Με πόσους τρόπους μπορεί να παίξει κάποιος μπάλα;

Με πόσους τρόπους μπορεί να παίξει κάποιος μπάλα;
Georgia Panagopoulou

Αν σας ζητούσε κάποιος να σκεφτείτε το ποδόσφαιρο αλλιώς τι θα σκεφτόσασταν; Θα προτιμούσατε ένα ποδόσφαιρο πιο δίκαιο; Πιο ισότιμο; Πιο συμμετοχικό;

Αν σας ζητούσε κάποιος να σκεφτείτε το ποδόσφαιρο αλλιώς τι θα σκεφτόσασταν; Θα προτιμούσατε ένα ποδόσφαιρο πιο δίκαιο; Πιο ισότιμο; Πιο συμμετοχικό; Αν όλα αυτά μοιάζουν έτη μακριά από τη σημερινή κατάσταση, τότε ήρθε η στιγμή να μάθετε ότι και αυτό το ποδόσφαιρο υπάρχει και μάλιστα και στην Ελλάδα.

Ο Κώστας, 13 ετών και κάτοικος Κολωνού, ήρθε σε επαφή με αυτό το ποδόσφαιρο πριν λίγο καιρό. Το συνάντησε στο Επίκεντρο της ActionAid, όπου συμμετείχε στο εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού. Όταν έμαθε ότι δημιουργείται ομάδα ποδοσφαίρου έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή. Στην πρώτη συνάντηση είδε πολλά κορίτσια και κανέναν να κάνει τον διαιτητή. Κάπου εκεί κατάλαβε ότι αυτή η ομάδα θα είναι διαφορετική από τις άλλες.

Του είπαν ότι για να μετρήσει τα γκολ πρέπει να έχει περάσει από κάποιο από τα κορίτσια της ομάδας. Όπως επίσης ότι κάθε φορά που μπαίνει γκολ, ο τερματοφύλακας αλλάζει. Και ότι το παιχνίδι χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Όλα αυτά ανήκουν στη μεθοδολογία football3. Ένα ποδόσφαιρο που σκοπό έχει να επιτρέπει στα παιδιά να χαίρονται το παιχνίδι έχοντας στο μυαλό τους τον αλληλοσεβασμό και το fair play.

Η ομάδα νέων της ActionAid μετράει σήμερα 13 μέλη από 12 έως 18 ετών. Πριν ξεκινήσει το ματς, τα παιδιά συζητάνε και αποφασίζουν από κοινού τους κανόνες που θέλουν να ακολουθήσουν. Ακολουθεί ο αγώνας και τέλος η αξιολόγηση. Είναι η στιγμή που θα κριθεί και ο νικητής. Γιατί σε αυτό το ποδόσφαιρο δεν μετρούν μόνο τα γκολ και είναι ένας λόγος που το πρόγραμμα αυτό έχει ονομαστεί Beyond Goals. Αν κάποια ομάδα έχει τα περισσότερα τέρματα, αλλά δεν έχει ακολουθήσει τους κανόνες που έχουν τεθεί στην αρχή, τότε δεν κερδίζει. Γιατί όλα προσμετρώνται. Η συμπεριφορά, η αλληλοστήριξη, το δίκαιο παιχνίδι.

«Οι κανονικές ομάδες που πήγαινα και δεν ήμουν τόσο καλός στο ποδόσφαιρο δεν μου έδιναν καμία πάσα. Εδώ δε γίνεται αυτό και υπάρχει ισότητα», λέει πια ο Κώστας και η συμπαίκτριά του Σοφία προσθέτει: «σε αυτό το ποδόσφαιρο τα αγόρια μας δίνουν πάσες και δεν παίζουν ατομικά. Μου αρέσει που στο τέλος συζητάμε και βάζουμε πόντους για το fair play».

Εκτός από τη συμμετοχή στην ομάδα νέων του Επίκεντρου, το Beyond Goals δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη και επαγγελματικό προσανατολισμό, να παρακολουθούν ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα αγγλικής γλώσσας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξυλουργική, εργαστήρια έκφρασης και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ομάδα νέων της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα