Ψαλίδι στα ακριβά φάρμακα
Ποια είναι τα φάρμακα που κόβονται από το Υπουργείο Υγείας
- 12 Οκτωβρίου 2012 09:10
Ψαλίδι στα νέα ακριβά φάρμακα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για καινοτόμα σκευάσματα, τα οποία αναμένουν τιμή, προκειμένου να κυκλοφορήσουν.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, επί δύο χρόνια, η κυβέρνηση κρατάει στο συρτάρι το δελτίο τιμών με τα συγκεκριμένα προϊόντα, εκτιμώντας ότι η διάθεσή τους στην αγορά θα αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.
Αντίθετα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδώσει δελτίο τιμών γενοσήμων και φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, τα οποία θα διατίθενται στο 40% της τιμής των πρωτοτύπων.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μάριο Σαλμά, το Υπουργείο Υγείας αναμένει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το δελτίο τιμών θα παραδοθεί στο υπουργείο την Δευτέρα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Γιάννης Τούντας.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Μιλώντας την Πέμπτη σε ημερίδα της Σχολής Εθνικής Δημόσιας Διοίκησης, ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι πόροι ένταξης στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Αναρωτήθηκε επίσης, γιατί πρέπει να αποζημιώνονται όλα τα καινοτόμα φάρμακα. Να κυκλοφορούν, είπε, στην αγορά, αφού προηγουμένως έχουν αξιολογηθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει αποδειχθεί ότι συμφέρει το σύστημα να τα καλύπτει.
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), θεωρεί ότι η διακίνηση αυτών των φαρμάκων είναι ζημιογόνος για τον φαρμακοποιό, αφού, το κέρδος των 30 ευρώ δεν καλύπτει ούτε τη φορολογία και δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να το αποδεχτούν.
Για τα υπόλοιπα άρθρα της διάταξης, ο ΠΦΣ εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς, όπως αναφέρει, υλοποιείται η μόνιμη διεκδίκηση του κλάδου για δίμηνη, τουλάχιστον, πίστωση που τους δίδεται από τη φαρμακοβιομηχανία και η οποία μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.
Επίσης, θεωρούν κατάκτηση το γεγονός ότι επανέρχεται η δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης έως 5% από τη βιομηχανία προς τις αποθήκες και τα φαρμακεία.
Εκτίμηση του Συλλόγου είναι ότι τα δύο αυτά σημεία συμβάλλουν στην αύξηση της ρευστότητας των φαρμακείων.