Η σκοτεινή αλήθεια του πορνό

Η σκοτεινή αλήθεια του πορνό

Οι πρόσφατοι θάνατοι επαγγελματιών πορνοστάρ, τέσσερις τους τελευταίους τρεις μήνες, ανοίγουν την "κερκόπορτα" της ροζ βιομηχανίας

Ήταν 2014 όταν η ίσως πιο διάσημη πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών των τελευταίων ετών, Lisa Ann αποσυρόταν από την “ενεργό δράση”.

Σε συνέντευξη της στον Guardian, έκανε λόγο για μια βιομηχανία που ζητούσε τα τελευταία χρόνια όλο και πιο σκληρές σκηνές. Χρόνια πριν το κίνημα #metoo κατά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων, η Ann μιλούσε τότε για μια τάση για πιο extreme και βίαιες σκηνές προειδοποιώντας πως η κακοποίηση στο πορνό είναι επιζήμια για τις γυναίκες πρωταγωνίστριες οι οποίες εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

“Υπήρξαν φορές στα γυρίσματα που περιτριγυριζόμουν από ανθρώπους και καταστάσεις που δεν ήταν σωστές, δεν υπήρχε ασφάλεια, και συχνά μας επέβαλαν την χρήση ναρκωτικών ουσιών”, αποκάλυπτε η Lisa Ann στον Guardian.

Η Ann δήλωνε ακόμη πως οι ακραίες σκηνές πληρώνονται περισσότερο, με μια πρωταγωνίστρια να φτάνει να αμοίβεται μέχρι και 2.500 δολάρια για ένα γύρισμα. Το ντοκιμαντέρ Hot Girls Wanted του 2015 πραγματευόταν ακριβώς αυτό το φαινόμενο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τα νεαρά κορίτσια γύρω στα 18 χρόνια τους, που επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως ηθοποιοί αλλά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες, αυτο-θυματοποιούνται καταφεύγοντας στη λύση του πορνό.

Το κεφάλαιο των κακοποιήσεων και των ναρκωτικών ουσιών στα άδυτα της πορνοβιομηχανίας, άνοιξε εκ νέου μετά την ηχηρή είδηση της αυτοκτονίας της 23χρονης Αugust Ames. Οι αποκαλύψεις του Τύπου έκαναν λόγο για μια κοπέλα που είχε βιώσει μια φριχτή παιδική ηλικία λόγω του ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και λόγω του εθισμού της στα ναρκωτικά. Η ίδια είχε δεχθεί διαδικτυακές επιθέσεις κατηγορούμενη για ρατσισμό όταν αρνήθηκε να πρωταγωνιστήσει σε ταινία με αμφιφυλόφιλο πρωταγωνιστή.

Η 42χρονη σήμερα Crissy Moran που αποσύρθηκε το 2006 δήλωνε πως είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει εξ αιτίας των ακραίων σκηνών που είχε γυρίσει και των εμπειριών της. Συνέχιζε, όπως έγραφε σε κείμενο της μετά το τέλος της καριέρας της, λόγω των χρημάτων.

Από υπερβολική δόση ναρκωτικών πέθανε άλλωστε και η Yuri Luv, κατά κόσμον  Yrizan Beltran, στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2017, όπως και η Amber Rayne που έχασε τη ζωή της το 2016 από υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η Rayne είχε αποσυρθεί από την πορνοβιομηχανία αφού είχε κατηγορήσει μαζί με άλλες κοπέλες τον συμπρωταγωνιστή τους,  James Deen, για βιασμό.

Η Rayne είχε δηλώσει στο  Daily Beast ότι ο Deen την είχε γρονθοκοπήσει στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια γυρισμάτων το 2006. Όπως ανέφερε η ίδια, ο συμπρωταγωνιστής της την είχε κακοποιήσει μετά από λεκτική τους αντιπαράθεση. Η Rayne είχε αρνηθεί να συναινέσει σε απαιτήσεις του James Deen για την κοινή τους σκηνή, ενώ είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση.

Η πορνοστάρ Stoya ήταν εκείνη που είχε ανοίξει τον “φάκελο Deen”, καλώντας και άλλες συναδέλφους της να τοποθετηθούν σχετικά και να μιλήσουν για τις αρνητικές τους εμπειρίες. Ο James Deen είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που προέρχονταν από δέκα συνολικά γυναίκες και συνεχίζει την “πορεία” του σαν πρωταγωνιστής και παραγωγός.

Προφανώς και η επαγγελματική καριέρα στον χώρο του πορνό είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. Η Jessie Andrews δήλωνε από τη δική της μεριά στο GQ:

“Στην αρχή έκανα πορνό για τα χρήματα (1.200 δολάρια) και επειδή ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο και να ταξιδέψω. Πλέον απλώς εκτιμώ τη γνώση που συγκεντρώνω σχετικά με το σεξ, το σώμα μου, την ανθρώπινη ανατομία και το τι σημαίνει να αισθάνεσαι οικεία με όλα αυτά”. “Αυτό που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει για τις πορνοστάρ είναι ότι κάνουμε σεξ με τους ίδιους (εγώ έχω κάνει με 90-100 συνολικά σε όλη την καριέρα μου) και ότι κάθε δυο εβδομάδες κάνουμε εξετάσεις για αφροδίσια”, συμπλήρωνε.

Φεμινίστρια-ακτιβίστρια και υπέρμαχος της εμπλοκής με τον χώρο ήταν και είναι και η ελληνικής καταγωγής Σάσα Γκρέι, κατά κόσμον Μαρίνα-Άννα Χατζή.

“Είμαι περήφανη για όλα όσα έχω κάνει και δεν μετανιώνω για τίποτα. Ειλικρινά αισθάνομαι ότι έδωσα όσα μπορούσα στην ερμηνεία των ρόλων μου” δήλωνε ανακοινώνοντας το τέλος της δικής της πορείας στο σεξ μπροστά στις οθόνες. Πλέον έχει περάσει στον “σοβαρό” κινηματογράφο, είναι συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Γκρέι δήλωνε πάντα πως είναι ευθύνη και δικαίωμα της πρωταγωνίστριας να επιλέγει τα βήματα της στη “ροζ” βιομηχανία, ενώ γύρισε πάνω από 255 ταινίες. Απαντούσε δε πως η εμπλοκή της με το αντικείμενο, είχε να κάνει με την εξερεύνηση της σεξουαλικότητάς της.

Τα σύνορα ανάμεσα στην εκούσια εμπλοκή και την εκμετάλλευση, είναι σαφώς θολά. Όπως φαίνεται, πολλές κοπέλες καταφεύγουν στο “γρήγορο χρήμα” σιωπώντας, αποδεχόμενες τις ακραίες σκηνές, που ζητούν ορισμένες εταιρείες. Και όπως οι ίδιες καταμαρτυρούν, σε αρκετές περιπτώσεις τα ναρκωτικά συνδέονται με την ανοχή τους, παρότι συναινούν για το τελικό αποτέλεσμα.

Πέραν των ναρκωτικών, ουσίες όπως η Ταδαλαφίλη (Cialis) χρησιμοποιείται κατά κόρον για να κρατήσει ψηλά τις αντοχές των πρωταγωνιστών. Ο 28χρονος Danny Wylde πήρε τέσσερις φορές περισσότερη ουσία απ’ ο,τι συνίσταται με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο. Τα λεγόμενα ED drugs χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη ένταση στις γκέι παραγωγές, χωρίς αυτό όμως να είναι ο κανόνας. Έρευνα δε του UCLA κατέγραφε πως ένας στους πέντε πρωταγωνιστές/πρωταγωνίστριες κάνουν χρήση ecstasy ή Xanax.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί μελέτη που να διερευνά τη συσχέτιση των πορνοστάρ με τις ναρκωτικές ουσίες. Ο blogger Jon Millward προσπάθησε να καταγράψει αναφορές και δηλώσεις από 10.000 πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες, ωστόσο οι περισσότεροι αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Ο κοινωνιολόγος James Griffith του Shippensburg University δήλωνε στο livescience.com πως το στερεότυπο ότι οι πορνοστάρ κάνουν χρήση ναρκωτικών με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με ένα μέσο άτομο, εν μέρει επιβεβαιώνεται. “Οι γυναίκες πρωταγωνίστριες έχουν δοκιμάσει περισσότερες ουσίες σε σχέση με άλλες γυναίκες, ωστόσο η μεγαλύτερη χρήση καταγράφεται στη μαριχουάνα. Η χρήση ναρκωτικών συνδέεται κυρίως με την προσωπικότητα του ανθρώπου που εμπλέκεται με το αντικείμενο”, κατέληγε ο ίδιος, δίνοντας τη σημαντικότερη και ουσιαστικότερη διάσταση του ζητήματος.

Την ώρα λοιπόν που το πορνό γίνεται όλο και πιο σκληρό, το παραπάνω γεγονός αναδεικνύει την ακόμη πιο ανησυχητική διάσταση του όλου πράγματος, που συνδέεται με κρίσεις κατάθλιψης, ψυχολογικές διαταραχές και έρχεται στην επιφάνεια εκ νέου, μετά τους πρόσφατους θανάτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα