Ελλάδα – ΗΠΑ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μεγάλη μάχη

Ελλάδα – ΗΠΑ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μεγάλη μάχη
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ / ΚΙΝΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / XINHUA NEWS AGENCY) Eurokinissi Sports

Η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ σ' έναν αγώνα δίχως αύριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ. Ιδού τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ματς-πρόκληση.

Η πιο μεγάλη μάχη στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας για την Εθνική ομάδα έρχεται σήμερα το μεσημέρι (15:30) κόντρα στις ΗΠΑ. Διαβάστε ότι πρέπει να ξέρετε για το ματς-πρόκληση που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της “επίσημης αγαπημένης” στο τουρνουά. 

1. Η απαραίτητη νίκη

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η νίκη είναι απαραίτητη για την Εθνική ομάδα μετά την “κουτή” ήττα από τη Βραζιλία στην πρώτη φάση. Αν όμως η Τσεχία νικήσει τη Βραζιλία (σε παιχνίδι που προηγείται αυτού της “επίσημης αγαπημένης”) τότε η ελπίδα θα μείνει ζωντανή ακόμα και σε ήττα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν η Εθνική επικρατήσει ανοίγει για τα καλά το δρόμο προς τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο μίνιμουμ στόχος. 

2. Μεγάλα ονόματα

Ναι μεν η ομάδα των ΗΠΑ αποτελείται αποκλειστικά από ΝΒΑers, το υλικό όμως απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί dream team. Ωστόσο τα σημαντικά ονόματα δεν λείπουν. Οι συμπαίκτες του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, Κρις Μίντλετον και Μπρουκ Λόπεζ είναι δύο από αυτά. Τα πιο μεγάλα ονόματα της ομάδας πάντως κάθονται στον πάγκο και δίνουν… οδηγίες. Προπονητής της ομάδας είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς κόουτς της τελευταίας 20ετίας στο ΝΒΑ, ο Γκρεγκ Πόποβιτς των Σαν Αντόνιο Σπερς, και άμεσος συνεργάτης είναι ο κόουτς των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Στιβ Κερ. 

3. Δεν θέλουν να χαλάσουν το σερί

Οι Αμερικανοί “τρέχουν” ένα απίστευτο αήττητο σερί τα τελευταία δεκατρία χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις (Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες) και φυσικά δεν θέλουν να το χαλάσουν σε καμία περίπτωση. Ποια είναι η τελευταία ομάδα που τους νίκησε για τελευταία φορά; Πολύ σωστά θυμάστε, ήταν η Εθνική Ελλάδας στον αλησμόνητο ημιτελικό του Μουντομπάσκετ του 2006 στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, με το επικό 101-95. Οι Αμερικανοί τότε είχαν κατέβει με “βαριά” ονόματα (Λεμπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Αντονι, Ντουέιντ Γουέιντ) αλλά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν δίστασαν στιγμή. Ενας από την 12άδα του “δράκου” θα βρίσκεται και σήμερα στο παρκέ. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο. 

ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ 101-95 (ΙΑΠΩΝΙΑ - ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2006 - 2ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ) / ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΦΑΣΗ EUROKINISSI

4. ΜVP του ΝΒΑ Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το ξέρετε αλλά καλό είναι το επαναλάβουμε. Ο ΜVP του ΝΒΑ, ο πολυτιμότερος παίκτης του καλύτερου μπασκετικού πρωταθλήματος δηλαδή, αγωνίζεται στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε μία εκπληκτική σεζόν με τους Μιλγουόκι Μπακς, γεγονός που του χάρισε το πολύ σημαντικό βραβείο το οποίο έφτασε στα χέρια Ελληνα παίκτη για πρώτη φορά. Μόλις στα 25 του ο σταρ των Μπακς έχει ακόμη κάμποσες προκλήσεις μπροστά του, ωστόσο το νερό έχει μπει στο αυλάκι για τα καλά. Εννοείται ότι κόντρα στους Αμερικανούς ο Giannis θα έχει ένα ακόμη κίνητρο για να δείξει ποιος είναι. 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το βραβείο του MVP Richard Shotwell/Invision/AP

5. Από το 1990 στο σήμερα

Οι μάχες, τέλος, με τις ΗΠΑ δεν είναι άγνωστες για το ελληνικό μπάσκετ σε επίπεδο Εθνικής Ανδρών. Από το μακρινό 1990 και το Μουντομπάσκετ της Αργεντινής η Εθνική αντιμετωπίζει σχεδόν σε κάθε παγκόσμιο πρωτάθλημα τους Αμερικανούς που διέθεταν είτε επαγγελματίες παίκτες είτε παιδιά κολεγίων. Η μοναδική νίκη καταγράφηκε το 2006, όμως πολύ κοντά στην επιτυχία η Εθνική έφτασε και το 1990 όταν ηττήθηκε στην παράταση (και αφού καλάθι του Γαλακτερού στο τέλος της κανονικής διάρκειας είχε ακυρωθεί ως εκπρόθεσμο). 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα