Τα βραβεία Νόμπελ που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων

Τα βραβεία Νόμπελ που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων

Φαίνεται ότι κάποιες φορές ο κόσμος, δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις τις Ακαδημίας. Ποια βραβεία Νόμπελ δέχθηκαν σφοδρή κριτική; (Pics)

Κάθε Οκτώβριο, η  Ακαδημία Βραβείων Νόμπελ, ανακοινώνει τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν για κάθε μια από τις κατηγορίες της φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας, οικονομικών, ιατρικής και ειρήνης. Ωστόσο, κάποιοι νικητές των βραβείων, στους οποίους απονέμεται χρυσό μετάλλιο και ένα χρηματικό ποσό, έχουν γίνει αιτία για να προκληθούν πολλές αντιδράσεις από τον κόσμο.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις περιπτώσεις που η απονομή νόμπελ ξεσήκωσε θύελλα αντιπαραθέσεων και διεθνή κατακραυγή σύμφωνα με αφιέρωμα του CNBC.

2009: ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Τα βραβεία Νόμπελ που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε το βραβείο το 2009, μόλις εννέα μήνες μετά την έναρξη της πρώτης θητείας του. Πολλοί επέκριναν την υποψηφιότητα του Ομπάμα ως πρόωρη και θεώρησαν ότι ο ίδιος δεν ήταν στην εξουσία αρκετό καιρό για να αξίζει το βραβείο.

Το 2015, ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Geir Lundestad, φάνηκε να έχει μετανιώσει για την απόφαση αυτή, γράφοντας στην αυτοβιογραφία του ότι η Επιτροπή σκέφτηκε ότι το βραβείο θα ενισχύσει τον πρόεδρο, αλλά τελικά δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα.

2012: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Τα βραβεία Νόμπελ που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων

Το βραβείο ειρήνης δόθηκε στην Ε.Ε διότι σύμφωνα με την επιτροπή ανάθεσης,  «για πάνω από έξι δεκαετίες συνέβαλε στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη». 

Πολλοί παραπονέθηκαν για την επιλογή αυτή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται πολύ περισσότερο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης του ελληνικού χρέους και γιατί πολλές ευρωπαϊκές χώρες παράγουν και πωλούν όπλα.

1994: ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ, ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Τα βραβεία Νόμπελ που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες μοιράστηκαν το βραβείο, το 1994, για το έργο τους σχετικά με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο.

Η απόφαση αυτή έλαβε σκληρή κριτική, όχι μόνο επειδή τα βραβεία γενικά είδαν τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης που δεν έχει καν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά λόγω του ίδιου του Αραφάτ. Ένα μέλος της επιτροπής, παραιτήθηκε όταν είδε την υποψηφιότητα Αραφάτ ενώ οι Times, πρόσφατα αναφέρθηκαν σε αυτήν την απονομή γράφοντας « Ο χειρότερος άνθρωπος που κέρδισε ποτέ βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη».

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ FORTUNEGREECE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE:

24Media Network