Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Οι ‘σταθμοί’ της κυβέρνησης μέσα από 25 φωτογραφίες

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Οι ‘σταθμοί’ της κυβέρνησης μέσα από 25 φωτογραφίες

Από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μέχρι την δεύτερη νίκη της 20ης Σεπτέμβρη και από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στο Τρίτο Μνημόνιο και την ΛΑΕ. Δείτε το αφιέρωμα στον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα από φωτογραφίες!

Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνεται σήμερα, 25 Ιανουαρίου. Ένας χρόνος στον οποίο χώρεσαν, μία διαπραγμάτευση που μοιάζει να κράτησε αιώνες, ένα δημοψήφισμα για την (όχι τελική κατά τον χρόνο διενέργειάς του) πρόταση των δανειστών, δύο εθνικές εκλογές, δύο συνεργασίες – συμμαχίες με τους ΑΝΕΛ, κλείσιμο των Τραπεζών και επιβολή capital controls, ταξίδια σε Ρωσία, Τουρκία, Νταβός και διχασμός στο κόμμα.

Δείτε αυτούς και άλλους “σταθμούς” της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα από φωτογραφίες:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα της Κυψέλης, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το αδιαχώρητο στο εκλογικό κέντρο – Ο Τσίπρας στο σκαμπό

Εικόνες που θύμιζαν τις εκλογές του 1981 και την ιστορική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου κατέγραψε ο φακός στο εκλογικό κέντρο στην Κυψέλη, όπου ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο είχαν κατακλύσει αίθουσα, διαδρόμους, σκάλες, προαύλιο και τον δρόμο έξω από το εκλογικό κέντρο. Αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε σε σκαμπό, για να φαίνεται, όταν έκανε δηλώσεις.

Ερυωκίνηση

Πρώτη φορά Αριστερά, στις 25 Ιανουαρίου

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με ποσοστό 36,34% και 149 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη πρώτο κόμμα. Ακολουθούσαν η ΝΔ 27,81% και 76 έδρες, η ΧΑ 6,28% και 17 έδρες, το Ποτάμι 6,05% και 17 έδρες, το ΚΚΕ 5,47% και 15 έδρες, οι ΑΝΕΛ 4,75% και 13 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 4,68% και 13 έδρες.

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Συγκυβέρνηση – συμμαχία με Καμμένο

Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της κάλπης ήταν η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή καθώς οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν οριακά στο 3%, επιτυχία που αποδόθηκε και στην επιτυχημένη προεκλογική καμπάνια με το περίφημο σποτάκι με τον Πάνο Καμμένο,τον μικρό Αλέξη και το τρενάκι.

Στις 28 Ιανουαρίου, έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά, τα μέλη του βγήκαν στην κύρια είσοδο της Βουλής, για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τον πλησίαζαν για να τον συγχαρούν και να τον χαιρετίσουν, με τον πρωθυπουργό να τους λέει: “Μη με πλησιάζετε, θα σας κολλήσω”.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη τύπου μετα το τέλος της συνάντησης τους στο υποουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI.ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η συνέντευξη Τύπου Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ που άναψε φωτιές

Στις 30 Ιανουαρίου του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, από κοινού με τον Ολλανδό ομόλογό του και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την πορεία της διαπραγμάτευσης-συνεργασίας με την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εκείνη η μέρα, που ο πρώην ΥπΟικ χαρακτήρισε την Τρόικα “σαθρά δομημένη επιτροπή”, με την οποία η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να συνεργαστεί. Η “ηρωική” δήλωση Βαρουφάκη, σήμανε και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης, που τερματίστηκε με την αντικατάστασή του στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Συνάντηση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη με την Ζωή Κωνσταντοπούλου την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων

Στις 6 Φεβρουαρίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής, με ρεκόρ ψήφων, ενώ κατά την παράδοση παραλαβή ο απερχόμενος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την υποδέχθηκε με λουλούδια.

ΒΟΥΛΗ - Ορκωμοσία, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Συντάγματος, του εκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015. (POOL ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ intime/ EUROKINISSI) Eurokinissi

Προκόπης Παυλόπουλος για Πρόεδρος Δημοκρατίας

Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων και ενώ αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στις 17 Φεβρουαρίου, ότι θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κεντροδεξιό, καραμανλικό, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και εξελέγη την επόμενη ημέρα με 233 ψήφους.

Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

Μετά από “ναυάγια” επί “ναυαγίων” διαπραγματεύσεων με την πάλαι ποτέ Τρόικα και νυν θεσμούς, στις 20 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Eurogroup, όπου έκλεισε συμφωνία 4μηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Στη Μόσχα αδελφοί μου… στη Μόσχα

Στις 8 Απριλίου, ο πρωθυπουργός μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μετέβησαν στη Μόσχα, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεφύλαξε θερμό καλωσόρισμα στον Αλέξη Τσίπρα. Η βαθιά φιλία και οι ελληνορωσικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη.

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Στις 23 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ζήτησε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Πέντε μέρες αργότερα δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εάν με οδηγήσουν σε ρήξη, θα αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα”.

Οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, γιορτάζουν την Δευτέρα 11 Μαϊου 2015, την επιστροφή στην εργασία τους με το νομοσχέδιο για το δημόσιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η επιστροφή των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών

Οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, γιόρτασαν στις 11 Μαϊου 2015, την επιστροφή στην εργασία τους με το νομοσχέδιο για το δημόσιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή λίγες ημέρες πριν. Στο πλευρό τους (γενικά και στις φωτογραφίες ειδικά) ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Eurokinissi

Το άνοιγμα της ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου, δίπλα στον Λ. Ταγματάρχη, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στους δημοσιογράφους για την επιστροφή της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. “Ένας οργανισμός μπορεί να είναι δημόσιος, έξω από τη λογική του κρατισμού, τη λογική στην οποία έζησε η ΕΡΤ μέχρι σήμερα, μια λογική επιβολής των απόψεων της εκάστοτε κυβέρνησης” δήλωσε, σε πανηγυρικό κλίμα και στο περιθώριο συναυλίας για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Συναυλία στην ΕΡΤ ,σήμερα 11 Ιουνίου,ημερομηνία που ξεκίνησε η επαναλειτουργία της.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Το παρών έδωσαν όλα τα τότε “πρωτοκλασάτα” στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, που τράβηξε τα βλέμματα και για εκείνη τη στυλιστική του επιλογή.

@GeorgiaPanagopoulou

Το διάγγελμα του δημοψηφίσματος

Tο βράδυ της 26ης προς 27η Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για το εάν ο ελληνικός λαός εγκρίνει ή όχι την πρόταση των δανειστών, η οποία ωστόσο (σημειωτέον) δεν ήταν η τελική! Ακολούθησαν σκηνές “πανζουρλισμού”, με τους πολίτες να συρρέουν στα ΑΤΜ για να “σηκώσουν” χρήματα, ενώ τη Δευτέρα 29 Ιουνίου επεβλήθησαν capital control, με ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ.

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία για το δημοψήφισμα σε εκλογικό τμήμα της Λάρισας, την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Στις 5 Ιουλίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός ψήφισε “όχι” στο δημοψήφισμα, σε ποσοστό 61,45%. “Ναι” ψήφισε το 38,55%. Η συμμετοχή έφτασε στο 62,18%.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Στις 6 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο κατέληξε σε πέντε όρους για συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις στα μΜΕ μετα το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Το ολονύχτιο θρίλερ της 17ωρης διαπραγμάτευσης

Στις 11 Ιουλίου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ελληνική Βουλή, να εγκρίνει την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Από τους 162 βουλευτές της συγκυβέρνησης, ψήφισαν “ναι” οι 145, παρών ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρούσα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Απών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, που “συνελήφθη” από φωτογράφους να ταξιδεύει στην Αίγινα.

Το ολονύχτιο θρίλερ της 12ης προς 13 Ιουλίου, έμεινε στην ιστορία, μεταξύ άλλων, και για το τελικό αποτέλεσμα, που ήταν η υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψηφοφρία του τρίτου Μνημονίου την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Ευρωκίνηση

Νόμος του κράτους το Τρίτο Μνημόνιο

Μετά από ολονύχτια συνεδρίαση της Ολομέλειας για γερά νεύρα (ξεκίνησε στις 02:00 τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου και ολοκληρώθηκε κατά τις 10 το πρωί με την ψηφοφορία), το τρίτο μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους με 222 ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και η υπερψήφιση διασφαλίστηκε χάρη στις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση της "Λαϊκής Ενότητας" την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Πρόωρες εκλογές και ανεξαρτητοποίηση ΛΑΕ

Κατόπιν όλων αυτών, στις 20 Αυγούστου κλείδωσε η απόφαση για πρόωρες εκλογέ, για το οποίο πραγματοποιήθηκε (ακόμη ένα) διάγγελμα. Στις 21 Αυγούστου, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από το κόμμα, δηλώνοντας την ανεξαρτητοποίησή τους και ιδρύοντας τη Λαϊκή Ενότητα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ηγετικά στελέχη η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Μανώλης Γλέζος.

ΑΘΗΝΑ - Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ (EUROKINISI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Δεύτερη φορά Αριστερά, με σύμμαχο τον Πάνο Καμμένο

Στις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,46% και 145 έδρες. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, να συγκυβερνήσει εκ νέου με τον Πάνο Καμμένο, με τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να ανακοινώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου.

This photograph is provided by THE WHITE HOUSE as a courtesy and may be printed by the subject(s) in the photograph for personal use only. The photograph may not be manipulated in any way and may not otherwise be reproduced, disseminated or broadcast, without the written permission of the White House Photo Office. This photograph may not be used in any commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

Συνάντηση (ζεύγους) Τσίπρα – Ομπάμα

Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η φωτογραφία των δύο ζευγαριών, Τσίπρα και Ομπάμα, έκανε τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου και πέρασε από 40 κύματα σχολιασμού και… επεξεργασίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ- Συνάντηση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν.(Eurokinissi) Eurokinissi

Οι επαφές με Τουρκία για το προσφυγικό

Στις 18 Νοέμβρη, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Τουρκία όπου συναντήθηκε με Νταβούτογλου και Ερντογάν, με κύριο θέμα στην ατζέντα το προσφυγικό. Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Σύνοδος ΕΕ- Τουρκίας για την κρίση, με την Άγκυρα να λαμβάνει την υπόσχεση χρηματοδότησης για την υποστήριξη των προσφύγων και ανοίγματος των κεφαλαίων ενταξιακής διαπραγμάτευσης υπό τον όρο μείωσης των προσφυγικών ροών. Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται νέα Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Νέο συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό

Στις 27 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με θέμα το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ η ΝΔ διαφώνησε και όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που τέθηκε στο τραπέζι. Σύγκλιση απόψεων καμία (πέραν του προσφυγικού). Έκπληξη καμία επίσης!

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός

Στις 21 Ιανουαρίου του 2016, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, όπου συμμετείχε σε τραπέζι με θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης”. Στην ίδια συζήτηση βρέθηκαν εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δυο τους διασταύρωσαν τα ξίφη τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται στην αποτυχία του τρόπου, με τον οποίον η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση.

Στιγμιότυπο από την πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ "ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ",για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης,στο κλειστό γήπεδο του ταε κβο ντο,Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

“Ένας χρόνος Αριστερά – Προχωράμε”

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα. Έναν χρόνο μετά λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ γιόρτασε την επέτειο διακυβέρνησής του, σε εκδήλωση όπου έγινε “αυτοκριτική” για τα πεπραγμένα. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών του, αλλά δεδομένης και της αλλαγής στο “τιμόνι” της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ, έθεσε διλήμματα προς το εκλογικό σώμα εν όψει εξελίξεων. Θα έλεγε κανείς, πως κοιτάζει ήδη προς την… τρίτη φορά Αριστερά.

(Φωτογραφίες: Eurokinissi)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα