Ο Σόρος γίνεται 90 – Συνωμοσιολόγοι όλου του κόσμου, ευχηθείτε

Ο Σόρος γίνεται 90 – Συνωμοσιολόγοι όλου του κόσμου, ευχηθείτε
Ο Τζορτζ Σόρος. AP

Ο Τζορτζ Σόρος (George Soros) ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος γίνεται σήμερα 90 ετών. Οι μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το όνομά του.

Γενέθλια έχει σήμερα ο κατά κόσμο György Schwartz, γνωστός σε όλο τον πλανήτη ως Τζορτζ Σόρος. Ο άνθρωπος που εδρέωσε τη φήμη του ως “ο άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας” το 1992, γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1930 στην Ουγγαρία, και έχει ουγγρική, αμερικανική και εβραϊκή καταγωγή.

Είναι ο πρόεδρος του Soros Fund Management και του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας. Διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ειρηνική μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό στην Ουγγαρία (1984-1989), και έδωσε τη μεγαλύτερη ποτέ επιχορήγηση στην ηπειρωτική Ευρώπη για τη σύσταση του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη.

Αργότερα, η χρηματοδότηση που εξασφάλισε στην Επανάσταση των Ρόδων της Δημοκρατίας της Γεωργίας θεωρήθηκε από τη Ρωσία πως αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα επιτυχίας της επανάστασης αυτής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστός για τις προσπάθειές και τις δωρεές του στον σκοπό της μη επανεκλογής του Τζορτζ Μπους το 2004. Έχει ιδρύσει το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.

Ο πρώην διοικητής του Ομοσπονδιακού Συστήματος Αποθεμάτων της Αμερικής Πωλ Βόλκερ, στον πρόλογο του βιβλίου του, “Σόρος Η Αλχημεία της Χρηματοοικονομικής” έγραφε:

“Ο Τζορτζ Σόρος άφησε το στίγμα του ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος κερδοσκόπος, αρκετά σοφός ώστε να αποσύρεται από τις αγορές όσο είναι ακόμα μπροστά στο παιχνίδι. Ο κύριος όγκος των τεραστίων προσόδων του είναι πλέον αφιερωμένος στη μετάβαση και τις προσπάθειες των αναδυόμενων εθνών να γίνουν ανοιχτές κοινωνίες, ανοιχτές όχι μόνο με την έννοια της οικονομικής ελευθερίας αλλά, κυρίως, με την έννοια της ανεκτικότητας και του σεβασμού της ελεύθερης σκέψης και συμπεριφοράς”.

Το 1947 ο Τζορτζ Σόρος μετανάστευσε στο Λονδίνο. Σπούδασε στο London School of Economics. Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων εντρύφησε στο έργο του νεομαρξιστή Αυστριακού φιλόσοφου, Καρλ Πόπερ.

Ο Σόρος τον Σεπτέμβριο του 1956 έφτασε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε στην εταιρεία διαμεσολάβησης της Wall Street F.M. Mayer.

Το 1973 ίδρυσε το δικό του hedge fund (το Ταμείο Soros, σύντομα μετονομάστηκε σε Quantum Fund και αργότερα στο Quantum Fund Endowment) με κεφάλαια $12 εκατομμυρίων από διάφορους επενδυτές.

Το 1992 αποκόμισε κέρδος 1 δισ. δολαρίων “στοιχηματίζοντας” κατά του βρετανικού νομίσματος, ενώ όπως αναφέραμε παραπάνω, εμπλέχθηκε με την ενίσχυση, μέσω προγραμμάτων, των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση του Τείχους.

Τεράστια μπάνερ σε δρόμους της Βουδαπέστης "διακηρύττουν" τον πόλεμο στον Σόρος, σε μια από τις δεκάδες προεκλογικές αφίσες του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν AP

Ο δισεκατομμυριούχος χρηματιστής δώρισε τον περασμένο Μάρτιο μέσω του ιδρύματός του Open Society Foundations, ένα εκατ. ευρώ στη Βουδαπέστη για να τη συνδράμει στη μάχη που δίνει ενάντια στον κορονοϊό

“Η πανδημία του covid-19 δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε μεταξύ χωρών, ούτε μεταξύ κοινοτήτων, θρησκειών, ή ανθρώπων. Ο καθένας μας μπορεί να προσβληθεί, όμως κάποιοι εξ ημών είναι περισσότερο ευάλωτοι από τους άλλους”, τόνιζε ο ίδιος.

“Εγώ γεννήθηκα στη Βουδαπέστη, μέσα στο Κραχ, μόλις μία δεκαετία μετά την Ισπανική Γρίπη, που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς ση Βουδαπέστη. Επέζησα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της πολιορκίας της πόλης. Θυμάμαι πώς είναι να ζει κανείς σε ακραίες καταστάσεις” επεσήμαινε, ενώ το όνομά του μπλεκόταν σε θεωρίες περί “κατασκευής” του φονικού ιού.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Πέραν από τις μυθικής περιουσίας του, ο Σόρος είναι γνωστός και για τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέονται με το όνομά του. Οι πρώτες θεωρίες συνομωσίας για τον Σόρος εμφανίστηκαν το ’90, γιατί ο ίδιος είχε καταδικάσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Την ίδια ώρα, άρχισε να δωρίζει εκατομμύρια στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Έκτοτε έγινε στόχος των οπαδών του “alt-right”.

Σε μια από τις πιο πρόσφατες θεωρίες συνωμοσίας, κατηγορήθηκε πως χρηματοδότησε τις πορείες του Black Lives Matter στις ΗΠΑ.

Το 2018, εν μέσω ειδήσεων για καραβάνια μεταναστών που πηγαίνουν προς τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, το όνομά του ενεπλάκη στις δήθεν “χρηματοδοτήσεις” καραβανιών προσφύγων και μεταναστών, κάτι που φυσικά ίσχυε και για την “ατζέντα” των συνωμοσιολόγων της χώρας μας.

Το δίκτυο Fox News υποστήριξε το 2018 ότι ο μεγαλο-επενδυτής επιθυμεί ανοιχτά σύνορα και ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Το Fox τον έχει βαφτίσει άλλωστε και “puppet master”, ότι ασκεί δηλαδή επιρροή σε σημαντικές προσωπικότητες  της Αμερικής, ή φορείς που συνδέονται με τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος ανέβασε στο τουίτερ βίντεο που υποστήριζε ότι έδειχνε ανθρώπους να δίνουν χρήματα στους μετανάστες για να πάνε στα αμερικανικά σύνορα. Λίγο καιρό μετά αποδείχτηκε ότι το βίντεο που ανέβασε ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν ψεύτικο.

Για τους ίδιους λόγους του είχε επιτεθεί άλλωστε και ο Όρμπαν. Γι αυτό ακριβώς, το ίδρυμα Σόρος μετέφερε την έδρα του στην Ευρώπη από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο.

Παράλληλα, στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι είχε κατηγορήσει τον Σόρος ότι θέλει να γεμίσει τη χώρα με μετανάστες, γιατί “του αρέσουν οι σκλάβοι”. Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε επίσης κατηγορήσει τον Σόρος ότι θέλει να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και ότι αποτελεί “το μεγαλύτερο κίνδυνο για το Δυτικό Κόσμο”.

Τέλος, το ίδρυμα Open Society του Σόρος έχει κατηγορηθεί πως έχει χρηματοδοτήσει εκατοντάδες ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό πως ο Σόρος, μέσω της φιλανθρωπικής δράσης του διαθέτει τεράστια κεφάλαια για την στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ωστόσο αυτό απέχει έτη φωτός από όλα όσα έχουν γραφτεί γύρω από το όνομά του περί “ισλαμοποίησης της Ευρώπης”, θεωρίες που αγγίζουν τα όρια του μύθου.

Μία από αυτές, έφτασε να τον βγάλει και πρώην… συνεργάτη των SS, κάτι που δεν θα μπορούσε πάντως να ισχύει καθώς την εποχή που δήθεν κατετάγη, ήταν μόλις 14 ετών, όπως έχει γράψει το Snopes.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version