Ο αγώνας της Αυστραλίας στο μικροσκόπιο

Το AUTO 24 κάνει την τεχνική ανάλυση του αγώνα στην Αυστραλία και καταγράφει τα σημεία, όπου κρίθηκε ο αγώνας
- 29 Μαρτίου 2010 18:53
Χωρίς ανάσα συνεχίζουν οι ομάδες της Formula 1 στο πρωτάθλημα, στο πλαίσιο του οποίου την Κυριακή έχουμε τον τρίτο αγώνα της σεζόν, στην πίστα της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία.
Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ αυστραλιανού και μαλαισιανού Grand Prix είναι μικρός και δεν δίνει στις ομάδες περιθώρια πολλών αλλαγών. Αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες με βάση τα όσα είδαμε στους δύο πρώτους αγώνες.
Το
AUTO 24 ρίχνει φως στα αίτια των αποτελεσμάτων του δεύτερου Grand Prix του πρωταθλήματος.
McLaren
Ο
Τζένσον Μπάτον πριν την έναρξη του Grand Prix της Μελβούρνης είχε δηλώσει πως η πίστα του Άλμπερτ Παρκ ταιριάζει περισσότερο στη McLaren, απ’ ότι στα μονοθέσια των άλλων ομάδων. Όμως, η δήλωση που τον επαλήθευσε ήταν πως η Μελβούρνη τον κερνάει νίκες. Για ακόμα μια φορά ο Φέτελ αντιμετώπισε πρόβλημα (αυτή τη φορά στα φρένα) και ο Μπάτον εκμεταλλευόμενος την ατυχία του αντιπάλου του πήρε μια αναπάντεχη νίκη. Δεδομένου πως η Red Bull ήταν ταχύτερη και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να προσβλέπει στην πρώτη θέση.
Όταν ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 μπήκε στον έκτο γύρο στα pits για να αλλάξει τα ελαστικά του από μεσαία σε μαλακά, πίστευε πως έχει κάνει μοιραίο λάθος. Αλλά από τον όγδοο γύρο οι συνθήκες στην πίστα άρχισαν να είναι με το μέρος του Μπάτον και μόλις εγκατέλειψε ο Φέτελ στον 26ο γύρο, τίποτα δεν μπορούσε να ανακόψει την πορεία του προς την πρώτη νίκη στο εφετινό πρωτάθλημα.
Η 6η θέση που κατέκτησε ο
Λιούις Χάμιλτον δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο που αγωνίστηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2008. Το έτερο «βέλος» της McLaren εμφανίστηκε εκνευρισμένο μετά τον αγώνα, τόσο για την επιλογή της ομάδας του να καθυστερήσει να κάνει δεύτερο pit, όσο και με τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκε ο Γουέμπερ δύο γύρους πριν τη λήξη του αγώνα.
Renault
Αναμφισβήτητα αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη του Σαββατοκύριακου. Η δεύτερη θέση του Ρόμπερτ Κούμπιτσα ήταν ένα αποτέλεσμα, που όπως δήλωσε και ο ίδιος «ούτε καν το περίμενε». Ο Πολωνός, από τη στιγμή που βρέθηκε δεύτερος κράτησε επάξια τη θέση του, ιδιαίτερα όταν δέχθηκε την επίθεση του Χάμιλτον.
Ο Βιτάλι Πετρόφ είχε στείλει αισιόδοξα μηνύματα στην ομάδα του κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμαστικών, αλλά ο αγώνας της Αυστραλίας διήρκησε γι΄ αυτόν μόλις 10 γύρους.
Ferrari
Η πεμπτουσία της τρίτης θέσης του
Μάσα κρύβεται στην εκκίνηση. Με το που άναψε το πράσινο φως ο Βραζιλιάνος έφυγε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να βρεθεί δεύτερος. Θα μπορούσε να έχει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα αν δεν έχανε στην απόδοσή του, όταν άλλαξε ελαστικά από μεσαία σε μαλακά. Δεν έδειξε να απειλεί τον Κούμπιτσα, αλλά έχει να παινεύεται για τη νίκη του επί του teammate του
Φερνάντο Αλόνσο.
Ο Ισπανός πιλότος της Ferrari είχε συμμετοχή στην εκκίνηση όταν το μονοθέσιό του ήρθε σε επαφή με αυτά των Μπάτον και Σουμάχερ. Βρέθηκε στη 18η θέση, αλλά εκεί έδειξε την τεράστια κλάση του και μόλις βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας από την πίστα άρχισε να περνά τον έναν αντίπαλο μετά τον άλλον. Η τέταρτη θέση σίγουρα δεν είναι άσχημο αποτέλεσμα – βάση της εξέλιξης του αγώνα. Έτσι, η Ferrrari συνεχίζει να ηγείται τόσο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, όσο και στην κατάταξη των πιλότων,. Με τον Αλόνσο να είναι πρώτος.
Mercedes GP
Ο Νίκο Ρόσμπεργκ αναδεικνύεται σε λίρα εκατό για τη νεοσύστατη Mercedes (αποτελεί την συνέχεια της περσινής πρωταθλήτριας Brawn). Ο Γερμανός πάλευε να καταλάβει τη συμπεριφορά του μονοθέσιού του με τα μαλακά ελαστικά, αλλά τελικά κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση και να κερδίσει για δεύτερη φορά τον
Σουμάχερ.
Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έπεσε θύμα του ατυχήματος στην αρχή, γεγονός που τον έκανε να χάσει πολύτιμο έδαφος. Έχασε πάρα πολύ χρόνο κυνηγώντας το νεαρό Αλγκουερσουάρι, ενώ πολλές φορές ένιωσε την ανάσα των Γκλοκ και Κοβαλάινεν.
Force India
Ο Βιταντόνιο Λιουίτσι έκανε έναν αθόρυβο μεν, αλλά σημαντικό αγώνα δε για την ομάδα του. Ο Ιταλός κατετάγη 7ος, αποτέλεσμα που δίνει βαθμούς – χρυσάφι στην ομάδα του.
Τον
Άντριαν Σούτιλ τον πρόδωσε ο κινητήρας του μονοθέσιού του, εγκαταλείποντας στο δέκατο γύρο.
Williams
Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο είχε έναν καλό αγώνα και θα μπορούσε να έχει στη συγκομιδή του περισσότερους από τέσσερις βαθμούς, αν δεν έκανε δεύτερο pit stop.
Ο Νίκο Χούλκενμπεργκ μέσα στην ατυχία του ήταν πάρα πολύ τυχερός. Ο αγώνας για τον ρούκι της Williams πήρε τέλος στον πρώτο γύρο, όταν το μονοθέσιο του Κομπαγιάσι έπεσε με δύναμη πάνω στο FW32. Ευτυχώς χωρίς να υπάρξει τραυματισμός για κανέναν από τους δύο πιλότους.
Red Bull
Βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της η Red Bull. Θα μπορούσε να έχει στις αποσκευές της την καρό σημαία από τη Μελβούρνη (όπως και στο Μπαχρέιν) καθώς ο
Σεμπάστιαν Φέτελ προηγούνται στην κούρσα για 26 γύρους. Στην στροφή νούμερο 13, το μονοθέσιό του δεν έστριψε ποτέ, μετά από πρόβλημα στον αριστερό τροχό.
Όσο για τον Γουέμπερ
έδωσε αξιομνημόνευτες μάχες με τον Χάμιλτον. Δύο φορές ήρθαν σε επαφή, αλλά η δεύτερη ήταν εκείνη που βύθισε τον Αυστραλό στην 9η θέση.
Toro Rosso
Ο νεαρός Αλγουερσουάρι θα έχει να εξηγεί μετά από χρόνια στα εγγόνια του την κόντρα που είχε με τον Σουμάχερ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Ο Ισπανός ήταν μπροστά από τον παγκόσμιο πρωταθλητή, αλλά ένα μικρό λάθος στη στροφή 14 του στέρησε τη χαρά να τερματίσει μπροστά από το ζωντανό θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Ο Σεμπαστιάν Μπουεμί ήταν το δεύτερο θύμα του Κομπαγιάσι, όταν στην έκτη στροφή το μονοθέσιο του Ιάπωνα παρέσυρε τον Ελβετό και τον Χούλκενμπεργκ.
BMW Sauber
Το ότι τερμάτισε ο
Ντε λα Ρόσα 12ος είναι επιτυχία για μια ομάδα που ακόμα αναζητά χορηγούς και το μπάτζετ της είναι περιορισμένο.
Ο Κομπαγιάσι θα πρέπει να κάνει το σταυρό του που βγήκε αλώβητος από το σπασμένο C29, μετά τη σύγκρουση που είχε με τους Μπουεμί και Χούλκενμπεργκ.
Lotus
Τα υδραυλικά του Τρούλι έστειλαν τον πιλότο της Lotus στα πιτς, πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας.
Ο
Χέικι Κοβαλάινεν τερμάτισε στη 13η θέση, όντας μια ηλιαχτίδα αισιοδοξίας για τις νέες ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.
HRT
Ο
Μπρούνο Σένα περιλαμβάνεται στους 10 οδηγούς που εγκατέλειψαν τον αγώνα. Στον πέμπτο γύρο ο Βραζιλιάνος αντιμετώπισε πρόβλημα στα υδραυλικά και είπε αντίο στο δεύτερο Grand Prix της χρονιάς.
Το ότι τερμάτισε ο
Καρούν Τσάντοχοκ αποτελεί από μόνο του σπουδαίο επίτευγμα για την Hispanian Racing Team, η οποία είδε πρώτη φορά να τερματίζει μονοθέσιό της. Βέβαια, θα πρέπει να βελτιωθεί θεαματικά στους χρόνους των pit stops, μιας και τα 51 δευτερόλεπτα για αλλαγή ελαστικών δεν μπορούν να θεωρηθούν επαγγελματική δουλειά.
Virgin
Και τα δύο μονοθέσια VR-01 ξεκίνησαν από τη γραμμή των pit. Ο Γκλοκ βγήκε στην πίστα στον πέμπτο γύρο και βγήκε στον 41ο, ύστερα από πρόβλημα στην πίσω ανάρτηση.
Ο Ντι Γκράσι είδε το μισό αγώνα με τον μηχανικό του καθώς τα υδραυλικά του τον εγκατέλειψαν στον 26 γύρο.