Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 24 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 24 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Phyllida Lloyd Rolex_Arts_Festival

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 24 Μαΐου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάντην Τετάρτη 24 Μαΐου.

Παρουσίαση βιβλίου Δ. Παπαμάρκου, Ν. Κυπουργού “Η Ειρήνη του Αριστοφάνη”

Στο Public cafe Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου “Η Ειρήνη του Αριστοφάνη” των εκδόσεων Πατάκη. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται cd. Πρόκειται για μια μουσική κωμωδία σε λιμπρέτο Δημοσθένη Παπαμάρκου και σύνθεση Νίκου Κυπουργού.

Παρουσίαση βιβλίου Δ. Παπαμάρκου, Ν. Κυπουργού "Η Ειρήνη του Αριστοφάνη" Πατάκη

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Κυπουργός, συνθέτης
  • Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής
  • Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας, δημοσιογράφος
  • Δημοσθένης Παπαμάρκος, συγγραφέας

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί μουσικά από τους:

  • Διονύση Βερβιτσιώτη, βιολί
  • Μαρίνο Γαλατσινό, κλαρινέτο
  • Σοφία Ευκλείδου, βιολοντσέλο
  • Θόδωρος Κοτεπάνο, πιάνο
  • Νίκο Λαάρη, μουσική διεύθυνση
  • Σοφία Μουλακάκη, μπαγιάν

Ημέρες Θάλασσας 2023

Πειραιάς Eurokinissi

Οι Ημέρες Θάλασσας επιστρέφουν στον Πειραιά από την Τετάρτη 24 Μαΐου έως την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 και χρωματίζουν την πόλη του Πειραιά με γλυκιές καλοκαιρινές πινελιές!

Οι Ημέρες Θάλασσας είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανθρώπους όλων των ηλικιών να βυθιστούν στον θαλάσσιο πολιτισμό και την ιστορία του Πειραιά, ενός από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς λιμένες στη Μεσόγειο. Οι επισκέπτες μπορούν να αναμένουν μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις, συναυλίες, εργαστήρια και ξεναγήσεις στο λιμάνι και τα ιστορικά του αξιοθέατα.

Οπότε, ας σημειώσουμε στα ημερολόγιά μας τις ημέρες αυτές και πάμε να ζήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία στον Πειραιά. Οι Ημέρες Θάλασσας υπόσχονται να είναι μια γιορτή του θαλάσσιου πολιτισμού, της ιστορίας και της καινοτομίας, και ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε σε αυτήν τη συναρπαστική εκδήλωση.

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Περισσότερα εδώ…

Ανοιχτή συζήτηση: Η Σαιξπηρική Τριλογία του Donmar

Phyllida Lloyd Rolex_Arts_Festival

Η μέντορας δραματικής τέχνης Phyllida Lloyd παρουσιάζει πλάνα από τη γυναικεία Σαιξπηρική τριλογία του Donmar. Το έργο διαδραματίζεται σε φυλακές και εστιάζει στην αναπαράσταση των γυναικών και κοινοτήτων που χαρακτηρίζονται από διαφορετικότητα. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

H ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση. Η εκδήλωση είναι μέρος του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Αλέξης Αυλάμης και “Μετατοπίσεις”

Έργο Αλέξη Αυλάμη από την έκθεση "Μετατοπίσεις" The Blender Gallery

Η The Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αλέξη Αυλάμη με τίτλο “Μετατοπίσεις”.

Ο Αλέξης Αυλάμης δουλεύοντας επί ένα χρόνο στο εργαστήριο του στην Κεφαλλονιά ζωγραφίζει και πάλι με την αρχαία τεχνική της εγκαυστικής σε ξύλο, με πρωταγωνιστή ένα αγαπημένο υλικό: το αλχημικό μελισσοκέρι. Ο καταλύτης της τεχνικής είναι η θερμότητα, η δυναμική ισορροπία μεταξύ “φωτιάς και πάγου”, φαινόμενο που ενσωματώνει αντιθέσεις όπως στερεό ή ρευστό, επίπεδο ή ανάγλυφο, ελεγχόμενο ή απρόβλεπτο. Οι εικόνες μιλάνε για μεταμορφώσεις, το οικοσύστημα, τη σχέση με τον Εαυτό και υμνούν τη γυναίκα χάρη στην οποία συνεχίζεται η περιπέτεια της ζωής.

H Δώρα Μαρκάτου, Ιστορικός τέχνης, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γράφει μεταξύ άλλων για τον Αυλάμη: […] Στα χέρια του Αλέξη Αυλάμη, του οποίου η έμπνευση έχει βαθιές ρίζες στις παρακαταθήκες του παρελθόντος και στη σοφία της φύσης, χωρίς να αντιπαρέρχεται τα προβλήματα του παρόντος, η πανάρχαια τεχνική της εγκαυστικής δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και μάλιστα μπορεί να υπηρετήσει αναζητήσεις υψηλού πνευματικού επιπέδου. […]

Περισσότερα εδώ…

Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις

Εικαστικό Unboxing Callas, εμπνευσμένο από σχέδια κινησιολογίας για τη Μήδεια-Αρχείο Παξινού, Μινωτή_ΜΙΕΤ, ΕΛΙΑ-, της Χρυσάνθης Κουμιανάκη

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το Unboxing Callas. Πρόκειται για ένα εικαστικό πρόγραμμα το οποίο αντλεί έμπνευση από το unboxing, όπως αυτό έγινε δημοφιλές μέσα από ψηφιακές κοινότητες, δηλαδή μια τελετουργική διαδικασία καταγραφής της πρώτης επαφής με ένα αντικείμενο. Με αφορμή τη νέα παραγωγή της Μήδειας, στο πρώτο μέρος του προγράμματος Unboxing Callas ο Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον εικαστικό Πάνο Προφήτη για τη δημιουργία ενός πολυμορφικού εικαστικού πειράματος με τίτλο Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις, το οποίο καταλαμβάνει για πρώτη φορά τους χώρους του φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Κεντρικό ρόλο στην εγκατάσταση διαδραματίζει το ανάγλυφο προφίλ της Κάλλας, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται η αφήγηση της Μήδειας, στη γλυπτική σύνθεση του Πάνου Προφήτη. Ταυτόχρονα στον 5ο όροφο του φουαγέ της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή της Μήδειας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με τη Μαρία Κάλλας, καθώς και υλικό από τις παρουσιάσεις της Μήδειας στο Ντάλλας, το Λονδίνο και το Μιλάνο. Σχέδια και σπαράγματα από τα κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη μαζί με σημειώσεις και βιβλία σκηνοθεσίας του Αλέξη Μινωτή συνομιλούν με επιμέρους σκίτσα και γλυπτικά στοιχεία (μήτρες, καλούπια) του Πάνου Προφήτη, σε μια διαχρονική εξερεύνηση της καλλιτεχνικής ανάγνωσης του μύθου της Μήδειας, σε συνάρτηση πάντα με τον μύθο της Κάλλας.

Περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα