Τελικά υπήρξε ο Ιησούς; Υποτιτλισμένο ντοκιμαντέρ για την ιστορικότητα του

Τελικά υπήρξε ο Ιησούς; Υποτιτλισμένο ντοκιμαντέρ για την ιστορικότητα του

Ο Μεσσίας του Καίσαρα: Η Ρωμαϊκή Συνωμοσία για την εφεύρεση του Ιησού. Δείτε το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους όπως παρουσιάζεται από τους Έλληνες Μυθικιστές (Vid)

Οι όροι "Χριστολογικό πρόβλημα", "θεωρία του μύθου του Ιησού" και "Μυθικισμός", αποτελούν κάποιες από τις φράσεις ή λέξεις που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της μη ύπαρξης του Ιησού ως ιστορικό πρόσωπο, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στις Γραφές.

Στις 27 & 28 Οκτωβρίου του 2012, οι Έλληνες Μυθικιστές ( www.mythikismos.gr) οργάνωσαν στο σινεμά "Μικρόκοσμος" στην Αθήνα την προβολή του ντοκιμαντέρ "Caesar’s Messiah: The Roman Conspiracy to invent Jesus" (Ο Μεσσίας του Καίσαρα: Η Ρωμαϊκή Συνωμοσία για την εφεύρεση του Ιησού), που είχε στο μεταξύ κάνει πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στις ΗΠΑ.

Επρόκειτο για ένα άκρως επιτυχημένο εγχείρημα, που γνωστοποίησε ακόμη περισσότερο το Μυθικιστικό ζήτημα στην ελληνική κοινωνία. Το NEWS 247 ήταν εκεί.

Μετά από σχετική άδεια από τον παραγωγό (Joe Atwill) και τον σκηνοθέτη (Fritz Heede), δημοσιεύθηκε από τους Έλληνες Μυθικιστές το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους.

Το φιλμ προβάλλει, ως επί το πλείστον, τη θεωρία που έχει αναπτύξει ο Αμερικανός ερευνητής Joe Atwill στο ομώνυμο βιβλίο του για τη ρωμαϊκή καταγωγή του χριστιανισμού.

Παρ' όλα αυτά, η παρουσία και οι οπτικές κι άλλων μυθικιστών, όπως του Kenneth Humphreys, της Acharya S, του Timothy Freke και του Robert Eisenman, είναι το στοιχείο που δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στο φιλμ, προβάλλοντας κι άλλες οπτικές πάνω στο ζήτημα της ιστορικότητας του Ιησού και των ριζών του χριστιανισμού.

Για τις ανάγκες του υποτιτλισμού, στις θέσεις των π.Χ και μ.Χ, χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς τα π.α.χ.χ (πριν την απαρχή της χριστιανικής χρονολόγησης) και μ.α.χ.χ (μετά την απαρχή της χριστιανικής χρονολόγησης).

Περί Μυθικισμού

Ο Μυθικισμός αποτελεί ένα άγνωστο στην Ελλάδα ρεύμα ιδεών που έχει τις ρίζες του στα τέλη του 18ου αιώνα, στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Εξετάζει την ιστορία των θρησκειών και μέσα από τη χρησιμοποίηση μιας σειράς επιστημονικών εργαλείων και θεματικών πεδίων (ιστορία, αρχαιολογία, συγκριτική μυθολογία, εθνολογία κ.α) επιχειρεί να διαχωρίσει τον μύθο από την ιστορική πραγματικότητα.

Οι εκπρόσωποι του Μυθικιστικού ρεύματος έριξαν εξ’ αρχής το μεγαλύτερο βάρος των ερευνών τους στο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού, την αμφισβήτηση δηλαδή της ιστορικής παρουσίας της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού επί της γης και τα κοινά αρχετυπικά στοιχεία που παρουσιάζει στις ευαγγελικές εξιστορήσεις με μια σειρά από μυθικές και ιστορικές φιγούρες από τις παραδόσεις της Μεσογειακής λεκάνης (και όχι μόνο).

Το ίδιο το ρεύμα του Μυθικισμού αποτελείται από διάφορες σχολές που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Ο D.M Murdock για τον Μυθικισμό:

"Ο Μυθικισμός εκπροσωπεί την πεποίθηση ότι πολλοί Θεοί, Θεές και άλλοι ήρωες και θρυλικές φιγούρες οι οποίοι και συνδέονταν με εκπληκτικές και υπερφυσικές ικανότητες, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες. Οι Μυθικιστές υποστηρίζουν επίσης ότι αρκετές από αυτές τις φιγούρες αντιπροσώπευαν ή συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως τον Ήλιο, τη Σελήνη, τα αστέρια, τους πλανήτες, τους αστερισμούς κτλ., οπτική που αντανακλάται στους όρους "αστρομυθολογία" ή "αστροθεολογία". Ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα της θέσης των Μυθικιστών, μπορούμε να αναφέρουμε πως διάφοροι βιβλικοί χαρακτήρες όπως ο Αδάμ και η Εύα, ο Σατανάς, ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο βασιλιάς Δαυϊδ, ο Σολομώντας και ο Ιησούς Χριστός, μαζί με άλλες οντότητες, αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα μυθολογικές φιγούρες ανάλογης σημασίας με αυτές των Αιγυπτίων, των Σουμερίων, των Φοινίκων, των Ινδών, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και άλλων λαών, που αντιμετωπίζονται όμως μέχρι και τις μέρες μας περισσότερο ως μύθοι, παρά ως ιστορικά πρόσωπα".

Ο Μυθικισμός εκπροσωπεί την πεποίθηση ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ουδέποτε υπήρξε. Υπάρχει μια σχολή του που υποστηρίζει ότι η φιγούρα του εφευρέθηκε και πως κανένα φυσικό πρόσωπο δεν βρίσκεται πίσω από την ίδρυση του Χριστιανισμού. Υπάρχει και ένα άλλο ρεύμα σκέψης του Μυθικισμού που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός ιστορικού προσώπου-προφήτη του Χριστιανισμού, κάποιου αγνώστων στοιχείων σήμερα διδασκάλου που δεν έχει καμία σχέση με τις εξιστορήσεις των ευαγγελίων και που θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδρυτή της νέας θρησκείας. Ο Salm ονομάζει τους τελευταίους Ημιμυθικιστές - Μια περισσότερο γενική θεώρηση του όρου από τον Rene Salm.

Οι Έλληνες Μυθικιστές

Τον Νοέμβριο του 2013 μια ομάδα Ελλήνων ανεξάρτητων ερευνητών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από την ιστοσελίδα mythikismos.gr, κάνοντας μια απόπειρα να προσφέρουν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του θεματικού πεδίου που ονομάζεται Μυθικισμός.

Η ιστοσελίδα ανανεώνεται τακτικά με μελέτες, άρθρα επικαιρότητας, βιβλιοπροτάσεις, αλλά και όλες τις εξελίξεις αναφορικά με αυτά τα ζητήματα από το εξωτερικό.

Ευχαριστούμε τους Έλληνες Μυθικιστές για την άδεια δημοσίευσης του ντοκιμαντέρ. Περισσότερες πληροφορίες για τον Μυθικισμό θα βρείτε εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μυθικισμός: Πόσα κριτήρια πληροί ο Ιησούς για να είναι ο ιδανικός Ήρωας

Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών που την αμφισβητεί

Ο Μεσσίας του Καίσαρα: Η Ρωμαϊκή Συνωμοσία για την εφεύρεση του Ιησού

SHARE:

24Media Network