Φαίδων Γεωργίτσης: Οι αξέχαστοι ρόλοι του Έλληνα “Τζέιμς Ντιν”

Φαίδων Γεωργίτσης: Οι αξέχαστοι ρόλοι του Έλληνα “Τζέιμς Ντιν”

Ο αγαπημένος ηθοποιός ξεχώρισε στις ταινίες "Οι θαλασσιές οι χάντρες", "Νύχτα γάμου", "Ένας ιππότης για τη Βασούλα", "Μια κυρία στα μπουζούκια", ενώ τη δεκαετία του '70 είχε το παρατσούκλι του Έλληνα "Τζέιμς Ντιν" αν και ο ίδιος ήταν θαυμαστής του Μάρλον Μπράντο.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο γόης του ελληνικού σινεμά, έφυγε από τη ζωή σήμερα Παρασκευή 1η Μαρτίου, έπειτα από μάχη που έδινε με τον καρκίνο, σε ηλικία 80 ετών, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Τον αποκαλούσαν Έλληνα “Τζέιμς Ντιν” και εκνευριζόταν καθώς ήταν θαυμαστής του Μάρλον Μπράντο.

Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. Ξεχώρισε για το ταλέντο του στις ταινίες «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Νύχτα γάμου», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Μια κυρία στα μπουζούκια» κ.ά. Το παρατσούκλι, μάλιστα, που είχε την δεκαετία του ΄70 δεν ήταν άλλο από το «Έλληνας Τζέιμς Ντιν». Στο θέατρο, είχε συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Μ. Βολανάκη.

Το χαστούκι στη Ζωή Λάσκαρη στις “θαλασσιές χάντρες” του 1966 έγραψε κινηματογραφική ιστορία και ήταν από τις στιγμές στη μεγάλη οθόνη που συνόδευαν μέχρι σήμερα τον σπουδαίο ηθοποιό.

Ο ίδιος μετά τον θάνατο της Ζωής Λάσκαρη είχε πει: «Οι θαλασσιές οι χάντρες ήταν η ταινία που αγαπούσε πιο πολύ από όλες, τη θεωρούμε ότι είναι η καλύτερή μας ταινία. Εκεί υπάρχει βέβαια και η περίφημη ιστορία με το χαστούκι που της έδωσα, το οποίο ήταν ένα αρκετά ισχυρό χαστούκι, και βεβαίως θα μπορούσε να μην είναι αληθινό. Ο Δαλιανίδης όμως μου ζήτησε να είναι αληθινό, διότι ήθελε και μία αληθινή αντίδραση από τη Ζωίτσα. Εγώ δεν είχα καμία διάθεση να δώσω ένα χαστούκι στη Ζωίτσα, με πίεσε όμως ο Δαλιανίδης. Της το έδωσα, και πριν προλάβει να διαμαρτυρηθεί σε εμένα, μπήκε ο Δαλιανίδης στη μέση και της είπε ότι ήταν δική του η πρωτοβουλία», είχε πει ο ηθοποιός.

Ακόμα μία από τις απίστευτες ερμηνείες του είναι στη «Νύχτα Γάμου» το 1967. Στο πλάι της Μπέτυς Αρβανίτη και με άσπονδους συγκάτοικους τον Ιάκωβο Ιορδάνογλου (Κώστας Βουτσάς) με τα… φουντούκια του και την Πεπούλ(λ)α (με δύο λάμδα, λόγω σαλονικιώτικου ιδιώματος) της Μάρθας Καραγιάννη, χαρίζει αβίαστα το γέλιο.

To 1967 στην ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια» η Χρονοπούλου κάνει στενό μαρκάρισμα στον Γεωργίτση με το τραγούδι “Του αγοριού απέναντι” που έγινε μεγάλη επιτυχία.

Ακολουθεί η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» το 1968, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή τη φορά έχοντας στο πλευρό του τον ατζαμή και λίγο χαζούλη «Γρίπη» (Χρόνης Εξαρχάκος) «πολιορκεί» ανεπιτυχώς τη Μαίρη Χρονοπούλου.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι», ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του ΄90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα