Ρόζα Παρκς: Η μαύρη γυναίκα που αρνήθηκε να σηκωθεί για να κάτσει λευκός σε λεωφορείο

Ρόζα Παρκς: Η μαύρη γυναίκα που αρνήθηκε να σηκωθεί για να κάτσει λευκός σε λεωφορείο
Ρόζα Παρκς AP

Η μαύρη γυναίκα που δεν σηκώθηκε από τη θέση της σε λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός άντρας. Και γι' αυτόν το λόγο συνελήφθη. Λίγα λόγια για την Ρόζα Παρκς, τη γυναίκα - σύμβολο στον αγώνα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ.

Θα ήθελα να μείνω γνωστή ως ένας άνθρωπος που πάλεψε για την ελευθερία την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ευημερία όλων των ανθρώπων“. 

Αυτά είναι τα λόγια της γυναίκας που κατάφερε με μία της άρνηση να αποτελέσει αφορμή για τη γέννηση ενός ολόκληρου αντιρατσιστικού κινήματος. Ο λόγος για την Ρόζα Παρκς, που σαν σήμερα, το 2005, έφυγε από τη ζωή.

Ρόζα Παρκς AP

Ήταν Δεκέμβριος του 1955 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Η Παρκς, κουρασμένη από τη δουλειά ως μοδίστρα, μπήκε στο λεωφορείο για να επιστρέψει στο σπίτι.

Ανεβαίνοντας, η μαύρη γυναίκα κατευθύνθηκε προς το πίσω μέρος όπου βρίσκονταν οι θέσεις που προορίζονταν για τους μαύρους επιβάτες και έκατσε στο πρώτο ελεύθερο κάθισμα.

Έπειτα από μερικές στάσεις, στο μέσο ανέβηκαν μερικοί λευκοί άντρες. Μόλις ο οδηγός αντιλήφθηκε πως ένας από αυτούς είχε μείνει όρθιος δίχως θέση, απαίτησε από τους έγχρωμους να σηκωθούν και να παραχωρήσουν τη θέση τους. Όλοι τους υπάκουσαν, εκτός από την Παρκς που τον κοίταξε στα μάτια και αρνήθηκε.

Το λεωφορείο όπου η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκό άνδρα AP

Εκείνη την εποχή βρίσκονταν σε εφαρμογή οι νόμοι Jim Crow, οι οποίοι διαχώριζαν τους έγχρωμους από τους λευκούς ανθρώπους.

Ακολούθησε η σύλληψή της, ενώ το συμβάν έμεινε στην ιστορία και αποτέλεσε την αφορμή για τη γέννηση του κινήματος κατά της πολιτικής φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

Η τοπική αστυνομία τη συνέλαβε, με αποτέλεσμα οι μαύροι συμπολίτες της να μποϊκοτάρουν επί 381 συνεχείς ημέρες το λεωφορειακό σύστημα και η υπόθεση να φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με δικαστική απόφαση, ο φυλετικός διαχωρισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Μοντγκόμερι έπαψε να ισχύει.

Η ίδια η Παρκς, έχοντας να αντιμετωπίσει συνεχή κρούσματα ρατσισμού και βίας εις βάρος της και ταυτόχρονα χάνοντας τη δουλειά της, αναγκάστηκε να μετακομίσει από την στο Μίσιγκαν το 1957.

Ρόζα Παρκς AP

Η Ρόζα Παρκς κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση. Της απονεμήθηκε το 1996 το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Η πράξη της έμεινε στην ιστορία ως “Το μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι”.

Ρόζα Παρκς AP

Έφυγε από τη ζωή το 2005 σε ηλικία 92 ετών.

Η ίδια η Παρκς, έχοντας να αντιμετωπίσει συνεχή κρούσματα ρατσισμού και βίας εις βάρος της και χάνοντας και τη δουλειά της, αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Αλαμπάμα στο Μίσιγκαν το 1957.

Μερικά αποφθέγματά της

1. “Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έγραφα ιστορία. Απλά είχα βαρεθεί να υποχωρώ”

2. “Για να φέρεις την αλλαγή, δεν πρέπει να φοβάσαι να κάνεις το πρώτο βήμα. Θα αποτύχουμε όταν αποτύχουμε να προσπαθήσουμε”

3. “Δεν υπάρχει κανένα μέλλον χωρίς εκπαίδευση”

4. “Χωρίς ένα όραμα οι άνθρωποι χάνονται, αλλά χωρίς θάρρος τα όνειρα πεθαίνουν”

5. “Υπερασπίσου κάτι, αλλιώς θα πέφτεις για τα πάντα. Η σημερινή ισχυρή βελανιδιά είναι ο χθεσινός καρπός που κράτησε το έδαφός του”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα