Γιατί έχουμε 10 ν.μ στον αέρα και 6 στη θάλασσα;

Φωτογραφίες από την άσκηση "Νηρηίς" 2019
Φωτογραφίες από την άσκηση "Νηρηίς" 2019 EUROKINISSI

Το παράδοξο της διαφοράς των ναυτικών μιλίων μεταξύ ελληνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. Οι ισχυρισμοί Ακάρ και γιατί δεν υπάρχει λόγος να του δίνει κανείς σημασία

Η διαφορά των 4 ναυτικών μιλίων μεταξύ του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, πολύ συχνά γίνεται αντικείμενο συζήτησης, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από κάποιους εντός της Ελλάδας.

“Είναι παράλογο να έχει η Ελλάδα 10 μίλια στον αέρα και 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα”, λένε χαρακτηριστικά. Το θέμα έθεσε ξανά την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

ADVERTISING

Όπως αναλύει το Militaire.gr,

1. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ΄χει 12 ναυτικά μίλια σε αέρα και θάλασσα. Δεν το κάνει για τους γνωστούς λόγους (Casus Belli). Θα μπορούσε επίσης να καθορίσει εύρος 10 ναυτικών μιλίων και στη θάλασσα.

2.Ο καθορισμός των 10 ναυτικών μιλίων στον αέρα καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 1931. Η Τουρκία θυμήθηκε να το αμφισβητήσει μετά από το 1974 και τον Αττίλα στην Κύπρο.

3. Κακώς υποστηρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα ότι τα 10 μίλια στον αέρα έχουν “εθιμική ισχύ”. Διατηρούμε τα 10 μίλια για ουσιαστικούς λόγους αεράμυνας.

4.Παγκόσμιο παράδοξο είναι μία χώρα μέλος Συμμαχίας να απειλεί με πόλεμο μια χώρα μέλος της ίδιας Συμμαχίας και όλοι οι σύμμαχοι να υποστηρίζουν τον επιτιθέμενο

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει λόγος να δίνεται σημασία σ΄ αυτά που λέει ο Ακάρ περί του εναέριου χώρου και φυσικά για όσα υποστηρίζει για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών. Άλλωστε καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια συζήτηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Στρατός
SHARE:

24Media Network