται σχεδόν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 50 τοις εκατό!
Ναι καλά διαβάσατε, 50 τοις εκατό και η αλήθεια είναι ότι φάνηκε και κατά την οδήγηση. Συγκεκριμένα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου το αυτοκίνητο έδειχνε πιο στιβαρό στις μεγάλες ταχύτητες!
Ίσως παίζει ρόλο και η έλλειψη των αεροδυναμικών θορύβων της μαλακής οροφής, όπως και να έχει όμως το αυτοκίνητο έστριβε με μεγάλη ασφάλεια και σε καμία περίπτωση δε φάνηκε ότι κάτι έχει αλλάξει στην αίσθηση προς το χειρότερο (μάλλον προς το καλύτερο)!
Κάντε στην άκρη!!!
Ο δίλιτρος κινητήρας των 160 ίππων σε συνεργασία με το χειροκίνητο επιλογέα των έξι σχέσεων, επιτρέπουν στο ιαπωνικό μοντέλο να επιταχύνει ακατάπαυστα! Η πίεση που νιώθεις από τα 188 Nm ροπής (στις 5.000 σ.α.λ.) δεν είναι αισθητή μόνο στις πρώτες σχέσεις που δε σταματά να «χορεύει» η «ουρά» του RC (όταν το DSC είναι στο OFF), αλλά και στις πιο πάνω σχέσεις, διότι τα 200 χιλιόμετρα στο ταχύμετρο ξεπερνιούνται από το λευκό δείκτη με χαρακτηριστική άνεση.
18 δευτερόλεπτα είναι αρκετά
Ο χρόνος για το άνοιγμα της σκληρής οροφής, που αποτελείται από δύο τμήματα δεν ξεπερνά τα 18 δευτερόλεπτα. Πριν όμως πατήσεις το σχετικό κουμπάκι για να δεις τον έναστρο ουρανό θα πρέπει να απασφαλίσεις την οροφή από την κεντρική λαβή, όπως εξάλλου και στο soft top.
Η οροφή έχει πάχος 20 χιλιοστά και αποτελείται από δύο διαφορετικά υλικά. Το SMC (Συνθετικό υλικό από πλαστικές ίνες) και το GFPP (ίνες γυαλιού ενισχυμένες με πολυπροπυλένιο). Αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των υλικών, ήταν η αύξηση του βάρους μόνο κατά 18 κιλά σε σχέση με την μαλακή οροφή.
Καμπίνα επιβατών
Το εσωτερικό του Roadster Coupe όπως και στο απλό MX-5 έχει μια αρκετά μοντέρνα σχεδίαση με τη συναρμολόγηση των σκληρών πλαστικών μερών να κυμαίνεται σε καλά επίπεδα (βέβαια ο χρόνος είναι πάντα ο τελικός κριτής)! Τα καθίσματα με τη δερμάτινη επένδυση είναι ξεκούραστα στο ταξίδι και προσφέρουν αρκετά καλή πλευρική στήριξη.
Οι αποθηκευτικοί χώροι για μικροαντικείμενα είναι αρκετοί, ενώ έμφαση έχει δοθεί στις ποτηροθήκες καθώς απαριθμούνται τέσσερις! Ουσιαστικά η μοναδική διαφορά σε σχέση με το soft top είναι τα δύο κουμπάκια στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, τα οποία χρησιμεύουν για το άνοιγμα και το κλείσιμο της ηλεκτρονικά αναδιπλούμενης οροφής.
Ποιο από τα δύο;
Αν υποθέταμε ότι θα έπρεπε να γίνει επιλογή ανάμεσα στο MX-5 με τη σκληρή και το MX-5 με τη μαλακή οροφή, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα!
Η καρδιά θα έλεγε soft top, ενώ η λογική Roadster Coupe πολύ απλά γιατί είναι πιο ολοκληρωμένο!
Mazda MX-5 Roadster Coupe Video
Mazda MX-5 2.0L HIGH (6MT) Roadster Coupe
ABS ME EBD
DSC ΜΕ TRACTION CONTROL (TCS)
ΙΜΜΟΒΙLIZER
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΑΕΡΟΣΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΥ / ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ
ΠΛΕΥΡΙΚΟΙ ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟΥ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ
ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΤΙΜΟΝΙ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΘ’ ΥΨΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ & ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ
ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΤΡΙΑΚΤΙΝΟ ΔΕΡΜΑΤΙΝΟ ΤΙΜΟΝΙ ΜΕ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ & ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΙΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
ΡΑΔΙΟ/CD ΜΕ 6 ΗΧΕΙΑ
ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΧΡΩΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΟΡΓΑΝΩΝ
LSD – ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ
ΖΑΝΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΑ 205/45 R17
ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ BOSE ΜΕ 6ΑΠΛΟ CD-CHANGER & 7 ΗΧΕΙΑ
ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ & ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
Τιμή:
34.990€
ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ:
€ 450