Ερνστ Γκρέφενμπεργκ: Ο γιατρός που ανακάλυψε το "Σημείο G"

Ερνστ Γκρέφενμπεργκ
Ερνστ Γκρέφενμπεργκ MUSEUM OF CONTRACEPTION AND ABORTION OF VIENNA

Ο Ερνστ Γκρέφενμπεργκ ήταν Γερμανός γυναικολόγος, με πρωτοποριακές μελέτες στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Μέσα από τη μελέτη του "Ο Ρόλος της Ουρήθρας στο Γυναικείο Οργασμό" ανακαλύφθηκε το περίφημο "Σημείο G".

Ο Ερνστ Γκρέφενμπεργκ ήταν Γερμανός κλινικός γιατρός και επιστήμονας, ο οποίος ανακάλυψε το περίφημο "Σημείο. Γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 138 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1881, και πέθανε στις 28 Οκτωβρίου του 1957.

Ο Γκρέφενμπεργκ σπούδασε ιατρική στο Γκέτιγκεν και στο Μόναχο και πήρε το διδακτορικό του στις 10 Μαρτίου του 1905. Ξεκίνησε να εργάζεται ως οφθαλμίατρος στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ αλλά σύντομα μετακινήθηκε στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Κίελου, όπου και πρωτοδημοσίευσε τις εργασίες του για τη μετάσταση του καρκίνου (Gräfenberg theory) και την φυσιολογία της εμφύτευσης ωαρίων.

ADVERTISING

Το 1910 άρχισε να εργάζεται ως γυναικολόγος στο Βερολίνο και παράλληλα ξεκινάει σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου με αντικείμενο τη φυσιολογία της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρετεί ως στρατιωτικός ιατρός και συνεχίζει τις δημοσιεύσεις των εργασιών του με θέμα κυρίως τη γυναικεία ανατομία. Το 1929 δημοσιεύει την μελέτη του για τον επονομαζόμενο δακτύλιο του Γκρέφενμπεργκ (Gräfenberg ring) την πρώτη ενδομήτρια συσκευή με καταγεγραμμένο ιστορικό χρήσης.

Με την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία και όντας Εβραϊκής καταγωγής, το 1933 αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη διευθυντική θέση που κατείχε στο γυναικολογικό και μαιευτικό τμήμα της περιφέρειας του Μπριτς. Πεπεισμένος ότι δεν διατρέχει κάποιον επιπλέον κίνδυνο παρέμεινε στην Γερμανία, όπου και συνελήφθη τελικά το 1937 με την κατηγορία της υποτιθέμενης λαθρεμπορίας ενός σπάνιου γραμματοσήμου. Μετά από παρέμβαση φίλων του από τη Διεθνή Εταιρεία Σεξολογίας αφήνεται ελεύθερος και διαφεύγει στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α το 1940.

Έγινε διάσημος για τις έρευνες του πάνω στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα και στη φυσιολογία της γυναικείας σεξουαλικότητας γενικά. Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται η πρωτοποριακή μελέτη "Ο Ρόλος της Ουρήθρας στο Γυναικείο Οργασμό" (The Role of Urethra in Female Orgasm - 1950), στην οποία περιγράφει τη γυναικεία εκσπερμάτιση (ο όρος δεν είναι ίσως δόκιμος μιας που προφανώς δεν πρόκειται για σπέρμα, αλλά για ένα μείγμα γλυκόζης, φρουκτόζης, αντιγόνων και ουρίας) και αναφέρει την ύπαρξη μιας ερωτογενούς ζώνης στο σημείο που η ουρήθρα προσεγγίζει τα τοιχώματα του κόλπου.

Ο Γκρέφενμπεργκ στηρίχθηκε στη μελέτη του Ολλανδού γιατρού Ρενιέ ντε Γκράαφ που είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη ερωτογενή ζώνη στον κόλπο και την είχε συνδέσει με τον προστάτη του άνδρα. Το 1981 οι σεξολόγοι Τζον Ντ. Πέρι και Μπέβερλι Γουίπλ ονόμασαν την περιοχή αυτή Gräfenberg spot ή G-spot προς τιμήν του Γερμανού επιστήμονα.

Πηγή: 

Wikipedia

SHARE: