Οργή στην Τουρκία για την ελληνογαλλική συμφωνία – Ανακοίνωση γεμάτη απειλές

Οργή στην Τουρκία για την ελληνογαλλική συμφωνία – Ανακοίνωση γεμάτη απειλές
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

Η Τουρκία εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας, ως αντίδραση στη συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία. "Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκοκυπρίων", αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να προχωρά σε ανακοίνωση γεμάτη… απειλές.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για “μάταιες προσπάθειες” και για δήθεν “δικαιώματα” στο Αιγαίο τα οποία η Τουρκία θα υπερασπιστεί, ενώ σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται με στόχο να απομονώσει την Τουρκία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

“Οι μαξιμαλιστικές θέσεις τιης Ελλάδος για τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Εϊναι κενό όνειρο της Ελλάδας ότι δημιουργώντας στρατιωτική συμμαχία, που προκαλεί προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ, θα μπορέσει να επιβάλλει τις θέσεις της στην Τουρκία. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκοκυπρίων. Αντί να συνεργάζεται, εξοπλίζεται, προσπαθώντας να απομονώσει την Τουρκία, να την αποξενώσει και αυτό θα προκαλέσει ζημιά στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Εν τω μεταξύ, την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ενημέρωσαν η Ελλάδα και η Γαλλία για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που τόνισε ότι «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», προσέθεσε η ίδια πηγή.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία με τη Γαλλία αλλάζει όντως τις ισορροπίες στη θάλασσα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η χώρα μας θα διαθέτει πλέον σύγχρονα πλοία. Το καλοκαίρι του 2020 έδειξε άλλωστε ότι η Άγκυρα μεταφέρει την ένταση στη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό είχε άμεση ανάγκη τις τρεις νέες φρεγάτες, την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, αλλά και τις κορβέτες για τις οποίες ξεκινά συζήτηση και επίσημα.

Το πρωτοφανές δε με τη συμφωνία που υπεγράφη είναι ότι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και η Ελλάδα, δεσμεύονται να βοηθήσουν το ένα το άλλο ακόμη και την περίπτωση επίθεσης από ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα επέμβει στρατιωτικά εάν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα. Και ουσιαστικά, η ρήτρα αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για την Άγκυρα.

Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη στο άρθρο 18 για: “Κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί Ελληνικών ή Γαλλικών Κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.”

Σε κάθε συμφωνία όμως, κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Και η Ελλάδα εκτός από τα 5 δισ ευρώ για εξοπλισμούς, στο ίδιο άρθρο δίνει και την υπόσχεση να συνδράμει τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μάλι, όπως διακαώς επιθυμούσε το Παρίσι.

Ειδικότερα η παράγραφος ι του άρθρου 18 αναφέρεται σε: “ Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.”

Η συμφωνία άλλωστε ορίζει στο άρθρο 6 τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος: “Το παγκόσμιο στρατηγικό περιβάλλον, τα περιφερειακά ζητήματα (κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και των Βαλκανίων), την ενίσχυση των ικανοτήτων των Ευρωπαίων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διάδοση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής, τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις ενεργειακές προκλήσεις, τη μετανάστευση, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υβριδικές απειλές, την παραπληροφόρηση, τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα