Έτσι “επακούμβησε” η φρεγάτα Λήμνος την τουρκική – Το παρασκήνιο

Έτσι “επακούμβησε” η φρεγάτα Λήμνος την τουρκική – Το παρασκήνιο

Το τουρκικό σκάφος φαίνεται πως δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας. Τι περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας.

Τις τελευταίες ημέρες έντονη ήταν η φημολογία για παραλίγο “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο, μετά τις πληροφορίες πως η ελληνική φρεγάτα “Λήμνος”, “επακούμβησε” όπως γράφτηκε, την τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις που συνοδεύει το Oruc Reis κατά τον πλου του εντός της Navtex που έχουν εκδώσει οι Τούρκοι και λήγει στις 23 Αυγούστου.

Η ελληνική πλευρά επέλεξε αρχικά να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε μια πλευρά του περιστατικού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε στους ομολόγους του που αποδεικνύει πως υπήρξε λάθος χειρισμός από τον Τούρκο κυβερνήτη. Το τουρκικό σκάφος φαίνεται πως δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας.

Η φρεγάτα Λήμνος δεν υπέστη άλλωστε κάποια ζημιά, ενώ έλαβε μέρος στην κοινή άσκηση με τις γαλλικές δυνάμεις στο Αιγαίο.

Στο διάγγελμά του για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε άλλωστε τον κίνδυνο “ατυχήματος” λόγω της μεγάλης συγκέντρωση πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε:

“Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου. Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ”.

“Τους προειδοποιήσαμε ότι θα το πληρώσουν ακριβά αν επιτεθούν στο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση” απάντησε από τη δική του μεριά ο Ταγίπ Ερντογάν. Διπλωματικές πηγές εκτίμησαν πάντως ότι η αναφορά του Τούρκου προέδρου έγινε για να προστατευτεί στο εσωτερικό της χώρας του.

Παράλληλα, συνάντηση είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος την Παρασκευή με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κατά την οποία συνομίλησαν για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών. Ο κ. Πάιατ ενημέρωσε άλλωστε για την έλευση αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα με τον πλοίο ειδικών επιχειρήσεων USS Hershel “Woody” Williams που αναμένεται στη βάση της Σούδας και όπου θα παραμείνει για αρκετό διάστημα.

Παράλληλα, κατά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η παρουσία ενός αιγυπτιακού πολεμικού στην ευρύτερη περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα