Τα “ψιλά γράμματα” της συμφωνίας με τη Γαλλία για φρεγάτες και αμοιβαία συνδρομή

Τα “ψιλά γράμματα” της συμφωνίας με τη Γαλλία για φρεγάτες και αμοιβαία συνδρομή
Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης AP/Thanassis Stavrakis

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία έχει τις “ευλογίες” των ΗΠΑ, δρομολογεί τον ευρωστρατό και διεμβολίζει το ΝΑΤΟ, ενώ προβλέπει και κοινή παρουσία στην Αφρική.

Ιστορική συμφωνία και εθνική επιτυχία χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το deal με τη Γαλλία, που περιλαμβάνει την απόκτηση 3+1 φρεγατών τύπου Belharra και τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, καθώς αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και προσφέρει μία αποτρεπτική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Παρίσι παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου Πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί ταυτόχρονα και το πρώτο βήμα για ευρωστρατό, αλλά και σημείο καμπής για το ΝΑΤΟ, ενώ ανοίγει την πόρτα για συμμετοχή της Ελλάδας στις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών στην Αφρική και συγκεκριμένα στη ζώνη του Σαχέλ.

Ειδικότερα, η συμφωνία με τη Γαλλία αλλάζει όντως τις ισορροπίες στη θάλασσα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η χώρα μας θα διαθέτει πλέον σύγχρονα πλοία. Το καλοκαίρι του 2020 έδειξε άλλωστε ότι η Άγκυρα μεταφέρει την ένταση στη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό είχε άμεση ανάγκη τις τρεις νέες φρεγάτες, την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, αλλά και τις κορβέτες για τις οποίες ξεκινά συζήτηση και επίσημα.

Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ, που επίσης ήθελαν να πουλήσουν δικές τους φρεγάτες στην Ελλάδα, έκαναν πίσω ως κίνηση καλής θέλησης απέναντι στη Γαλλία που πνέει μένεα για το AUKUS. Η αμερικανική πλευρά είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τη συμφωνία και ουσιαστικά έδωσε τις “ευλογίες” της, τόσο για το στρατιωτικό όσο και για το πολιτικό κομμάτι, αφήνοντας στη Γαλλία πεδίο δράσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εξέλιξη αυτή όμως εξυπηρέτησε απόλυτα την ελληνική πλευρά, καθώς η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού ήταν υπέρ των γαλλικών φρεγατών, ως καταλληλότερων για τη Μεσόγειο σε σχέση με τις αμερικανικές και ως φέρουσες υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις με μεγάλη προσοχή.

Τόσο ο κ.Μητσοτάκης όσο και ο κ.Μακρόν τόνισαν ότι η μεταξύ τους συμφωνία δε σημαίνει πως η Ελλάδα ή η Γαλλία παύουν να επιθυμούν στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη άλλωστε του κ.Δένδια στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο θα κλειδώσει πενταετή αμυντική συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Είναι γεγονός όμως ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, επιθυμούν μία αυτονόμηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε αμυντικό επίπεδο. Και αυτό ακριβώς δρομολογεί η συμφωνία. Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του ευρωστρατού και προεξόφλησε εξελίξεις κατά τη γαλλική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο δε κ. Μακρόν κάρφωσε τις ΗΠΑ πως τα τελευταία 10 χρόνια ακολουθούν τη δική τους στρατηγική, ιδίως όσον αφορά στην Κίνα και τον Ειρηνικό, δηλώνοντας ότι είναι δικαίωμα της ΕΕ να κοιτάξει και τα δικά της συμφέροντα.

Την αμυντική ένωση της Ευρώπης αναμένεται να δει θετικά και η Γερμανία καθώς, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι τελικά ο επόμενος καγκελάριος, στο Βερολίνο έχουν πάρει το μάθημα τους μετά το Αφγανιστάν και το AUKUS. Στη συζήτηση αυτή η Αθήνα και η Λευκωσία θα κληθούν να πάρουν μία δύσκολη απόφαση, αφού ναι μεν Ελλάδα και Κύπρος θέλουν έναν ευρωστρατό και μία ΕΕ που θα έχει ενιαία και άμεση στάση στην εξωτερική πολιτική, αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί πιθανότατα να καταργηθεί το βέτο των κρατών- μελών.

Το πρωτοφανές δε με τη συμφωνία που υπεγράφη χθες είναι ότι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, η Γαλλία και η Ελλάδα, δεσμεύονται να βοηθήσουν το ένα το άλλο ακόμη και την περίπτωση επίθεσης από ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα επέμβει στρατιωτικά εάν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα. Και ουσιαστικά, η ρήτρα αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για την Άγκυρα.

Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη στο άρθρο 18 για: “Κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί Ελληνικών ή Γαλλικών Κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.”

Σε κάθε συμφωνία όμως, κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Και η Ελλάδα εκτός από τα 5 δισ ευρώ για εξοπλισμούς, στο ίδιο άρθρο δίνει και την υπόσχεση να συνδράμει τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μάλι, όπως διακαώς επιθυμούσε το Παρίσι.

Ειδικότερα η παράγραφος ι του άρθρου 18 αναφέρεται σε: “ Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.”

Η συμφωνία άλλωστε ορίζει στο άρθρο 6 τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος: “Το παγκόσμιο στρατηγικό περιβάλλον, τα περιφερειακά ζητήματα (κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και των Βαλκανίων), την ενίσχυση των ικανοτήτων των Ευρωπαίων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διάδοση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής, τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις ενεργειακές προκλήσεις, τη μετανάστευση, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υβριδικές απειλές, την παραπληροφόρηση, τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα