Πώς το 420 έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της μαριχουάνας

Πώς το 420 έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της μαριχουάνας
Μαριχουάνα istock

Η ιστορία μίας παρέας μαθητών Λυκείου που έδινε ραντεβού καθημερινά στις 4:20 το μεσημέρι για να καπνίσει μαριχουάνα μετά το σχολείο και καθιέρωσε την 20η Απρίλη ως την παγκόσμια ημέρα γιορτής της κάνναβης.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας 18 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και η περιοχή της Κολούμπια, έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Το New Jersey με μια αρκετά πρόσφατη νομοθεσία επέτρεψε στα φαρμακεία που μέχρι σήμερα διέθεταν κάνναβη αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς να ξεκινήσουν να πουλούν τα προϊόντα τους σε οποιονδήποτε ενήλικα από τις 21 Απριλίου του 2022 δηλαδή μια μέρα μετά την 4/20.

Η 20η Απριλίου ή 4/20 αποτελεί μια μέρα που τόσο οι χρήστες όσο και οι αυτοί που δεν καπνίζουν μαριχουάνα αναγνωρίζουν ως την γιορτή της κάνναβης. Παρ’ όλα αυτά λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν την ιστορία πίσω από τον αριθμό που καθιερώθηκε ως το παγκόσμιο σύμβολο της κουλτούρας του χόρτου.

Κάποιοι λένε πως το “420” είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί η αστυνομία προκειμένου να ειδοποιήσει για παράνομη χρήση ενώ άλλοι σημειώνουν πως η 20η Απριλίου είναι η ημέρα γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ. Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως υπάρχουν 420 χημικές ενώσεις στη μαριχουάνα.

Παρ’ όλα αυτά οι παραπάνω διαπιστώσεις αποτελούν εσφαλμένες εκτιμήσεις.

Η πιο αξιόπιστη ιστορία για την προέλευση του 420 πάει πίσω στο 1971 και στην Καλιφόρνια όταν πέντε μαθητές του Λυκείου San Rafael έδιναν καθημερινά ραντεβού στις 4:20 δίπλα στο άγαλμα του χημικού Louis Paste προκειμένου να καπνίσουν. Η συγκεκριμένη ώρα είχε καθιερωθεί καθώς μέχρι τότε θα είχαν συνήθως φέρει εις πέρας όλες τις “εξωσχολικές” τους υποχρεώσεις.

Ο Steve Capper, ο Dave Reddix, ο Jeffrey Noel, ο Larry Schwartz και ο Mark Gravich έμειναν γνωστοί και ως “Waldos” καθώς συναντιούνταν πάντα πίσω από έναν τοίχο. Όποτε βρισκόντουσαν στο σχολείο θα χρησιμοποιούσαν το 420 ως συνθηματικό προκειμένου να υπενθυμίσουν ο ένας στον άλλον το καθιερωμένο τους ραντεβού.

Ο Dave Reddix και οι Grateful Dead

Πώς όμως το 420 από μια παρέα 5 ατόμων έφτασε να έχει τη φήμη που έχει σήμερα;

Ένα από τα 5 μέλη της παρέας που εισήγαγαν στην κουλτούρα της μαριχουάνας τον όρο του “420” ο Dave Reddix μερικά χρόνια αργότερα άρχισε να δουλεύει για τον μπασίστα του δημοφιλούς συγκροτήματος Grateful Dead ως roadie. Τα μέλη της μπάντας φέρεται να υιοθέτησαν το σκεπτικό πίσω από τον αριθμό κάνοντας συχνά-πυκνά αναφορές στο 420.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1990 μια ομάδα θαυμαστών των Grateful Dead από το Όκλαντ μοίρασε φυλλάδια μέσω των οποίων απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους να καπνίσουν μαριχουάνα στις 20 Απριλίου στις 4:20.

Ένα από αυτά τα φυλλάδια κατέληξε στον Steve Bloom πρώην δημοσιογράφο του High Times magazine ένα περιοδικό αφιερωμένο στην κουλτούρα του χόρτου. Το περιοδικό τύπωσε στις σελίδες του το κάλεσμα το 1991 και έκτοτε δεν έπαψε να αναφέρεται στον συγκεκριμένο αριθμό.

https://www.news247.gr/download/8182//894000/mrj.pdf

Σύντομα το 420 έγινε παγκοσμίως γνωστό ως κωδική ονομασία που παρέπεμπε στην χρήση κάνναβης. Το 1998 το περιοδικό αναγνώρισε τους Waldos ως τους “ιδρυτές” του αριθμού.

Ο Bloom σήμερα εκδότης του Celebstoner.com απέδωσε φόρο τιμής στην ομάδα που συνέταξε και μοίρασε το φυλλάδιο. “Ήθελαν οι άνθρωποι όλου του κόσμου να έχουν μια μέρα κατά την οποία ενώνονται και καπνίζουν χόρτο όλοι μαζί” έγραψε το 2015. “Έδωσαν ζωή στην ιδέα μιας εθνικής γιορτής για τους χρήστες μαριχουάνας και έτσι γεννήθηκε η 20 Απριλίου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα