Δολοφονία Τσε Γκεβάρα: "Ρίξε, δειλέ. Θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες του"

Φωτογραφίες του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από τα τέλη της δεκαετίας του '60
Φωτογραφίες του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από τα τέλη της δεκαετίας του '60 ASSOCIATED PRESS

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο υπαξιωματικός του Βολιβιανού στρατού, Τεράν, τράβηξε τη σκανδάλη 9 φορές. Από εκείνη τη στιγμή, ο Τσε θα έμενε στην ιστορία ως σύμβολο του επαναστατικού αγώνα.

Ήταν Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 1967, όταν ο Αργεντινός αντάρτης που έγινε σύμβολο όλων των επαναστατημένων του κόσμου, ο Γκερίλα Τσε Γκεβάρα, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του λοχία Μάριον Τεράν, σε ηλικία 39 ετών.

Ο Γκεβάρα γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου του 1928.

ADVERTISING

Υπηρέτησε την κουβανική επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις από όποια θέση κι αν του ανατέθηκε. Συνέδραμε στο αντάρτικο ενάντια στις αποικιοκρατικές δυνάμεις στο Κονγκό, ενώ το 1966 κατευθύνθηκε στη Βολιβία με σκοπό να διαδώσει τις ιδέες του περί επαναστατικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Εκεί συνελήφθη και δολοφονήθηκε.

Τσε Γκεβάρα
Τσε Γκεβάρα AP

Βολιβία, "Ο Τσε πρέπει να πεθάνει"

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 1967. Ο Γκεβάρα βρισκόταν στη Βολιβία και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο με 17 συντρόφους του, όταν βολιβιανοί στρατιώτες, με τη βοήθεια χωρικών, τους εντόπισαν. Δόθηκε σκληρή μάχη με τους περισσότερους συντρόφους να χάνουν τη ζωή τους. Ο Τσε τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι και συνελήφθη.

Την επόμενη ημέρα, 9 Οκτωβρίου, ο Τσε μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Η διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος, ήταν σαφής: Ο Τσε έπρεπε να πεθάνει.

Όταν ο Αργεντίνος επαναστάτης αντιλήφθηκε τί επρόκειτο να συμβεί, φώναξε "Ρίξε μου, δειλέ. Θα σκοτώσεις μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου".

Ο υπαξιωματικός του Βολιβιανού στρατού, Μάριο Τεράν τράβηξε τη σκανδάλη 9 φορές, και από εκείνη τη στιγμή ο Τσε έμεινε στην ιστορία ως θρύλος, ως σύμβολο του επαναστατικού αγώνα.

Τσε Γκεβάρα
Τσε Γκεβάρα ASSOCIATED PRESS

Το πτώμα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βαγιεγκράντε, προκειμένου να επιδειχθεί η σορός στους εκπροσώπους του Τύπου.

Εκεί ένας στρατιωτικός του ακρωτηρίασε τα δύο χέρια για να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο και στη συνέχεια το υπόλοιπο του νεκρού του κορμιού τάφηκε σε άγνωστο σημείο.

Η τοποθεσία του τάφου του έγινε γνωστή τριάντα χρόνια αργότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σαν Σήμερα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η τέφρα του Κάστρο 'συναντήθηκε' με τα λείψανα του Τσε Γκεβάρα

Hasta siempre Comandante...

SHARE:

24Media Network