Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Γιάννη Ιωαννίδη

Διαβάζεται σε 18'
Γιάννης Ιωαννίδης
INTIME NEWS

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και ο αθλητικός κόσμος αποχαιρετά τον θρυλικό “Ξανθό” του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννη Ιωαννίδη.

Η Ελλάδα θρηνεί έναν σπουδαίο προπονητή, που το όνομά του θα μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, μεγάλος προπονητής του ελληνικού μπάσκετ, απεβίωσε σήμερα, Τετάρτη (4/10), σε ηλικία 78 ετών,  έπειτα από μάχη με προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Ο “Ξανθός”, όπως ήταν γνωστός στον μπασκετικό κόσμο, ασχολήθηκε από μικρός με το μπάσκετ, φτάνοντας στο σημείο να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα του Άρη το 1960. Η καριέρα του ως παίκτη διήρκεσε 18 χρόνια, όμως από μικρή ηλικία είχε δείξει την τάση του για την προπονητική.

Και δικαίως. Αφού συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του Άρη και του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’80 και του ’90 ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να τον χαρακτηρίσουμε ως τον “Μίδα των τίτλων” στη χώρα μας, αφού κατέχει το ρεκόρ τίτλων και νικών στην Ελλάδα.

Μετά την απόσυρσή του από τα παρκέ ασχολήθηκε με την πολιτική. Από το 2004 μέχρι και το 2015 υπήρξε βουλευτής στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και μετά τις εκλογές του 2007, διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στοιχεία για τη ζωή του εδώ:

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια και τους φίλους του αείμνηστου Γιάννη Ιωαννίδη, όπως και φίλοι, συνεργάτες και αντίπαλοί του στο παρκέ.

“Η ζωή του ταυτίστηκε με την άνθιση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης”

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του προπονητή μπάσκετ και πρώην βουλευτή, Γιάννη Ιωαννίδη.

“Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, μιας μεγάλης μορφής του ελληνικού αθλητισμού και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015.

Η ζωή του Γιάννη Ιωαννίδη ταυτίσθηκε με την άνθηση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, στην οποία διακρίθηκε ως πρωταθλητής από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως προπονητής κατακτώντας μια κορυφαία θέση στην ιστορία του αθλήματος. Με το πάθος του, το ταλέντο του, την επιμονή και τον επαγγελματισμό του, κατάφερε να οδηγήσει τις ομάδες που προπονούσε στην κορυφή και συνέβαλε όσο λίγοι στη δημοφιλία του μπάσκετ και στην ενεργή ενασχόληση πολλών νέων με αυτό.

Την πολυετή προσφορά του στον αγωνιστικό αθλητισμό ακολούθησε η προσφορά του στα κοινά ως εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ. αλλά και ως Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού σε δύο κυβερνητικές θητείες. Στην οικογένεια του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου, που θα θυμόμαστε με περηφάνεια, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μου”.

Γιάννης Ιωαννίδης
O θρυλικός "Ξανθός" του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννης Ιωαννίδης EUROKINISSI

Μητσοτάκης: “Έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία”

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, που “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο θρυλικός ‘ξανθός’ έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη “ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του” έγραψε σε ανάρτησή του.

ΣΥΡΙΖΑ: “Στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή”

“Ο Γιάννης Ιωαννίδης, μεγάλος μαχητής των γηπέδων, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, έχασε από τον σκληρότερο των αντιπάλων”, ανέφερε σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη. “Από παιδάκι στον Άρη, πρώτα παίκτης μετά προπονητής, συνέδεσε την παρουσία του με τον ‘αυτοκράτορα’, όπως ονομάστηκε στα χρόνια του η αγαπημένη του ομάδα. Ακολούθησαν η Λάρισα, η Εθνική Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ”, σημείωσε η κ. Αυγέρη και πρόσθεσε,

“Παντού πρωταγωνιστής, όπως αργότερα και στα έδρανα της Βουλής ή ως υπουργός. Για όλους αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή, ακόμη κι αν ο τελευταίος του αντίπαλος, ο θάνατος, φαντάζει ανίκητος. Καλό ταξίδι”.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτησή του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έκανε λόγο για “έναν θρύλο που έπαιζε από τον πάγκο”.

Ανδρουλάκης: “Ο ‘ξανθός’ του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας”

Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη.

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομα του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει ο κ.Ανδρουλάκης

Αυγενάκης: “Ανήκει στο πάνθεον της ελληνικής καλαθοσφαίρισης”

Για το θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

“Μία από τις πιο ιστορικές μορφές του ελληνικού μπάσκετ, ένας θρύλος του ελληνικού αθλητισμού, δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ως προπονητής, συνέδεσε το όνομά του με τον σπουδαίο Άρη της δεκαετίας του ’80, οδήγησε την ομάδα του Ολυμπιακού σε μεγάλες δόξες τη δεκαετία του ’90, ενώ, μεταξύ άλλων, διετέλεσε και προπονητής της “επίσημης αγαπημένης”.

Πέραν της επιτυχημένης καριέρας του στους μπασκετικούς πάγκους, ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε επί σειρά ετών Βουλευτής με τη ΝΔ, ενώ κατείχε επί δύο έτη τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού. Συνυπήρξαμε στα έδρανα της Βουλής, με τις πορείες μας να έχουν κοινό παρονομαστή το καλό της αθλητικής μας οικογένειας.

Ο “Ξανθός”, όπως επικράτησε να αποκαλείται στον μπασκετικό κόσμο, έγραψε τη δική του ιστορία και δικαίως ανήκει στο πάνθεον της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, ενώ άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Γιάννης Ιωαννίδης
Ο "Μίδας των τίτλων" στη χώρα μας INTIME NEWS

ΚΚΕ: “Κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ”

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αποχαιρέτησε με τη σειρά του τον σπουδαίο Έλληνα προπονητή. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ‘80.

Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον “εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο “Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΠΑΣΟΚ

Αντίο στον “ξανθό” του ελληνικού μπάσκετ απέστειλε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του.

“Ο “ξανθός” του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομα του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Κ. Καραμανλής: “Οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση”

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη:

“Με βαθιά συγκίνηση για όσα χρόνια ολόκληρα ονειρευτήκαμε, ζήσαμε και γιορτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μας, με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο, αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη.

Τον πολυνίκη προπονητή που οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση, τον τεχνικό ηγέτη σπουδαίων αθλητών, τον δημιουργό κορυφαίων ομάδων. Τον πολιτικό που με όραμα την υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα, με εντιμότητα και τη σύμφυτη μαχητικότητά του διεκδικούσε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου”.

Μώραλης: “Καλό ταξίδι στον “Ξανθό” του ελληνικού μπάσκετ”

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, “αποχαιρέτησε” τον Γιάννη Ιωαννίδη, “τον προπονητή των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ‘90”, όπως ανέφερε σε δήλωσή του. Αναλυτικά ο κ. Μώραλης δήλωσε,

“Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, με πολλές επιτυχίες και τίτλους. Φυσικά στον Πειραιά θα τον θυμόμαστε ως τον προπονητή των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ‘90.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στα παρκέ, αλλά και στην πολιτική την οποία υπηρέτησε με αξιοπρέπεια. Καλό ταξίδι στον “Ξανθό” του ελληνικού μπάσκετ. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”.

Γιάννης Ιωαννίδης
Ο σπουδαίος προπονητής μπάσκετ, Γιάννης Ιωαννίδης INTIME NEWS

ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: “Θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα”

Από την πλευρά της η KΑΕ Ολυμπιακός, ομάδα την οποία ο Γιάννης Ιωαννίδης αναγέννησε, αποχαιρέτησε τον “ξανθό” του ελληνικού μπάσκετ με μία μακροσκελή ανακοίνωση, ενώ έβαλε μαύρο φόντο στα εικόνες προφίλ των λογαριασμό της στα social media, σε ένδειξη πένθους.

“Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).

Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).

Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.

Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

«Και όταν έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.

Καλό ταξίδι…”.

Παναθηναϊκός: “Αντίο στον μεγάλο μας αντίπαλο πάνω στο παρκέ”

Το τελευταίο “αντίο” στον “μεγάλο αντίπαλο μας πάνω στο παρκέ”, έστειλε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη.

Η ανάρτηση της “πράσινης” ΚΑΕ:

“Καλό ταξίδι Γιάννη Ιωαννίδη. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του “Ξανθού” του ελληνικού μπάσκετ, που υπηρέτησε τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις και υπήρξε μεγάλος αντίπαλος της ομάδας μας πάνω στο παρκέ. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

ΑΕΚ: “Ο Ξανθεός δεν είναι πλέον μαζί μας, αθάνατος”

Η ΚΑΕ ΑΕΚ αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη ή αλλιώς τον “Ξανθεό”, όπως είχε παραφράσει το παρατσούκλι “Ξανθός” ο σπουδαίος δημοσιογράφος Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης. Η Ένωση υπήρξε το μπασκετικό σπίτι του θρυλικού τεχνικού από το 1996 μέχρι το 1998, οδηγώντας την μέχρι τον τελικό της Α1 και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

“Ο Χάρος βγήκε παγανιά… Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο…

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ‘έφυγε’.

Σε ηλικία 78 ετών.

Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της «Βασίλισσας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η ‘Βαρκελώνη 1998’, ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας.

Ο ‘Ξανθεός’ – κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, ‘Πατριάρχη’ του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη – δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί.

Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Αθάνατος, ‘Ξανθεέ’!”

Άρης: “Πού πας Ξανθέ, εσύ που έκανες τον Άρη αυτοκράτορα;”

Ο Άρης, η εκτόξευση του οποίου στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ τη δεκαετί του ’80 είναι άμεσα συνυφασμένη με την παρουσία του Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του, είπε αντίο στον “ξανθό” με ιδιαίτερο τρόπο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η παρακαταθήκη που άφησε θα είναι ζωντανή στα βάθη των αιώνων.

“Πού πας, “Ξανθέ”;

Πού πας, “Ξανθέ”; Εσύ που έκανες τον ΑΡΗ Αυτοκράτορα;

Ανίκητο;

Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό;

Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη;

Πώς θα είναι ίδιος ο ΑΡΗΣ χωρίς εσένα στη ζωή;

Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του ΑΡΗ. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο ΑΡΗΣ δε θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.

Αλλά μην ανησυχείς… Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο ΑΡΗΣ που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο ΑΡΗΣ που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο ΑΡΗΣ που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου ΑΡΗΣ. Το δικό σου δημιούργημα.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η “Dream Team” ΑΡΗ Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, “γκάζια” θα τους βάζεις… Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου…”

Γκάλης: “Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος”

Με ένα συγκινητικό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Νίκος Γκάλης τον άλλοτε προπονητή του στον Άρη.

“Έφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής. Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, καλό ταξίδι φίλε μου…”

“Αυτός ο άνθρωπος με αναζωογόνησε”

Ο Έντι Τζόνσον, που πέρασε τη σεζόν 1995-96 στην Ελλάδα ως παίκτης του Ολυμπιακού και είχε για προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έγραψε,

“Έφυγα από το ΝΒΑ το 1994-95 για να ασχοληθώ με την ψυχική μου υγεία. Η πίεση του B-Ball, το γεγονός ότι μεγάλωνα και αντιλαμβανόμουν τα πράγματα διαφορετικά είχαν αρχίσει να με καταβάλλουν. Αυτός ο άνθρωπος με αναζωογόνησε και μου επέτρεψε να νιώσω σημαντικός, δίνοντάς μου το πράσινο φως να ξαναγίνω ο εαυτός μου στο γήπεδο. RIP Coach”.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της ΕΟΚ

H Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και ο πρόεδρος, Βαγγέλης Λιόλιος εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον χαμό του θρυλικού “Ξανθού”. Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

“Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ένας άνθρωπος που έζησε στο άθλημα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αθλητής και προπονητής και είχε καθοριστική συμβολή σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του στην Ελλάδα, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο “ξανθός” όπως έμεινε γνωστός στο πέρασμα των χρόνων, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρο Ευάγγελος Λιόλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε διατελέσει δύο φορές στην καριέρα του προπονητής της Εθνικής ανδρών, στην οποία είχε συμμετάσχει και κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη, διέγραψε ξεχωριστή διαδρομή με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο πιο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ, ενώ είχε προπονήσει ακόμα τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε εκλεγεί βουλευτής και διατελέσει και Υφυπουργός Αθλητισμού”.

Γιαννάκης: “Εισηγήθηκε τη μεταγραφή μου στον Άρη και όλοι μαζί δημιουργήσαμε κάτι που έμεινε στην ιστορία”

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποχαιρέτησε τον άλλοτε προπονητή του στον Άρη με μία όμορφη ανάρτηση στα social media, τονίζοντας πως μαζί πέρασαν μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους.

“Είναι πολύ δύσκολη στιγμή να αποχαιρετάς ανθρώπους με τους οποίους έχεις ζήσει μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής σου. Ήταν εκείνος που εισηγήθηκε τη μεταγραφή μου στον Άρη , πίστεψε σε εμένα και όλοι μαζί δημιουργήσαμε κάτι που έμεινε στην ιστορία γιατί άλλαξε τα δεδομένα της εποχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος και προπονητής, που έγραψε τη δική του ιστορία στο μπάσκετ. Παθιασμένος με το παιχνίδι, ασυμβίβαστος με την ήττα, άφησε το δικό του στίγμα και συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόξευση της δημοτικότητας του μπάσκετ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ειδικά στην σύζυγό του, την Γιούλα και την κόρη τους. Coach ευχαριστούμε για όλα. Καλό σου ταξίδι, να είσαι καλά εκεί που πας”.

Σπανούλης: “Καλό Παράδεισο”

Ο Βασίλης Σπανούλης, μία ημέρα έπειτα από την παρουσίασή του ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, αποχαιρέτησε κι αυτός από την πλευρά του τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο Σπανούλης ανέβασε ένα story στο Instagram με μία χαρακτηριστική φωτογραφία του “Ξανθού” και το μήνυμα “Καλό παράδεισο”.

Σφαιρόπουλος: “Ένας μεγάλος δάσκαλος που είχα την τύχη και την τιμή να θητεύσω δίπλα του”

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε συνεργαστεί μαζί του στην Εθνική και τον αποχαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο 56χρονος τεχνικός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Ξανθού, αλλά και την τιμή και την τύχη που είχε να θητεύσει δίπλα του.

“Ένας θρύλος της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης, ένας μαχητής των Ευρωπαϊκών γηπέδων, ένας μεγάλος δάσκαλος, έφυγε από κοντά μας. Είχα την τύχη και την τιμή να θητεύσω δίπλα του στην Εθνική ομάδα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι coach…” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στην ανάρτησή του.

Ιτούδης: “Η κληρονομιά που αφήνει στο μπάσκετ θα μείνει ανεξίτηλη στο χρόνο”

Στην επιρροή που είχε ο Γιάννης Ιωαννίδης στις επόμενες γενιές ελλήνων προπονητών στάθηκε ο Δημήτρης Ιτούδης στη συλλυπητήρια ανάρτησή του για τον θάνατο το “Ξανθού”.

“Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα Γιάννη Ιωαννίδη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Η κληρονομιά που αφήνει στο μπάσκετ θα μείνει ανεξίτηλη στο χρόνο, όπως και η προπονητική του επιρροή στις επόμενες γενιές των προπονητών. Γεια σου Coach” έγραψε ο τεχνικός της Φενέρμπαχτσε.

Τόμιτς: “Αυτός με πίστεψε πρώτος”

Ο Μίλαν Τόμιτς ήταν ένας από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε ο Γιάννης Ιωαννίδης, και δεν έκρυψε τη στεναχώρια του για το χαμό του, καθώς ήταν ο πρώτος που τον εμπιστεύτηκε στο μπάσκετ.

“Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη με γέμισε θλίψη. Ήταν ο άνθρωπος που με πίστεψε πρώτος και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην καριέρα μου. Θα τον θυμάμαι πάντα με αγάπη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του” ανέφερε ο Μίλαν Τόμιτς στην ανάρτησή του.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα