Τουρκική υποχώρηση: Ο Ακάρ ανακοίνωσε πιθανή αναβολή παραλαβής των S-400

Τουρκική υποχώρηση: Ο Ακάρ ανακοίνωσε πιθανή αναβολή παραλαβής των S-400
Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ AP

“Μπορεί η παραλαβή τους να μην γίνει τον Ιούνιο αλλά τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε τηλεοπτική του συνέντευξη - Πώς σχετίζεται με την προσπάθεια επαναπροσέγγισης Τουρκίας-ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση των S-400! Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα δείχνει να κάνει πίσω στις αμερικανικές πιέσεις.

“Μπορεί η παραλαβή τους να μην γίνει τον Ιούνιο αλλά τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η παράδοση των πυραυλικών μπαταριών S-400 είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, μέχρις ότου η Ρωσία πρότεινε να γίνει ένα μήνα πριν.

Τούρκοι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα δήλωναν ότι συνεργάζονται με την Ουάσινγκτον για να καθορίσουν ημερομηνία για πιθανή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ , πιθανώς τον Ιούλιο.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας,στο Bloomberg δήλωσε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στο συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Ο Ακάρ άλλα δηλώνει χωρίς να διευκρινίζει αν η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ή αποσκοπεί στην έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τελευταίας πρότασης των ΗΠΑ να πουλήσει το σύστημα Patriot μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο .

Οι ΗΠΑ, νωρίτερα αυτό το μήνα, ζήτησαν από την Άγκυρα να καθυστερήσει την παράδοση του συστήματος έως το 2020, αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ο Ερντογάν έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν, παρά τον υψηλό κίνδυνο κυρώσεων από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να βυθίσουν τη χώρα σε οικονομική αναταραχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα