Μέτωπο κατά των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας - Ποιοί το δημιουργούν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν AP

Η κόντρα της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία κρύβει μεταξύ άλλων πίσω της την προσπάθειας να μπει φρένο στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας.

Η Σαουδική Αραβία πρωτοστατεί στη δημιουργία μιας ένωσης, μιας συμμαχίας όλων των παράκτιων χωρών που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, μέχρι τον Κόλπο του Άντεν. Σύμφωνα με όσα γράφει το Militaire.gr oι προσπάθειες της φαινομενικά αποβλέπουν στην οικονομική συνεργασία των χωρών της επίμαχης περιοχής. Στην ουσία, όμως στοχεύουν στην παρεμπόδιση των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας και του Ιράν.

Ο Σαλμάν Μπιν Αζίζ κάλεσε όλους τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών αυτών στο Ριάντ, την περασμένη εβδομάδα. Η συνάντηση έγινε “για την ενίσχυση της οικονομίας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης , των επενδύσεων και της ασφάλειας, στον γεωγραφικό χώρο που καλύπτεται από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Κόλπο του Άντεν”.

ADVERTISING

Η Σαουδική Αραβία, όπως και πολλές άλλες χώρες, είναι πεπεισμένη ότι η Τεχεράνη και η Άγκυρα αναζητούν διόδους για να διεισδύσουν στις χώρες της περιοχής. 

Για παράδειγμα, η Τουρκία ανέλαβε την υλοποίηση έργων υποδομής στο Σουδάν , με σκοπό την οικονομική του ενίσχυση, χωρίς να εισπράξει κανένα αντίτιμο…. Επίσης, είναι κοινό μυστικό οι προσπάθειες της Τεχεράνης για παρέμβαση στην Υεμένη. 

Η Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί τον βασικό πυρήνα των θαλασσίων μεταφορών, αφού από εκεί περνά το 15% του διεθνούς εμπορίου. Ο πληθυσμός των παράκτιων κρατών ξεπερνά τα 500εκατ. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες που είχαν επισκέφθηκαν τον Σαλμάν στα ανάκτορα Yemame , όπου αντάλλαξαν απόψεις για τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα και το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην περιοχή ένα τέτοιο εγχείρημα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατάφεραν τον μεγάλο ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας που μάτωνε τους λαούς για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας El Arab η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ο Ερντογάν βλέπει ότι ο Σαλμάν του τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια και του χαλάει το όνειρο να γίνει ο ηγέτης , ακόμα και ο χαλίφης, των Μουσουλμάνων, για αυτό εκτονώνεται στο Αιγαίο…

Διαβάστε ακόμη στο Militaire.gr:

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται εντός της χώρας!

“Ο στρατός του Κοσόβου η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια”

Οι Νορβηγοί έτοιμοι να ανελκύσουν τη φρεγάτα που βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με δεξαμενόπλοιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραφράζοντας Θουκυδίδη ο Ερντογάν οραματίζεται τουρκικό άξονα από το Ιράν ως τη Μεσόγειο

Ο Τσαβούσογλου "έδωσε" τον Τραμπ για την έκδοση του Γκιουλέν

Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι - Ανατριχίλα από τα ηχητικά ντοκουμέντα

SHARE:

24Media Network