post impression url

3d printing: κάνει τα αδύνατα δυνατά!

3d printing: κάνει τα αδύνατα δυνατά!

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές αλλάζουν την έννοια του Do It Yourself, μας κάνουν όλους δυνάμει παραγωγούς και θέτουν ερωτήματα στα οποία πολίτες και πολιτικοί πρέπει να απαντήσουν επειγόντως.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, ένα « ταξίδι στην τεχνολογία», συμπυκνωμένο στο χώρο της Τεχνόπολης, έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία να θαυμάσουν τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διάνοιας. Η διαχρονική εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως αποτυπώθηκε στα μουσειακά εκθέματα, είναι συναρπαστική, ενώ η επιτάχυνσή της από την εμφάνιση του ίντερνετ και μετά έγινε ιλιγγιώδης. Αν το διαδίκτυο επέτρεψε στους πάντες να παράγουν και να διακινούν την πληροφορία, η εξέλιξη του 3d printing δίνει σε όλο και περισσότερους τη δυνατότητα να κατασκευάζουν τα προϊόντα που καταναλώνουν.

Ο Καθηγητής καινοτομίας στο Athens Tech College Κυριάκος Πιερρακάκης

Ακούγεται και είναι θαυμάσιο: Σε μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο της έκθεσης για τα 65 χρόνια Κωτσόβολος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, καθηγητής καινοτομίας στο Athens Tech College, παρουσιάζει παραδείγματα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Στην Κίνα, μια εταιρεία εκτύπωσε 10 πραγματικά σπίτια σε 24 ώρες. Η Lynette Kucsma τυπώνει λαχταριστά εδέσματα σε στρώσεις. Και στην Αμερική, τυπώνονται προσθετικά μέλη για ανθρώπους που έχουν υποστεί αναπηρίες. «Πως θα ήταν ένας κόσμος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το DNA σου, για να εκτυπωθεί ένα όργανό σου που έχει υποστεί βλάβη;». Φαίνεται ακραίο, όμως υπάρχει ερευνητικό πρόγραμμα στο ΜΙΤ που ασχολείται ήδη με αυτό.

 

«Θα πρέπει να διευρύνουμε την έννοια του εκτυπωτή, όπως την έχουμε στο μυαλό μας», λέει ο κύριος Πιερρακάκης κι εξηγεί ότι ενώ η κλασική κατασκευαστική διαδικασία είναι αφαιρετική –για παράδειγμα, από ένα κομμάτι ξύλο αφαιρούνται τμήματα μέχρι τη δημιουργία ενός αντικειμένου- η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι προσθετική. Ελαχιστοποιεί τις ποσότητες από το υλικό που χρησιμοποιείται, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής. Πρόκειται για τεχνολογική επανάσταση, τις συνέπειες της οποίας δεν είμαστε ακόμη σε θέση να συλλάβουμε και, ήδη, τα πολιτικά think tank στο δυτικό κόσμο τις ερευνούν σοβαρά. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, από γεωπολιτική άποψη, η αντιστροφή της παραγωγικής ροής από τις ασιατικές χώρες προς τη Δύση (αφού ό,τι αγοράζει κανείς σήμερα από την Κίνα, αύριο θα μπορεί να το φτιάχνει στο σπίτι του); Τι επίπτωση θα έχει το 3d printing στην απασχόληση; Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «δημιουργική καταστροφή», ανάλογη με αυτή που συντελέστηκε στο παρελθόν κάθε φορά που άλλαζε ένα τεχνολογικό παράδειγμα.

 

Όταν λέει «εδώ», ο κύριος Πιερρακάκης τρόπον τινά κυριολεκτεί: «Ήδη πωλείται ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής στον Κωτσόβολο. Στο μέλλον, οι πρώτες ύλες θα καθορίζουν και το τι μπορώ να κάνω με αυτά τα μηχανήματα. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να βρει online το χημικό τύπο ενός φαρμάκου, να κατεβάσει τη σύνθεσή του όπως κατεβάζουμε σήμερα τις ταινίες και να εκτυπώσει με τρισδιάστατο εκτυπωτή το χάπι, αυτό πρέπει να είναι νόμιμο; Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό.» Τα «αδύνατα δυνατά», όπως λέει και το σλόγκαν στο logo για τα 65χρόνια του Κωτσόβολου…

Ηλίας Σιούσης, επικεφαλής του YouTube στην Ελλάδα

Η τεχνολογία είναι «μαγεία» και ευθύνη μαζί. «Προσωπικά, πιστεύω ότι θα μας πάει μπροστά», αισιοδοξεί ο επικεφαλής του YouTube στην Ελλάδα, Ηλίας Σούσης. Προηγουμένως, στην ομιλία του, είχε παρουσιάσει τις τάσεις στον ψηφιακό κόσμο, με έμφαση στη δύναμη που αποκτά ο καταναλωτής χάρη στην πρόσβαση που έχει στην πληροφορία. Δύο εθελοντές που βρέθηκαν μαζί του στη σκηνή ταξίδεψαν μέσω επαυξημένης πραγματικότητας στο χώρο μιας συναυλίας: «Κοίταζα αριστερά, έβλεπα τον ντράμερ, κοίταζα δεξιά έβλεπα τον πιανίστα. Μπροστά ο τραγουδιστής, από κάτω το κοινό. Όπου και αν γύριζα, έβλεπα μία εικόνα σαν να ήμουν εκεί, σαν να το ζούσα κανονικά». Και όλο αυτό, χάρη σε μια μάσκα με κόστος πολύ λίγα ευρώ.

 

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ψυχαγωγίας, της υγείας και, βέβαια, της κατανάλωσης: υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα, «ενώ είναι κλειστό ένα κατάστημα, να πηγαίνεις και να δοκιμάζεις ρούχα σε ένα virtual καθρέφτη, τον ‘’magic mirror ‘’. Εξελίξεις όπως αυτή ίσως οδηγήσουν και σε μια αναβίωση μικρών παραδοσιακών καταστημάτων, αφού το κοινό θα θέλει να ψωνίζει και στον πραγματικό κόσμο». Μέχρι να συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι ότι θα βαρεθούμε να βλέπουμε σμήνη από drones να κάνουν delivery στις γειτονιές μας.

*Φωτογραφίες του Χρήστου Αργύρη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα