Τάσος Μπιρσίμ: Ο Ανδρέας έφυγε νωρίς

Τάσος Μπιρσίμ: Ο Ανδρέας έφυγε νωρίς

Ο "μάγος" των πολιτικών συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ μιλά στο News247 για τη "μαγεία" του Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη

“Ο Ανδρέας αρρώστησε την καλύτερη στιγμή και εποχή. Παρόλο που και ασθενής έκανε ό,τι μπορούσε, η χώρα θα ήταν αλλιώς αν δεν είχε φθαρεί η υγεία του. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στην Ελλάδα αν δεν είχε φύγει στις 23 Ιουνίου του 1996. Ο Ανδρέας έφυγε νωρίς” λέει με συγκίνηση ο σκηνοθέτης των μεγάλων πολιτικών συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Τάσος Μπιρσίμ, 20 χρόνια μετά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη.

Έμπιστος συνεργάτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Τάσος Μπιρσίμ συνάντησε για πρώτη φορά τον Ανδρέα Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το 1981 ανέλαβε την πρώτη τηλεοπτική κάλυψη πολιτικής συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα με ομιλητή τον Ανδρέα και έκτοτε έμεινε στο πλευρό του για 15 χρόνια. “Μετά την μεγάλη προεκλογική ομιλία του ’81 στο Σύνταγμα οι επαφές μας ήταν πυκνές και εγκάρδιες. Μια φορά με φώναξε για φαγητό, παρήγγειλε λευκό κρασί, με κοίταξε και μου είπε: Αν υπήρχε μετάλλιο σκηνοθεσίας θα σου το έδινα” θυμάται ο Τάσος Μπιρσίμ.

 

Ο σκηνοθέτης που εισήγαγε την πολιτική στην τηλεοπτική εποχή και σφράγισε με τη δική του τηλεοπτική κουλτούρα τις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ συνοψίζει το μυστικό αυτής της επιτυχίας σε λίγες λέξεις: “καλή προετοιμασία και νέες ιδέες”. “Με τον Ανδρέα επιλέγαμε μαζί ακόμα και το κοστούμι, το πουκάμισο και τη γραβάτα που θα φορούσε”, σημειώνει. Κοινό τους σημείο; Το πάθος και η αγάπη για την Ελλάδα. Η πιο ξεχωριστή στιγμή; Η προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Σύνταγμα το 1985. Στην τηλεοπτική της μετάδοση, ο Τάσος Μπιρσίμ παρουσίασε μια σύνθεση από δεκαεπτά ομιλίες του Ανδρέα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας που ενώθηκαν με την ζωντανή εικόνα από τη συγκέντρωση. Στο τέλος εμφανίστηκε ένα κοριτσάκι, η Αννούλα, έδωσε τέσσερα γαρίφαλα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και εκείνος είπε θριαμβευτικά: “Η νέα τετραετία!”. Τα Carmina Burana που επένδυσαν μουσικά την ομιλία αυτή, “ένα μικρό δισκάκι τότε που κατόπιν έγινε ανάρπαστο σε όλη την Ελλάδα”, λέει χαρακτηριστικά ο Τάσος Μπιρσίμ, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές μελωδίες της μεταπολίτευσης.

 

Ο Τάσος Μπιρσίμ χαμογελά στην προσφώνηση “μαέστρος” και “μάγος της κάμερας”. “Δουλειά μου είναι η σκηνοθεσία, αλλά οι εικόνες μου δεν είπαν ποτέ ψέμματα” σημειώνει και προσθέτει πως: “Μαγεία ήταν κάθε συνάντηση με τον Ανδρέα. Είχαν πάντα έναν αμοιβαίο σεβασμό και μια μαγεία οι συναντήσεις μας”.

Μάχιμος σκηνοθέτης μέχρι σήμερα, ο Τάσος Μπιρσίμ είναι πιθανότατα ο άνθρωπος που έχει καλύψει τηλεοπτικά τις περισσότερες συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Τίποτα όμως δεν ήταν το ίδιο μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου… “Με τον Ανδρέα συνεννοούμασταν με ένα βλέμμα” λέει χαρακτηριστικά. “Τον Ανδρέα δεν τον υπηρέτησα απλά, τον λάτρεψα”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα