Με NAVTEX και υπερπτήσεις εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα

Με NAVTEX και υπερπτήσεις εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα
To τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, συνοδεία πολεμικού πλοίου AP

Η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετική συμπεριφορά της στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις την Τρίτη και την έκδοση NAVTEX με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Εντείνει την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο η Τουρκία, με νέες υπερπτήσεις, το απόγευμα της Τρίτης να ακολουθούν την έκδοση NAVTEX για περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.

Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.

Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και  ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. και στις 14:56 μ.μ..

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

NAVTEX για το Καστελόριζο

Των παράνομων υπερπτήσεων είχε προηγηθεί η έκδοση από πλευράς Τουρκίας, NAVTEX, με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ την ίδια ώρα δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα