Αιγαίο: “Τάσεις αποκλιμάκωσης” και μερική “απόσυρση” πολεμικών πλοίων

Αιγαίο: “Τάσεις αποκλιμάκωσης” και μερική “απόσυρση” πολεμικών πλοίων
Φρεγάτες στο Αιγαίο - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ενέργειες αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο. Πρώτοι φέρονται να ξεκίνησαν οι Τούρκοι με την απόσυρση δύο πολεμικών πλοίων και ακολούθησε ανάλογη κίνηση από τον ελληνικό Στόλο.

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο προς την κατεύθυνση της μερικής αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με το Militaire.gr, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εδώ και λίγη ώρα έχει ξεκινήσει μια “αμοιβαία απόσυρση” των πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας που από την Τρίτη βρίσκονται σε “διάταξη αντιπαράθεσης”.

“Η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας” λένε οι ίδιες πηγές.

Πρώτοι φέρονται να ξεκίνησαν οι Τούρκοι με την απόσυρση δύο πολεμικών πλοίων και ακολούθησε ανάλογη κίνηση από τον ελληνικό Στόλο. Η διαδικασία δείχνει ότι ίσως έχει υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση και συμφωνία.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια. Εκεί όπου παραμένει το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Oruc Reis, αλλά και δύο φρεγάτες, που από το πρωί έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Αττάλειας.

Σημειώνεται πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται νότια της Κρήτης, συνοδευόμενο από 12 πλοία. Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στο νοτίως της Κρήτης καθώς θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στη συγκεκριμένη άσκηση θα συμμετέχουν και τέσσερα ζεύγη F-16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και τέσσερα F-18 από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα