Σαν σήμερα: Όταν η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή για το Μουντιάλ λόγω Πινοσέτ

Σαν σήμερα: Όταν η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή για το Μουντιάλ λόγω Πινοσέτ
Στιγμιότυπο από τον αγώνα. youtube

Η ΕΣΣΔ ζήτησε ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, όμως η Fifa απάντησε οτι δεν συντρέχουν λόγοι να πάρει μια τέτοια απόφαση. Οι Χιλιάνοι έπαιξαν μόνοι τους.

Σχεδόν μισός αιώνας, για την ακρίβεια σαράντα έξι χρόνια, συμπληρώνονται από τότε που η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να διεκδικήσει τις πιθανότητες συμμετοχής  σε ένα Μουντιάλ, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθεί στη δικτατορία Πινοσέτ στη Χιλή.

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1973, ήταν προγραμματισμένος ο επαναληπτικός αγώνα play-off για την πρόκριση στο Μουντιάλ 1974, μεταξύ Χιλής και Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά το ματς στη Μόσχα (0-0), η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να πάει στη Χιλή, διαμαρτυρόμενη ενάντια στο πραξικόπημα Πινοσέτ, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πινοσέτ είχε μεταμορφώσει το εθνικό στάδιο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η ΕΣΣΔ ζήτησε ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Όμως, η Fifa, αφού διενήργησε κάποιες επιθεωρήσεις, αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι που θα την οδηγούσαν να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Τελικά ο αγώνας έγινε και οι κρατουμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλο μέρος.

Το πιο παράδοξο είναι οτι  στον αγώνα συμμετείχαν μόνο οι Χιλιανοί, που σκόραραν σε άδειο τέρμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα