Σε κοινή άσκηση με την Τουρκία το Αϊζενχάουερ πριν έρθει στη Σούδα, νότια της Ρόδου

Σε κοινή άσκηση με την Τουρκία το Αϊζενχάουερ πριν έρθει στη Σούδα, νότια της Ρόδου
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών USS Dwight D. Eisenhower - Πυρετός διεργασιών ενόψει Συνόδου Κορυφής.

Το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο “Αϊζενχάουερ” είναι από το πρωί του Σαββάτου στη ναυτική βάση της Σούδας και την Τρίτη το επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε υπόστεγο όπου φυλάσσεται ελικόπτερο MH-60R “Romeo”, ένα από τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα του αμερικανικού Ναυτικού, με τη χώρα μας να έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων τέτοιων ελικοπτέρων σε πρώτη φάση, συν ακόμα τρία στη συνέχεια.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε αναφορές στον επικείμενο εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και τους δεσμούς της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“H στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η βάση της Σούδας είναι η μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει Αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία”, είπε συγκεκριμένα.

Eurokinissi

 

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο των ηγετών της ΕΕ, είναι πως το εν λόγω πλοίο έφτασε στη χώρα μας έπειτα από κοινή άσκηση που πραγματοποίησε με τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στη τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με το θέμα της Τουρκίας να είναι κεντρικό ζήτημα στο “τραπέζι” των συζητήσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες λοιπόν, το USS Dwight D. Eisenhower μαζί με την τουρκική φρεγάτα TCG Gemlik πραγματοποίησαν από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου ασκήσεις διέλευσης και επικοινωνίας με συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών που συνδέονται με την τουρκική Διοίκηση Αεροπορίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως τα τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για σημαντική “στιγμή”, καθώς τα πλοία πέρασαν νοτίως της Ρόδου, σε περιοχές όπου ο Ερντογάν αποσκοπεί να συνεχίσει τις έρευνες, ενώ επισημαίνουν την “ουδέτερη στάση” στην οποία ζητούν να επιστρέψουν οι ΗΠΑ έναντι της επίλυσης των διαφορών στην περιοχή.

Παράλληλα, η χώρα μας και η Κύπρος απορρίπτουν το κείμενο των “27” που έχει ετοιμαστεί και θα τεθεί ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής, καθώς φαίνεται να απέχει κατά πολύ από την έκθεση που παρουσίασε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί προβληματικό στο σύνολο το περιεχόμενο του προσχεδίου, ενώ και η Αθήνα, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση που είχε υιοθετηθεί στην έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως λέγεται, στο προσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι και τη Δευτέρα και σήμερα υπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων και αυτών που διάκεινται θετικά στην Τουρκία, παρενέβησαν έντονα για την απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών.

Στο παραπάνω μείγμα, έρχεται να προστεθεί και η παρέμβαση Μπάιντεν, η στάση του οποίου έναντι των τουρκικών προκλήσεων θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες.

Ο μεν Μπάιντεν καταδίκασε την αποχώρηση της Άγκυρας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη βεβαιότητα “ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές” και διατύπωσε τη γνώμη πως τελικά “θα βρεθεί λύση”, με φόντο την κόντρα για τους S-400, που φαίνεται να είναι το βασικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

“Πιστεύω ότι η ισχύς του ΝΑΤΟ είναι ότι με την παρουσία ναυτικών πλοίων στο Αιγαίο καταφέραμε να φέρουμε κοντά Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ και να βοηθήσουμε στην υλοποίηση μίας σημαντικής συμφωνίας” είπε την Τρίτη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, δίνοντας το στίγμα.

Σημειώνεται πως η χώρα μας προκρίνει τη λογική του “καρότου και του μαστίγιου”. Τάσσεται υπέρ μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι και οι κυρώσεις θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επιδείξει εκ νέου παραβατική συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα