€32 εκατ. ζητά από την Google η Τουρκία

€32 εκατ. ζητά από την Google η Τουρκία

H Τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Google της χρωστάει 32 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους από διαφημίσεις προς το τουρκικό κοινό

Έπειτα από έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν στον διαδικτυακό γίγαντα Google πρόστιμο ύψους 71 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, (περίπου € 32 εκατομμύρια ευρώ ή 47 εκατομμύρια δολάρια), για φόρους που δεν καταβλήθηκαν σύμφωνα με το εθνικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Tech Crunch .

Αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετη φορολογία στη διαδικτυακή εταιρεία, καθώς η Google διαφημίζει προϊόντα και υπηρεσίες στο τουρκικό κοινό  και μάλιστα διαθέτει γραφεία και θυγατρική εταιρεία σε τουρκικό έδαφος, αν και οι πληρωμές λογαριασμών προέρχονται από την Ιρλανδία. Το τελευταίο μέρος του ισχυρισμού στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα, δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής υποστήριξης, καθώς και οι οικονομικές υπηρεσίες  της εταιρείας λειτουργούν από εκεί.

Η  Google, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην online αναζήτηση και διαφήμιση στο τουρκικό internet, ισχυρίζεται,  όπως ήταν αναμενόμενο, ότι διευθύνει τις διαφημιστικές της επιχειρήσεις από την Ιρλανδία και ως εκ τούτου δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει φόρους στην Τουρκία απλώς και μόνο επειδή διαθέτει θυγατρική εταιρεία εκεί. Σε σχετική ανακοίνωση της, η Google ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής νομοθεσίας, και ότι οι διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει εδώ και περίπου ένα χρόνο, (από τις 5 Μαΐου 2008), να μπλοκάρει την πρόσβαση του τουρκικού κοινού στο site “YouTube”, το οποίο ανήκει στην Google, με την πρόφαση ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα υπάρχουν δημοσιευμένα από χρήστες video, τα οποία είναι προσβλητικά προς τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Kemal Ataturk.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα