Νέα παρέμβαση

Σε συντονισμένη κίνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας προχώρησαν τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Καταρρέει το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους
- 26 Σεπτεμβρίου 2008 13:26
Σε νέα συντονισμένη παρέμβαση, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις δοκιμαζόμενες χρηματοοικονομικές αγορές, προχώρησαν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.
Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται την ώρα που οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου ταμιευτηρίου στις ΗΠΑ Washington Mutual, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη κατάρρευση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην αμερικανική ιστορία. Συγχρόνως φαίνεται να καταρρέουν οι διαπραγματεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κογκρέσο σχετικά με το προτεινόμενο, ύψους 700 δισ. δολαρίων, σχέδιο “διάσωσης” των χρηματοοικονομικών εταιριών.
Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase & Co εξαγόρασε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του ταμιευτηρίου Washington Mutual Inc έναντι 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η εξαγορά δεν θα έχει επιπτώσεις στους επενδυτές και στους πελάτες της WaMu, ωστόσο αποτελεί εφμανές δείγμα της κρίσης που μαστίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
(Πηγή:ΑΠΕ)