Γιαβούζ και Oruc Reis στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα – Aντι-Navtex η Κύπρος

Γιαβούζ και Oruc Reis στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα – Aντι-Navtex η Κύπρος
To 'Yavuz'. Φωτό αρχείου. AP

Στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα βρίσκεται τόσο το Oruc Reis όσο και το Γιαβούζ, με την Τουρκία να εκδίδει Navtex για το δεύτερο και την Κύπρο να απαντά με  αντί-Navtex.

Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κύπρος στη Navtex της Τουρκίας, με την οποία παρατείνει την παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει η Καθημερινή της Κύπρου, που επικαλείται το Militaire.gr:

“Με αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, “αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Open, στις 7.20 ο  Oruc Reis έφυγε απο ελληνική υφαλοκληπίδα και μπήκε στην κυπριακή, παραμένοντας στην περιοχή της Navtex ενώ κινείται με χαμηλή ταχύτητα.

Σε ό,τι αφορά το Kemal Reis που ενεπλάκη στο ατύχημα με την ελληνική φρεγάτα, έχει φύγει απο την περιοχή και κινείται προς τη ναυτική βάση του Ακσάζ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα