Walt Disney: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον “πατέρα” του Μίκυ Μάους

Walt Disney: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον “πατέρα” του Μίκυ Μάους
O Walt Disney ποζάρει μαζί με ένα λούτρινο της διάσημης δημιουργίας του, του Mickey Mouse ASSOCIATED PRESS

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ υπήρξε ο κορυφαίος ίσως παραμυθάς του 20ού αιώνα και ο άνθρωπος που το όνομά του ταυτίστηκε με τη μαγεία των κινουμένων σχεδίων.

Διαμόρφωσε αυτό που αποκαλούμε σήμερα “λαϊκή ψυχαγωγία”, τόσο μέσα από τη μαγεία των ταινιών του όσο και από τις Disneyland, τα θεματικά πάρκα, που ο ίδιος εμπνεύστηκε και το franchise των δημιουργιών του. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ υπήρξε αναμφίβολα ίσως ο κορυφαίος παραμυθάς του 20ού αιώνα κι ένας από τους πυλώνες του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Η εταιρεία άλλωστε που άφησε πίσω του κατέχει διεθνώς ξεκάθαρη πρωτιά στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ (Walt Disney) γεννήθηκε στο Σικάγο στις 5 Δεκεμβρίου 1901. Αφού μετήλθε διαφόρων επαγγελμάτων και πήρε μέρος ως οδηγός ασθενοφόρου στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αποφάσισε το 1920 ότι η δημιουργία κινουμένων σχεδίων ήταν η δουλειά που του ταίριαζε. Αρχικά εργαζόταν για 40 δολάρια την εβδομάδα (29 Ιανουαρίου 1920). Το 1923 μετακόμισε στην Καλιφόρνια κι έστησε το δικό του στούντιο σ’ ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ.

Στο ταπεινό αυτό μέρος γεννήθηκε από τη γραφίδα του ο Μίκυ Μάους, η διασημότερη ίσως φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και ο Πλούτο, ο Ντόναλντ, ο Γκούφι και πολλοί άλλοι «χάρτινοι» ήρωες, που τέρπουν και θέλγουν ακόμη και σήμερα εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί όχι και ενήλικες!

Ο Ντίσνεϊ γύρισε συνολικά 600 ταινίες. Μερικές από αυτές έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία του σινεμά και των κινουμένων σχεδίων, όπως η «Χιονάτη και οι 7 Νάνοι», η «Μπάμπι», «Η Λαίδη και ο αλήτης» και «Το βιβλίο της ζούγκλας»…

Με αφορμή τη συμπλήρωση 118 χρόνων από τη γέννησή του, το News 24/7 παρουσιάζει πέντε πράγματα που ίσως δεν είναι γνωστά για τον πρωτοπόρο της τέχνης των κινουμένων σχεδίων:

1. Η γέννηση και η φωνή του Μίκυ Μάους

Ο Μίκυ Μάους, το πιο διάσημο ίσως ποντίκι του κόσμου ήταν «απόγονος» ενός κουνελιού: Ο πρώτος χαρακτήρας που εφευρέθηκε από τον Γουόλτ Ντίσνεϋ ήταν ένα κουνέλι εν ονόματι Όσβαλτ. Όταν όμως το στούντιο για το οποίο εργαζόταν τού έκλεψε τα πνευματικά δικαιώματα για τον Όσβαλτ, παραιτήθηκε κι αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο ήρωα. Στο εργαστήριό του, στο Κάνσας Σίτι, ο Ντίσνεϋ είχε ένα μικρό ποντίκι σαν κατοικίδιο και του έδινε τυρί. Το είχε βαπτίσει Μόρτιμερ. Ήταν, λοιπόν, «Μόρτιμερ» το πρώτο όνομα αυτού του διάσημου ποντικιού, προτού η σύζυγος του Γουόλτ Ντίσνεϋ τον συμβουλεύσει να τον αποκαλέσει… Μίκυ!

Ο Μίκυ μίλησε για πρώτη φορά το 1923 και οι πρώτες του λέξεις ήταν «χοτ ντογκ». Η φωνή του Μίκυ δεν ήταν άλλη από αυτή του Γουόλτ Ντίσνεϋ. Ο δημιουργός ερμήνευσε την φωνή του Μίκυ μέχρι το 1946, οπότε έπρεπε να σταματήσει επειδή κάπνιζε πολύ και δεν μπορούσε πλέον να κάνει την λεπτή οξεία φωνή του διάσημου ήρωα.

2. Έφτιαξε την Disneyland επειδή είχε εμμονή με τα τρένα

Ο Νιλ Γκάμπλερ, βιογράφος του Ντίσνεϊ, είχε αποκαλύψει ότι ο μοντελισμός ήταν αγαπημένο χόμπι του Γουόλτ, τόσο που κάποια στιγμή έστρωσε τα θεμέλια για το πιο φιλόδοξο σχέδιό του. «Αρχικά σκέφτηκε να φτιάξει ένα τρένο μέσα στο στούντιό του και μετά του ήρθε η ιδέα να χτίσει ένα χωριό για να αποβιβάζονται οι επιβάτες του τρένου του» είπε ο Γκάμπλερ.

Η όρεξη του Ντίσνεϊ άνοιξε και αντί για μια πολίχνη της Άγριας Δύσης, όπως σκεφτόταν αρχικά, προχώρησε στην ιδέα μιας ολόκληρης πόλης με παιχνίδια και δραστηριότητες, γι’ αυτό και αγόρασε τη γη στην Καλιφόρνια.

3. Η μυστική “λέσχη”

Ακόμη και όταν ήταν εν ζωή, πολλοί συνωμοσιολόγοι υποστήριζαν ότι ο Ντίσνεϊ ήταν μέλος μυστικής αδελφότητας και ότι και στις ταινίες του αλλά και στην Disneyland υπήρχαν πολλά κρυμμένα αποκρυφιστικά σύμβολα. Έξι μήνες μετά τον θάνατό του, άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες για την ύπαρξη μιας μυστικής λέσχης που είχε με όνομα “Club 33”.

Μόνο που το Club 33, που όντως υπήρξε, δεν ήταν μια λέσχη που έκανε τελετές αλλά ένα πριβέ κλαμπ μέσα στην Disneyland, στο οποίο μπορούσαν να καταφύγουν τα εκλεκτά μέλη του για να ξεφύγουν από τις ορδές τουριστών και να απολαύσουν κοκτέιλ και γκουρμέ φαγητά, πλάι σε διασημότητες και παράγοντες της αγοράς.

Το Club 33 άνοιξε το 1967 και δεν ήταν όσο μυστικό ήθελαν οι συνωμοσιολόγοι. Το μόνο που χρειαζόταν για να γίνει κανείς μέλος ήταν ετήσια συνδρομή ύψους 12.000 δολάρια και μια εφάπαξ πληρωμή 25.000 δολαρίων για την έκδοση της κάρτα του μέλους.

4.  Έχει κερδίσει τα περισσότερα Όσκαρ

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ  κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ: Συνολικά κέρδισε 22 βραβεία (τρία εκ των οποίων δημιουργήθηκαν ειδικά για εκείνον τιμής ένεκεν) και έχει καταγράψει 59 υποψηφιότητες, από τις οποίες τις εννέα για τον Μίκυ Μάους, που πήρε και βραβείο μικρού μήκους φιλμ το 1942 με το φιλμ «Lenda Paw».

Η απονομή του Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους στον Ντίσνεϊ το 1954:

5. Η σορός του δεν είναι στην “κατάψυξη”

“Η σορός του Γουόλτ κείτεται παγωμένη κάπου στην Disneyland και περιμένει το αντίδοτο για τον θάνατο”. Αυτός ο μύθος έχει ειπωθεί τόσες φορές που έφτασε να μοιάζει αλήθεια. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν ήδη από το 1966, όταν και έφυγε από τον κόσμο, πως το σώμα του είχε αφεθεί στην κρυογονική.  Πρόκειται φυσικά για ένα ψέμα.

Ο Γουόλτ ήταν γνωστό ότι ενδιαφερόταν πολύ για την κρυογονική και την επιστημονική φαντασία και συνήθισε να καλαμπουρίζει με τους δικούς του ότι θα άφηνε το σώμα του στην επιστήμη για να επανέλθει και πάλι στη ζωή. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική: ο Γουόλτ πέθανε από τον καρκίνο που τον κατέτρωγε στις 15 Δεκεμβρίου 1966 και αποτεφρώθηκε δύο μέρες αργότερα.

Pixabay.com

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα