Τηλεγενέθλια: 25 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου του Ρετιρέ

Τηλεγενέθλια: 25 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου του Ρετιρέ

Η πιο διάσημη και πολυπαιγμένη ελληνική σειρά της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι το “Ρετιρέ” του Γιάννη Δαλιανίδη. Η κωμωδία του MEGA έχει γενέθλια, κλείνει τα 25 χρόνια από το πρώτο της επεισόδια και εμείς ξεθάβουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή (vid)

Αν μια σειρά έχει καταλάβει περισσότερες τηλεοπτικές ώρες στην ιδιωτική τηλεόραση, έχει προβληθεί σε επανάληψη ξανά και ξανά και έχει γίνει ρετρό και κλασική αυτή δεν είναι άλλη από το “Ρετιρέ”. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1990, ο νέος τηλεοπτικός σταθμός MEGA, που δεν είχε ακόμη συμπληρώσει ούτε ένα χρόνο ζωής, πρόβαλε το πρώτο επεισόδιο της κωμικής σειρά τους Δαλιανίδη.

 

Αν και η σειρά κράτησε δύο χρόνια και για λογαριασμό της γυρίστηκαν 84 επεισόδια, όλοι μας έχουμε την εντύπωση πως κρατάει μια ζωή. Ίσως γιατί αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο πολυπαιγμένη σε επανάληψη ελληνική σειρά στην τηλεόραση.

Μπορεί θεωρητικά να την κατατάσσουμε στις κωμικές σειρές, η αλήθεια είναι όμως πως το Ρετιρέ είχε ένα δικό του ιδιόμορφο στιλ, που δεν πάταγε πάνω στην ατάκα, ούτε στο ιδιαίτερα κοφτερό χιούμορ. Εξέπεμπε μια ρουτινιάρικη, γκρινιάρικη ελληνική μιζέρια με την οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο ταυτιζόμασταν (και ταυτιζόμαστε), με αποτέλεσμα να το παρακολουθούμε ωσάν υπνωτισμένοι.

Προσωπικά, πάντα τρελαινόμουν για τις στιχομυθίες ανάμεσα στη γιαγιά Σοφία και την εγγονή της την Ειρήνη και τον τρόπο με τον οποίο η Ευείδη την τούμπαρε να κάνει κάποια τρέλα. Αρχικά η γιαγιά της αντιδρούσε σθεναρά, μέχρι που πειθόταν και έκανε εκείνη το δικηγόρο του διαβόλου στην κόρη της, Κατερίνα, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα για να την πείσει.

Αλλά το πιο χαρακτηριστικό αυτής της σειράς είναι το θεατρικό φινάλε. Κάποιος πρωταγωνιστής, 7 στις 10 η Κατερίνα Γιουλάκη, γίνεται πυρ και μανία με κάτι, ανεβάζει τα ντεσιμπέλ και στο τέλος επαναλαμβάνει μία φράση ή μια λέξη δύο φορές πριν παγώσει λες και κάποιος παίζει με την κάμερα “αγαλματάκια ακούνητα”. Στο καπάκι πέφτουν ντραμς, το κλασικό άνθεμ της σειράς “τούρου, τούρου, τούρου, τουυυυυυρούυυυ….” και τίτλοι τέλους. Για χρόνια ήμουν σίγουρος πως η σκηνοθετική οδηγία απαιτούσε από τον ηθοποιό να παραμείνει ακίνητος για τουλάχιστον 30” δευτερόλεπτα, προκειμένου να πιάσει το… εφέ.

Όσα ίσως δεν γνωρίζαμε για την τηλεοπτική σειρά

Όπως κάθε τι που ανήκει πλέον στην ιστορία, ακόμη κι αν πρόκειται για τηλεοπτική, έτσι και το ρετιρέ έχει τα μυστικά του, τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες που του δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αίγλη και αξία, έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια.

To Ρετιρέ ήταν “παραγγελία” της κρατικής τηλεόρασης και δεν επρόκειτο αρχικά να προβληθεί από το MEGA.

 

Το μεγάλο κανάλι όμως αναζητούσε νέα τηλεοπτικά προγράμματα και αυτό σε συνδυασμό με ανακατατάξεις στη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης που καθυστέρησαν την τελική της απόφαση, οδήγησε το σίριαλ του Γιάννη Δαλιανίδη στο MEGA.

O Γιάννης Δαλιανίδης, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της σειράς ήθελε αρχικά να της δώσει τον τίτλο “Τα Οικογενειακά Μας”.

 

Τελικά επικράτησε το Ρετιρέ, από την πολυκατοικία trademark που προβαλλόταν στους τίτλους της σειράς. Το κτίριο βρίσκεται πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη, στην περιοχή του Χίλτον.

Η Ελένη του Ρετιρέ δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά από τότε στην τηλεόραση

 

Η Κλαίρη Κατσαντώνη, υποδύθηκε την Ελένη Σωτηριάδου, συνάδελφο της Κατερίνας Σοφιανού (Κατερίνας Γιουλάκη) στο γραφείο και σύζυγο του Ιάσωνα Σέκερη (Παύλου Ευαγγελόπουλου). Παρά την τεράστια επιτυχία της σειράς και φυσικά την αναγνωρισιμότητά της, η Ελένη από το Ρετιρέ δεν “έπαιξε” έκτοτε σε καμία άλλη σειρά. Διαβάζουμε πως αποφάσισε να αποσυρθεί από την ηθοποιία για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Η κα. Κατσαντώνη είχε ενεργό συμμετοχή και σε παραγωγές της κρατικής τηλεόραση τη δεκαετία του ’80, αλλά και στη βιομηχανία της βιντεοκασέτας την ίδια περίοδο.

Ο Κώστας του Ρετιρέ σταμάτησε από την τηλεόραση λίγα χρόνια μετά

 

Ο Γιάννης Νέζης, κατά Ρετιρέ Κώστας, ήταν ο συνάδελφος των Χαρούλα Πεπονάκη, Ελένης Σωτηριάδου και Κατερίνας Σοφιανού στα γραφεία της Cosmos. Ο ηθοποιός ήταν από εκείνους που επίσης δεν εξαργύρωσαν την δόξα του σίριαλ. Τον είδαμε ξανά στο αμέσως επόμενο κόνσεπτ “Οι Μικρομεσαίοι” και έκτοτε ασχολήθηκε μόνο με το σινεμά και το θέατρο.

Η σειρά στο Top 10 με τα δημοφιλέστερα προγράμματα όλων των εποχών

 

Το Ρετιρέ δεν πήρε τυχαία το εισιτήριο για την επανάληψη εις την νιοστή από το MEGA. Σε πίνακα της AGB που καταγράφει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις από το 1990 έως το 2004, η σειρά βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα δημοφιλέστερα προγράμματα (θέση νο. 8), μαζί με άλλες σειρές από την πρώτη νιότη της ιδιωτικής όπως οι “Τρείς Χάριτες” και “Οι Απαράδεκτοι”. Η επιτυχία άλλωστε του σίριαλ έδωσε τη δυνατότητα στους πρωταγωνιστές του να μπουν σε νέα καστ τις αμέσως επόμενες σεζόν.

Γιουλάκη και Πανοπούλου συνεργάστηκαν ξανά, αυτή τη φορά για τον ΑΝΤ1

Η Κατερίνα Γιουλάκη πήρε το 1992 μεταγραφή για τον ΑΝΤ1, μαζί με την Έλντα Πανοπούλου, όπου πρωταγωνίστησαν στη σειρά Συγκάτοικοι στην Τρέλα, ενώ ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά του ίδιου σταθμού, “Η καλή πεθερά”. Ο Παύλος Ευαγγελόπουλος συνέχισε στο κόνσεπτ του Δαλιανίδη με τους Μικρομεσαίους, ενώ η Τζόυς Ευείδη πρωταγωνίστησε λίγο αργότερα στην πετυχημένη κωμωδία του Χάρη Ρώμα “Οι Μεν και οι Δεν”.

Η Τζόυς Ευείδη σε σειρά του Κουτσομύτη και παιδικά προγράμματα στην ΕΡΤ

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε πρώτη φορά την Τζόυς Ευείδη στο Ρετιρέ, όπου υποδυόταν την αφόρητα εκνευριστική, ντεμέκ πρωτοποριακή ανιψιά Ειρήνη, η ηθοποιός είχε ήδη κάνει σημαντικές εμφανίσεις στη δημόσια τηλεόραση. Χαρακτηριστική η συμμετοχή της στη σειρά σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη το 1985, “Καπνισμένος Ουρανός”. Επιπλέον, η ξεχωριστή της φωνή, της έδωσε δουλειά σε δύο απίστευτες επιτυχίες παιδικών προγραμμάτων το ’80, στη Φρουτοπία (Η φωνή της παρουσιάστριας) και στο Κουτί με τα παραμύθια (Έδινε τη φωνή της σε πρωταγωνιστές των αυτοτελών ιστοριών που αφηγούνταν οι τέσσερις κούκλες).

Η φωνή όλων των παιδικών προγραμμάτων που αποκαλύφτηκε ως Φοίβος ο καφετζής

Αν κάποιος όμως ήταν πιο διάσημος και από τον Michael Jackson σε παιδιά από τεσσάρων έως 12 ετών εκείνη την εποχή, αυτός ήταν ο Τάσος Κωστής, του οποίου το παρουσιαστικό αποκαλύφτηκε όταν πρωταγωνίστησε ως Φοίβος, ο καφετζής, στο Ρετιρέ. Όλοι αναγνωρίζουμε τη φωνή του, που έχει δανείσει σε αμέτρητες παιδικές μεταγλωττίσεις. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ήταν στο καστ των ηθοποιών στην παιδική σειρά “Κάντυ, Κάντυ”, “Ντένις ο Τρόμερός” και “Νιλς Χόλγκερσον”.

Πέρα όμως και πάνω από όλα, ο Τάσος Κωστής έκανε τα παιδιά στην Ελλάδα να λατρέψουν τον Αστυνόμο Σαΐνη. Ο ηθοποιός έχει αποκαλύψει στο παρελθόν πως ήταν δική του ιδέα η απόδοση του ήρωα στα ελληνικά ως Σαϊνης (η αγγλική ονομασία είναι Inspector Gadget), αλλά και η χαρακτηριστική χροιά τς φωνής που τον έκανε ξεκαρδιστικό.

Το πρώτο επεισόδιο του Ρετιρέ

Και μια και έχουμε γενέθλια, για το πρώτο, το πρώτο-πρώτο επεισόδιο, το έχουμε παρακάτω για να το δεις ή μάλλον να το… ξαναδεις:

Με πληροφορίες: retrodb, People Greece, Wikipedia

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα