Όταν ο Ωνάσης επέλεξε τον Γιάννη Τσεκλένη για τον σχεδιασμό στολών της Ολυμπιακής

Γιάννης Τσεκλένης
Γιάννης Τσεκλένης FACEBOOK

Η συνεργασία του σπουδαίου σχεδιαστή μόδας με την Ολυμπιακή ξεκινάει στη δεκαετία του 1960, σε ένα πάρτι της κοσμικής Αθήνας.

Ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, Γιάννης Τσεκλένης, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 σε ηλικία 82 ετών. Μία από τις πολυάριθμες και σπουδαίες δουλειές που μετράει, είναι όταν το 1972 έως το 1976 σχεδίαζε τις στολές για την Ολυμπιακή του Ωνάση.

Η συνεργασία του σπουδαίου σχεδιαστή μόδας με την Ολυμπιακή ξεκινάει στη δεκαετία του 1960, σε ένα πάρτι της κοσμικής Αθήνας, όπου παρουσίαζε σε Αμερικανούς μία συλλογή ρούχων.

Όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε αργότερα, σε εκείνο το πάρτι βρισκόταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

"Όταν κάναμε ένα πάρτι σε night club για να παρουσιάσουμε στους Αμερικάνους τη συλλογή που είχαμε δημιουργήσει με τον Κρίτσα, είχαν έρθει ο Ωνάσης με τον Αλέξη Μινωτή και τον Κόκκα της «Ελευθερίας» και όπως μιλούσαν συνωμοτικά μεταξύ τους, τους διακόπτω: «Κύριε Ωνάση, έχουμε κάνει μια καμπάνια στην Αμερική που την έχετε στηρίξει». Μου απαντά: «Ναι, ναι, ο Γράτσος τα 'χει φροντίσει εκεί, τα ξέρω». Και συνεχίζω: «Έχω σε τραπέζι τον πρόεδρο της διαφημιστικής και τον ΡΚ της εταιρείας που κάνει την καμπάνια. Μπορώ να τους φέρω να σας πουν ένα γεια;». Μου λέει τότε: «Τι να τους φέρεις, ρε, πάμε στο τραπέζι του» και με πάει δέκα μέτρα βήμα-βήμα. Κάνα-με τουλάχιστον 6-7 λεπτά. Όλα αυτά ήταν κόλπο, τα έκανε για να τους δείξει ότι είμαι ο αγαπημένος του φίλος". Έτσι γνωρίστηκε με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Δημιουργία του Γιάννη Τσεκλένη το 1971 για τις αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής που πέταγαν για Νέα Υόρκη
Δημιουργία του Γιάννη Τσεκλένη το 1971 για τις αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής που πέταγαν για Νέα Υόρκη AP

Ο Τσεκλένης στη συνέχεια του χάρισε κάποια τυπώματα με ολυμπιακούς κύκλους για την πρώτη θέση. Εκείνη εποχή ο Ωνάσης είχε ήδη συμφωνήσει με τον Pierre Cardin για τις στολές των αεροσυνοδών.

Ο Ωνάσης όταν είδε τους κύκλους, που του χάρισε, είπε στην υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις του:"να μας αναθέσει τον σχεδιασμό των στολών". "Μα έχουμε τον Καρντέν", απάντησε εκείνη κι ο Ωνάσης της απαντά: "Όχι, θέλω τον Έλληνα".

SHARE:

24Media Network