Το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Στις 2 Μαΐου 2011 ο νο 1 καταζητούμενος τρομοκράτης Οσάμα Μπιν Λάντεν έπεφτε νεκρός από σφαίρες Αμερικανών κομάντος. Το NEWS 247 θυμάται και σας θυμίζει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, το παρασκήνιο και τις αντιδράσεις (Vids)

Οσάμα Μπίν Λάντεν,ο “αρχιτέκτονας” των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, ο σουνίτης τζιχαντιστής “μπαμπούλας” του δυτικού κόσμου, δεν αποτελεί  πλέον απειλή: εκτελέστηκε στις 2 Μαΐου 2011, σε ηλικία 54 ετών, στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της επίλεκτης ομάδας SEALS του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε έπαυλη της πόλης Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Η επιχείρηση

Ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν σε μια κατοικία στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν τη νύχτα  στην Αμποταμπάντ. Ελάχιστοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για αυτήν την επιχείρηση. Αμερικανοί πράκτορες είχαν εντοπίσει τον περασμένο Αύγουστο το κτίριο ακολουθώντας κάποιον διανομέα της αλ Κάιντα.

Η CIA παρακολουθούσε για χρόνια το διανομέα της τρομοκρατικής οργάνωσης έχοντας την πληροφορία ότι είναι τόσο έμπιστος του Μπιν Λάντεν, ώστε μπορεί να μένει μαζί του. Η κατοικία ήταν περιφραγμένη από τσιμεντένια μάντρα ύψους 5,5 μέτρων και πάνω της υπήρχε πυκνό συρματόπλεγμα. Δύο πύλες ασφαλείας βρίσκονταν στην είσοδό της και δεν υπήρχαν ούτε τηλεφωνικές γραμμές ούτε σύνδεση με το Ίντερνετ.

Οι ένοικοι του κτιρίου δεν πέταγαν ποτέ τα σκουπίδια τους, τα έκαιγαν. Οι Αμερικανοί πράκτορες υπέθεταν ότι η έπαυλη κτίστηκε πριν από πέντε χρόνια για κάποιον σημαντικό αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ερώτημα ήταν ποιος.

 

Η CIA αναρωτήθηκε πολλές φορές για τον ένοικο του κτιρίου-φρουρίου στο Πακιστάν και όλες τις φορές οι πράκτορες της κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότερος ιδιοκτήτης της είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στα μέσα Φεβρουαρίου οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες ότι ο Μπιν Λάντεν ήθελε να ακολουθήσει μια πιο “άγρια” πολιτική δράσης και για αυτό το λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε από τότε πέντε συναντήσεις με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επίκεντρο των συζητήσεων του Αμερικανού προέδρου η πιθανότητα να κρύβεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο κτίριο του Αμποταμπάντ και ο σχεδιασμός εξόντωσής του.

Συνήθως, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις συμμάχους χώρες σε θέματα τρομοκρατίας και ενημερώνουν και τη χώρα όπου λαμβάνει χώρα μία αντιτρομοκρατική επιχείρησή τους. Όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν γνώριζε κανένας εκτός Αμερικής και δεν ειδοποιήθηκαν οι πακιστανικές αρχές για την έφοδο στο σπίτι που πίστευαν οι Αμερικανοί ότι κρύβεται ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα.

Στις 29 Απριλίου ο Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ήταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι πεζοναύτες η επίλεκτη ομάδα των Seal και από αυτούς επιλέχθηκαν έξι που δρούσαν κάτω από τις εντολές του διευθυντή της CIA, Λέον Πανέτα. Στη διάρκεια της συμπλοκής, σκοτώθηκαν επίσης ο αγγελιοφόρος του Μπιν Λάντεν, ο αδελφός του, ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν, καθώς και μία γυναίκα, την οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι ένοικοι του σπιτιού χρησιμοποίησαν ως “ασπίδα”.

Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε  και το μόνο σχόλιο που έγινε ήταν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε και δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός.

Δυσπιστία, οργή και απειλές

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ινστιτούτα SITE και Jihadology, οι χρήστες των ιστοσελίδων αυτών υπέστησαν σοκ από την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν.

“Εάν είναι αλήθεια, είναι μία στιγμή ντροπής για τον πακιστανικό λαό, που δεν κατόρθωσε να προστατεύσει έναν ήρωα του ισλάμ. Είναι μία μαύρη ημέρα για μας”, ανέφεραν σε ένα από τα πολλά μηνύματά τους.

 

“Εάν θέλει ο Θεός, η πληροφορία είναι εσφαλμένη. Εάν είναι αλήθεια, είναι καταστροφή”, σύμφωνα με άλλο μήνυμα.

Στο φόρουμ Shumukh al-islam ένας χρήστης έγραψε: “Τα λιοντάρια θα παραμείνουν λιοντάρια και θα συνεχίσουν στα ίχνη του Οσάμα. Ω Αλλάχ, η Αμερική δεν θα γνωρίσει την ασφάλεια, όσο δεν την έχουμε εμείς στην Παλαιστίνη”.

“Ω Αλλάχ, παρακαλούμε κάνε αυτά τα νέα να μην είναι αλήθεια… Ο Θεός σε καταριέται Ομπάμα…Ω Αμερικανοί, συνεχίζουμε να έχουμε λόγους για να κόψουμε τους λαιμούς σας”.

Άλλος χρήστης, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στις ΗΠΑ , σημείωσε: “Αυτοί οι πανηγυρισμοί είναι διασκεδαστικοί. Γιορτάστε το νέο όσο θέλετε κουφάρ (άπιστοι). Διότι δεν θα έχετε πολύ χρόνο να το κάνετε. Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα”.

Πλαστή η φωτογραφία του νεκρού Λάντεν

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα που είχαν δημοσιεύσει αρχικά  μια φωτογραφία του εν μέρει παραμορφωμένου προσώπου ενός πτώματος που παρουσιάσθηκε ως αυτό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραδέχθηκαν πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν.

Πολλά ιδιωτικά δίκτυα είχαν επίσης παρουσιάσει τη φωτογραφία διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εξέτασε τη φωτογραφία μ’ ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο απέδειξε ότι το στιγμιότυπο είχε πλαστογραφηθεί χρησιμοποιώντας τα γένια και το κάτω μέρος του προσώπου μιας παλαιότερης φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν.

“Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν. “Είχαμε επισημάνει, όταν την μεταδώσαμε, πως η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια ελέγξαμε και την αποσύραμε”, κατέληξε ο Τζαουάντ.

“Τα γένια είναι θολά, βλέπει κανείς καθαρά ότι πρόκειται για μοντάζ”, δήλωσε ο Μλάντεν Αντόνοφ, διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όλα τα άλλα δίκτυα εξαφάνισαν επίσης από τις οθόνες τους τη φωτογραφία, η οποία έδειχνε το ματωμένο και εν μέρει παραμορφωμένο πρόσωπο ενός άνδρα με πυκνά μαύρα γένια.

Στον ιστότοπό του, το αμερικανικό δίκτυο MSNBC διευκρίνισε ότι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το NBC News ότι η εικόνα ήταν πλαστή. “Ουδείς αμερικανός ούτε πακιστανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της”, προσθέτει το δίκτυο στον ιστότοπό του.

Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα ήταν τα πρώτα που προέβαλαν τη φωτογραφία ως αυτή του Μπιν Λάντεν και ακολούθησαν το BBC και το CNN που πολύ γρήγορα σταμάτησαν να την μεταδίδουν.

 

Βίντεο από τον τόπο εκτέλεσης του Λάντεν

Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της έπαυλης, όπου σκοτώθηκε ο αρχηγός της ΑλΚάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είδαν το  το φως της δημοσιότητας την επομένη της εκτέλεσης.

Στο βίντεο διακρίνεται λίμνη αίματος στο πάτωμα μπροστά από ένα διπλό κρεβάτι, ενώ τα πάντα είναι αναστατωμένα στο δωμάτιο.

Η ντουλάπα που βρίσκεται στο χώρο είναι ανοικτή, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εξετάζουν το σημείο ώστε να είναι σίγουροι πως δεν κρύβεται κάποιος στο σημείο.

Οι εικασίες πως κρυβόταν στα απόκρημνα βουνά της αφγανικής μεθορίου διαψεύστηκαν τα ξημερώματα μετά τον εντοπισμό και το θάνατό του από τις αμερικανικές δυνάμεις σε μία πολυτελή έπαυλη στο θέρετρο Αμπταμπάντ.

 

Το τριώροφο οχυρωμένο κτίριο εντοπίστηκε έπειτα από την παρακολούθηση επί τέσσερα χρόνια ενός από τους πιο έμπιστους αγγελιαφόρους του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που ταυτοποίησαν έπειτα από την αναγνώρισή του από συλληφθέντες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το οίκημα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από άλλα, κτισμένο σε οικόπεδο που όταν ανεγέρθηκε το, το 2005, ήταν σχετικά απομονωμένο. Τότε, βρισκόταν εκτός του κέντρου του Αμποταμπάντ, στο βάθος ενός χωματόδρομου, αλλά έκτοτε έχουν κτισθεί γύρω του και άλλες κατοικίες.

 

Περιβαλλόταν από ψηλούς τοίχους με αγκαθωτό σύρμα και εσωτερικοί φράκτες χώριζαν τα επιμέρους οικήματα στο εσωτερικό. Οι κάτοικοι έκαιγαν τα σκουπίδια τους, αντί να τα αφήνουν, όπως οι υπόλοιποι γείτονες στις υπηρεσίες περισυλλογής.

 

Ελάχιστα παράθυρα έβλεπαν στο εξωτερικό του συγκροτήματος και η ταράτσα περιβαλλόταν από τοίχο ύψους 2,1 μέτρων. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι το κτίριο, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δεν ήταν συνδεδεμένο με τηλεφωνικό δίκτυο και δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ. Οι δύο αδελφοί δεν διέθεταν επίσημες πηγές εισοδημάτων.

Οι Αμερικανοί αναλυτές διαπίστωσαν ότι και τρίτη οικογένεια ζούσε εκεί μαζί με τους δύο αδελφούς και η ηλικία και η σύνθεσή της ταίριαζε με τους συγγενείς που πίστευαν ότι θα ζούσαν μαζί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

“Ο,τι είδαμε, τα εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας, το παρελθόν των αδελφών και η συμπεριφορά τους ταίριαζαν με αυτό με το οποίο θεωρούσαμε ότι θα έμοιαζε το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν”, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Οι νεκροί σύντροφοι του Λάντεν

Φρικιαστικές αποκλειστικές φωτογραφίες τραβηγμένες μέσα από την έπαυλη μόλις μία ώρα μετά την επιχείρηση έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Reuters

Τα ντοκουμέντα  δημοσιεύθηκαν λίγες ώρες μετά την απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα να μην δώσει στα φωτογραφίες του νεκρού Μπίν Λάντεν.

 

Εδώ  εμφανίζονται  τρεις άγνωστοι άνδρες νεκροί στο πάτωμα μέσα σε λίμνες αίματος, ενώ στις υπόλοιπες απεικονίζονται διάφορα σημεία της έπαυλης κρησφύγετο του Λάντεν και το κατεστραμμένο ελικόπτερο που κατέπεσε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

 

Οι φωτογραφίες της φρίκης τραβήχτηκαν από αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείς του Πακιστάν λίγο μετά την επιχείρηση των Αμερικανών στην έπαυλη στο Αμποταμπάντ.

 

Η αυθεντικότητα τους αποδεικνύεται, σύμφωνα με το  πρακτορείο, από τις λεπτομέρειες που υπάρχουν στις φωτογραφίες με το διαλυμένο ελικόπτερο και είναι στο ίδιο σημείο με τις προηγούμενες φωτογραφίες που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί, αλλά και από τα metadata και τον αριθμό των pixels. Οι άντρες που απεικονίζονται δεν έχουν αναγνωριστεί.

 

Ο Λάντεν έβλεπε τον εαυτό του στις ειδήσεις

Γεμάτο με σκουπίδια και τους τοίχους του σπιτιού να έχουν ξεφλουδίσει, η οικία όπου ζούσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν μοιάζει να μην είναι κατοικήσιμη και απέχει κατά πολύ από τις φήμες που την ήθελαν ένα υπερπολυτελές ησυχαστήριο.

Το ετοιμόρροπο κτίσμα έμοιαζε με εργοτάξιο ενώ σίδερα προεξέχουν υποδηλώνοντας ότι η ανέγερσή του είναι ημιτελής.

Αυτό δείχνουν πέντε βίντεο που κατασχέθηκαν στην κατοικία του Λάντεν από τους Αμερικανούς κομάντος μετά την δολοφονία του.

 

Τα εν λόγω βίντεο τα είδαν πράκτορες το Σάββατο αλλά και δημοσιογράφοι, ενώ δίνουν μια πρώτη ματιά για το πως ήταν η ζωή του Μπιν Λάντεν πίσω από τους τοίχους του κρησφύγετου.

 

Μεταξύ άλλων τα βίντεο περιλαμβάνουν διάφορα αποσπάσματα από την προπαγάνδα του ενώ τον απεικονίζουν να έχει εμμονή με τη δημόσια εικόνα του και το πως φαίνεται στον κόσμο.

Προκύπτει, σαφώς, ότι ο μπιν Λάντεν από την κατοικία του στο Αμποταμπάντ, όπου βρήκε τον θάνατο, “είχε τον επιχειρησιακό, αλλά και στρατηγικό έλεγχο της Αλ Κάιντα”, βεβαίωσε ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

“Παρουσιάζεται ο μπιν Λάντεν, να προβάρει τις εντολές του (για την οργάνωση) προς ηχογράφηση”, ανέφερε ο ίδιος.

Τα βίντεο αυτά που κατασχέθηκαν στην κατοικία του μπιν Λάντεν, μαζί με άλλα έγγραφα στοιχεία, “αποτελούν το προϊόν της σπουδαιότερης, κατάσχεσης στοιχείων, που αφορούν τον μπιν Λάντεν”, τόνισε η CIA.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι αξιωματούχοι του Πακιστάν τόνισαν ότι ο Λάντεν ζούσε στο Πακιστάν για πάνω από επτά χρόνια πριν τον βρουν.

 

 

Το ημερολόγιο του Μπιν Λάντεν

Το σημειωματάριο δεν αποτελεί ημερολόγιο καταγραφής προσωπικών λεπτομερειών και συναισθημάτων, διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.

“Δεν περιέχει τίποτε για τις περιοχές όπου πήγε και για ό,τι έκανε. Δεν είναι παρά ένα σημειωματάριο. Δεν είναι παρά ένα αντικείμενο μεταξύ των άλλων”, είπε αξιωματούχος επιδιώκοντας να υποβαθμίσει τη σημασία του απέναντι στην πληθώρα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των σκληρών δίσκων, των DVD και των καρτών μνήμης που βρέθηκαν στο κρησφύγετο όπου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Κυριακή ότι η ποσότητα των πληροφοριών που κατασχέθηκαν αντιστοιχούν “στη βιβλιοθήκη ενός μικρού πανεπιστημίου”.

 

Η Ουάσινγκτον έχει στείλει στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που αφαιρέθηκε από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν σε ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτουν πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ή άλλων δυτικών στόχων.

Ωστόσο, είναι πιθανόν ότι τα στοιχεία αυτά θα οδηγήσουν σε ορισμένες προσαρμογές των μέτρων ασφαλείας σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες δεν κατονόμασαν τις χώρες προς τις οποίες εστάλησαν τα στοιχεία που προέκυψαν από το υλικό που κατασχέθηκε στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα και τα οποία χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας και ανάλυσης.

Το μόνο εξειδικευμένο σχέδιο επιθέσεων που έχει ως τώρα εντοπισθεί αφορούσε το σιδηροδρομικό δίκτυο των ΗΠΑ και προέκυψε από τις χειρόγραφες σημειώσεις που περιέχονται στο “ημερολόγιο” που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν.

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα