Βασίλης Παπακωνσταντίνου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον αιώνιο έφηβο

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον αιώνιο έφηβο
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου επί σκηνής MotionTeam

Ο αγαπημένος τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου γίνεται, σήμερα, 70 χρονών. Τα πρώτα του βήματα, η καριέρα του, οι δυναμικές συναυλίες και οι μεγάλες επιτυχίες του.

Τα 70 του χρόνια κλείνει σήμερα, 21 Ιουνίου 2020, ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αλλά στα μάτια μας θα παραμένει πάντα ένας αιώνιος έφηβος. Η στεντόρεια φωνή του, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες φωνές, έχει χαραχτεί μια για πάντα στην ιστορία της ελληνικής ροκ μουσικής και η δυναμική παρουσία του με τα χέρια ανοιχτά πάνω στη σκηνή, αποτελεί μια εικόνα που σου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, με το που ακούς το όνομά του, και που δεν θα σβήσει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΚΑΛΑΜΑΣ" ΤΟ 2010 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Με πάνω από 50 χρόνια παρουσίας στη μουσική δισκογραφία και τα καλλιτεχνικά δρώμενα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι, αναμφισβήτητα, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Από τη δεκαετία του 70 έως και σήμερα, προσφέρει μουσικό έργο και μεγαλώνει γενιές και γενιές με τα τραγούδια του, αποτελώντας, χωρίς αμφιβολία, έναν διαχρονικό πρεσβευτή της ελληνικής ροκ, που είτε σου αρέσει η μουσική του είτε όχι, τον έχεις σίγουρα ακούσει, έχεις τραγουδήσει τα κομμάτια του και έχεις επαναστατήσει με το «Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην εξουσία».

Με αφορμή τα γενέθλια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καταγράφουμε στο News 24/7 πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργό.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών το 2019 (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΣΙΔΑ) Eurokinissi

1. Τα πρώτα βήματα

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου άρχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το 1972 κατέγραψε την πρώτη επαγγελματική του συμμετοχή σε δίσκο, την «Ελληνική Χώρα», ενώ την ίδια χρονιά εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι δικοί του δίσκοι βινυλίου 45 στροφών «Σε Είδα Κι Αναστήθηκα / Χελιδονάκι» και «Δυο φίλοι / Φίλοι καλοί μου κι αδερφοί».

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ EUROKINISSI

Το 1974 είχε την πρώτη του σημαντική γνωριμία με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, με τον οποίον συνεργάστηκαν επαγγελματικά και επίσημα δύο χρόνια αργότερα. Το 1975 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είχε ξεκινήσει ήδη την επαγγελματική του πορεία στην ελληνική μουσική, τραγουδώντας σε μπουάτ και ηχογραφώντας ένα μικρό δίσκο 45 στροφών.

Εκείνη την χρονιά γνωρίστηκε με τον Μάνο Λοΐζο και συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου του «Τα τραγούδια του δρόμου», αλλά και με τον Θάνο Μικρούτσικο. Το 1979 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε ποίηση του Νίκου Καββαδία στον δίσκο – ορόσημο “Σταυρός του Νότου” του Θάνου Μικρούτσικου.

2. Το απόγειο της καριέρας του

Τη δεκαετία του ’80 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε να ερμηνεύει τραγούδια με ήχο πιο ηλεκτρικό και στίχο πιο αιχμηρό. Οι δίσκοι του “Βασίλης Παπακωνσταντίνου” και “Φοβάμαι” που κυκλοφόρησαν το 1978 και 1982 αντίστοιχα, άρχισαν να τον καθιερώνουν στο συγκεκριμένο είδος και ύφος, ενώ εκείνη την περίοδο γνώρισε και τον Νικόλα Άσιμο και συμμετείχε στον πρώτο του δίσκο “Ο Ξαναπές”.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου άρχισε να εδραιώνεται ως ένας κατ’ εξοχήν “συναυλιακός” καλλιτέχνης. Τον Απρίλιο του 1985, 16.000 θεατές συγκεντρώθηκαν στην πρώτη του μεγάλη προσωπική συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το επανέλαβε τον Ιούνιο του 1987 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από τότε οι συναυλίες του αποτελούν γεγονότα και σημεία αναφοράς της μαζικότητας.

Η δημοτικότητά του ανέβαινε, τα στάδια γέμιζαν ολοένα και περισσότερο και ο ίδιος άρχισε να ερμηνεύει πιο “σκληρούς” στίχους, όπως εκείνους του Κώστα Τριπολίτη, σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου στο δίσκο “Όλα Από Χέρι Καμμένα” το 1988. Το 1989 κυκλοφόρησε το “Χορεύω”, ένας δίσκος ο οποίος περιέχει μερικά από τα πλέον δημοφιλή τραγούδια του, όπως τα “Ελλάς”, “Βικτώρια”, “Για μένα τραγουδώ”.

3. Επανάσταση, έρωτας και συνθήματα

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είχε πια καθιερωθεί ως ένας ερμηνευτής με επαναστατική ιδιοσυγκρασία, στοιχείο το οποίο τον συνοδεύει έως και σήμερα. Σε αυτό έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι επιλογές του στους συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές και συναδέλφους με τους οποίους επέλεξε να πορευτεί και να δημιουργήσει, αλλά και η γενικότερη στάση του απέναντι στις κοινωνικο-πολιτικές καταστάσεις.

Ωστόσο, οι δίσκοι και τα τραγούδια του δεν αφορούν μόνο ηλεκτρικούς ροκ ρυθμούς και δυναμικές εκρήξεις, αλλά διαθέτουν και μια ευαίσθητη, ρομαντική και ερωτική πλευρά. Πολλά από τα τραγούδια του μπορούν να χαρακτηριστούν ερωτικά, ενώ δεν είναι λίγες οι μπαλάντες που έχει τραγουδήσει ανά τα χρόνια, πάντα με τον δικό του, ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο.

Παράλληλα, η σχέση του με την ποίηση ήταν σημαντική καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, καθώς, πέρα από τους μελοποιημένους στίχους του ποιητή της θάλασσας (το 1991 τραγούδησε για δεύτερη φορά Νίκο Καββαδία και Θάνο Μικρούτσικο στο δίσκο “Γραμμές των Οριζόντων”) και του Κώστα Τριπολίτη, τραγούδησε μελοποιημένο Κώστα Καρυωτάκη (“Καρυωτάκης” το 1984), καθώς και Τάσο Λειβαδίτη ( “Φυσάει” το 1993), αλλά και στιχουργούς που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σύγχρονοι Έλληνες ποιητές, όπως ο Άλκης Αλκαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου.

Την ίδια στιγμή στους συναυλιακούς χώρους και τα στάδια “γεννήθηκαν” συνθήματα που παραμένουν ζωντανά έως σήμερα και ακούγονται δυνατά από το φανατικό του κοινό στις live εμφανίσεις του, όπως τα “Βασίλη ζούμε για να σε ακούμε”, “Τελεία και παύλα, Βασίλη είσαι κ@@λα”, “Βασίλη έλα, μας πιάνει τρέλα”, “Στον τάφο μου επάνω δεν θέλω εγώ καντήλι, μονάχα ένα στέρεο ν’ ακούω το Βασίλη”, αλλά και ο θρυλικός στίχος – σύνθημα “Δεν θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη”.

4. Ιστορίες πίσω απ’ τα τραγούδια

Πολλές φορές πίσω από τραγούδια που αγαπάμε κρύβονται ιστορίες ή πράγματα που ίσως να μην γνωρίζαμε. Άλλες φορές είναι φήμες και άλλες αλήθεια, αλλά πάντα έχει ενδιαφέρον να ανακαλύπτουμε το υπόβαθρο πίσω από γνωστά κομμάτια.

Σφεντόνα: Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος έχει γράψει στίχους και μουσική, περιγράφοντας τη ζωή του από την Αρκαδία, όπου γεννήθηκε μέχρι και την Αθήνα, την άνοδό του και την πορεία του στο τραγούδι. Επίσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα αλλιώτικο νανούρισμα.

Σ’ αγαπάω ακόμα: Όπως έχει περιγράψει ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο οποίος έχει αποδώσει τους στίχους στα ελληνικά: “Κάποιο βράδυ του χειµώνα του 2003, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου άκουσε στην εκπομπή του Χρήστου Κορτσέλη στον ΜΕΛΩΔΙΑ ένα ιταλικό τραγούδι και ενθουσιάστηκε. Ηταν το «Certe cose si fanno», των Bruno Lauzi και Gianfranco Fasano, που ερμήνευε η σπουδαία τραγουδίστρια Mina. Την ίδια ώρα µου τηλεφώνησε και ζήτησε να μάθω από τον Χρήστο ποιο τραγούδι είναι και µε ρώτησε αν μπορώ να γράψω ελληνικούς στίχους για να µπει στον επόµενο δίσκο του. Το έγραψα, το τραγούδησε με ελληνικό τίτλο «Σ’ αγαπάω ακόμα», ήταν στον δίσκο του «Φρέσκο χιόνι» το 2004″.

Κουρσάρος ονείρου δεν μπορείς να γίνεις. Απλώς πρέπει να κυνηγάς το όνειρο σαν κουρσάρος

Κουρσάρος: Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1982 με στίχους από τον Παύλο Μάτεσι και μουσική από τον Λάκη Παπαδόπουλο. Περιγράφει την ιστορία ενός νεαρού μοτοσυκλετιστή που σκοτώθηκε στην άσφαλτο. Υπήρχαν φήμες πως πρόκειται για τον αδελφό του, ωστόσο, δεν ισχύουν.

Μαύρος Γάτος: Πολλοί έχουν την απορία αν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχουν συγγένεια. Πρόκειται για απλή συνεπωνυμία, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το κομμάτι οι δυο τους συνεργάστηκαν μετά τον θάνατο του Μάνου Λοΐζου, ο οποίος θα έγραφε μουσική στους στίχους του Θανάση. Τελικά, μουσική έγραψε ο ίδιος και το τραγούδησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

5. Οι μεγάλες επιτυχίες του

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έχει ερμηνεύσει πάνω από 500 τραγούδια, έχει συμμετάσχει σε σχεδόν 200 δίσκους και έχει τραγουδήσει περισσότερους από 130 συνθέτες και 150 στιχουργούς. Μέχρι σήμερα δεν σταματά να τραγουδά και να κυκλοφορεί νέους δίσκους και τραγούδια, αλλά και να πειραματίζεται κάποιες φορές με είδη μουσικής που είναι κοντά στο ύφος του.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου επί σκηνής MotionTeam

Οι μεγάλες του επιτυχίες είναι πάρα πολλές. Αρκετές αναγράφηκαν παραπάνω, ωστόσο, αξίζει να σημειωθούν και μερικές ακόμη. Επιλέξαμε παρακάτω, ενδεικτικά, κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του σε live εμφανίσεις, που μεταφέρουν κατάλληλα το κλίμα των συναυλιών του!

Χαιρετίσματα

Οι ψυχές και οι αγάπες

Πόρτο Ρίκο

Δεν υπάρχω

Πριν το τέλος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα