Μουντομπάσκετ 2019: Τα 5 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι από το θρίαμβο της Εθνικής επί των ΗΠΑ το 2006

Μουντομπάσκετ 2019: Τα 5 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι από το θρίαμβο της Εθνικής επί των ΗΠΑ το 2006
ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ 101-95 (ΙΑΠΩΝΙΑ - ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2006 - ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ) / ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΦΑΣΗ EUROKINISSI

Συμπληρώνονται 13 χρόνια από την ημέρα που η Εθνική ομάδα νίκησε τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας και σόκαρε τον αθλητικό πλανήτη. Θυμηθείτε τι έγινε την 1η Σεπτεμβρίου του 2006.

Η μοίρα, ή, αν θέλετε, οι μπασκετικοί θεοί, τα έφεραν έτσι ώστε το ντεμπούτο της Εθνικής ομάδας στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ να γίνει ανήμερα της 1ης Σεπτεμβρίου. Για όσους δεν θυμούνται, την 1η Σεπτεμβρίου του 2006, η “επίσημη” αγαπημένη έφτασε στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της νικώντας με 101-95 τις ΗΠΑ του Λεμπρόν Τζέιμς στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας για το τότε Μουντομπάσκετ.

Ενόψει λοιπόν και της σημερινής πρεμιέρας της Εθνικής στην Κίνα (15:00 με αντίπαλο το Μαυροβούνιο) τι καλύτερο να θυμηθούμε τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα από το έπος της Σαϊτάμα, μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού στα ομαδικά σπορ.

1. Το παιχνίδι διεξήχθη ημέρα Παρασκευή και ώρα ασυνήθιστη για μπάσκετ, 9:30 το πρωί (ας όψεται η διαφορά της ώρας με την Ιαπωνία). Παρόλα αυτά το παιχνίδι είχε εξαιρετική τηλεθέαση (μεταδόθηκε από την ΕΡΤ σε περιγραφή του Βασίλη Σκουντή και του Δημήτρη Χατζηγεωργίου) γεγονός στο οποίο συνετέλεσε και η αγωνιώδη εξέλιξη. Μετά το τέλος του ματς, εκατοντάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν με τους πιο θερμόαιμους να προβαίνουν σε χειρονομίες εναντίον της… αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

2. Το κομβικό σημείο του ματς ήταν το δίχως άλλο η τάπα του Δημήτρη Διαμαντίδη στον Κρις Πολ όταν το σκορ ήταν 33-23 υπέρ των Αμερικανών στο πρώτο ημίχρονο. Από εκείνο το σημείο και μετά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη πίστεψαν περισσότερο στους εαυτούς τους και παίζοντας συνεχώς επιτυχημένα πικ εν ρολ έκαναν σμπαράλια την αμερικανική άμυνα με πρωταγωνιστές τους Παπαλουκά και Σχορτσανίτη.

3. Η ήττα των Αμερικανών είναι μέχρι και σήμερα η τελευταία τους σε επίσημο αγώνα. Εκτοτε, η team USA έχει σημειώσει μόνο νίκες στις μεγάλες διοργανώσεις που πήρε μέρος κατακτώντας σωρηδόν τα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωτάθλημα. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και τη σημασία της νίκης της Εθνικής εκείνο το πρωινό στη Σαϊτάμα.

4. Καλύτερος παίκτης της Εθνικής στο ματς ήταν χωρίς αμφιβολία ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο οποίος, συνεργαζόμενος άψογα με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη τελείωσε το ματς με 12 ασίστ. Εξαιρετικός ήταν και ο Σπανούλης με 22 πόντους πολλοί εκ των οποίων ήρθαν στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο. Ο Σπανούλης πέτυχε και το τελευταίο εντός πεδιάς καλάθι της Εθνικής με τρίποντο για το 94-86.

ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ 101-95 (ΙΑΠΩΝΙΑ - ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2006 - ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ) / ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΦΑΣΗ EUROKINISSI

5. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης χρησιμοποίησε και τους 11 παίκτες που είχε στη διάθεσή του (ο Νίκος Ζήσης είχε τραυματιστεί στο παιχνίδι με τη Βραζιλία και δεν έπαιξε στο υπόλοιπο του τουρνουά). Ο μοναδικός που δεν σκόραρε από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ο μοναδικός που από εκείνη την 12άδα συνεχίζει το μπάσκετ και παραμένει παίκτης της Εθνικής. Είναι ο συνδετικός κρίκος του τότε με το τώρα.

Τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα

Για την ιστορία και μόνο η Εθνική, έχοντας δώσει τα πάντα στον ημιτελικό, ηττήθηκε στον τελικό από την Ισπανία με 70-47 και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, το μοναδικό μέχρι σήμερα μετάλλιό της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα