Τζόκοβιτς: Δικαιώθηκε από το δικαστήριο και παίρνει πίσω τη βίζα του

Τζόκοβιτς: Δικαιώθηκε από το δικαστήριο και παίρνει πίσω τη βίζα του
Νόβακ Τζόκοβιτς Bernat Armangue/AP Photo

Με απόφαση του Δικαστηρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δικαιώθηκε στην έφεση που κατέθεσε για να ανατρέψει την απόφαση απέλασής του από την Αυστραλία.

Αίσιο τέλος είχε η εκδίκαση της έφεσης που έκανε ο Νόβακ Τζόκοβιτς για να ανατρέψει την απόφαση απέλασής του από την Αυστραλία. Με απόφαση του το Δικαστήριο, δικαίωσε τον Σέρβο τενίστα, τον οποίο οι αρχές της Μελβούρνης μπλόκαραν στο αεροδρόμιο Τουλαμαρίν, ακυρώνοντας τη visa του.

Όπως αναφέρει το SPORT24, ο Δικαστής Κέλι επικύρωσε τη visa του Τζόκοβιτς επιτρέποντάς του την παραμονή στην χώρα, πληρώνοντας τα νομικά έξοδα και ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος στα επόμενα 30 λεπτά μετά από την απόφαση. Επιπλέον με απόφαση του Δικαστηρίου επιστράφηκαν όλα τα προσωπικά αντικείμενα στον Τζόκοβιτς, μαζί και το διαβατήριο του.

Οπαδοί του Τζόκοβιτς, με σημαίες της Σερβίας και της Ελλάδας πανηγυρίζουν για τη δικαίωσή του AP Photo/Hamish Blair

Η υπόθεση του Νο1 τενίστα της παγκόσμιας κατάταξης ωστόσο παραμένει ακόμα ανοιχτή καθώς σύμφωνα με τον δικηγόρο της αυστραλιανής κυβέρνησης, Κρίστοφερ Τραν, ο υπουργός μετανάστευσης έχει την προσωπική εξουσία να ακυρώσει ξανά τη visa του Τζόκοβιτς. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε ο Σέρβος δεν θα έχει δικαίωμα εισόδου στην χώρα για την επόμενη τριετία.

Από την αρχή της δίκης, ο Δικαστής Κέλι έδειξε να κατανοεί τον Σέρβο λέγοντας χαρακτηριστικά “Ο κ. Τζόκοβιτς είναι ειλικρινής, αυτό καταλαβαίνω από εκείνον“, πριν αναρωτηθεί “τι άλλο μπορούσε άραγε να κάνει;“. Ουσιαστικά παραδέχθηκε πως ο Νόλε ακολούθησε όλα τα βήματα σύμφωνα με όσα του είχαν ζητηθεί από την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας και από την κυβέρνηση της χώρας, ώστε αρχικά να ταξιδέψει στην Μελβούρνη και εκεί, στο αεροδρόμιο Τουλαμαρίν, να πάρει την visa του, να μπει στην χώρα και να προετοιμαστεί για το Australian Open που ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου.

Η λογική της απόφασης του Δικαστή Κέλι

Όπως ανέφερε ο Δικαστής δικαιολογώντας την απόφασή του, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είχε αρκετό χρόνο να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στις Αρχές από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την πιθανή απέλασή του από την χώρα, συνεπώς θεώρησε δίκαιο να μην απελάσει τον Σέρβο χωρίς να του δώσει το δικαίωμα να παραθέσει στοιχεία κατά την κράτησή του στο αεροδρόμιο ώστε να μην ακυρωθεί η visa του.

Βασικά σημεία των όσων ειπώθηκαν στο Δικαστήριο

Ο Νίκολας Γουντ που εκπροσώπησε τον Νόλε στο Δικαστήριο, εξήγησε την διαδικασία που ακολουθεί η Ειδική Επιτροπή για να εγκρίνει κάποιον προκειμένου να λάβει εξαίρεση εφόσον δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα, εξήγησε ότι αιτήθηκε δικηγόρο και του αρνήθηκαν πρόσβαση από τις αρχές στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, ενώ κατηγόρησε τον υπεύθυνο που αποφάσισε να ακυρώσει τη visa, ότι δεν έδωσε ποτέ στον Σέρβο τενίστα επαρκείς λόγους που πήρε μια τέτοια απόφαση.

Επιπλέον, παρουσίασε παρόμοιες υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ακυρώθηκε η visa του Τζόκοβιτς. Μία από αυτές μάλιστα, θύμισε στον δικαστή πως εκείνος ήταν που είχε πάρει την απόφαση να παραμείνει η απόφαση για απέλαση.

Ο Κρίστοφερ Τραν που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, εξήγησε τους λόγους που αποφασίστηκε να ακυρωθεί η visa του Τζόκοβιτς. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι αρχές τον πίεζαν υπερβολικά για οκτώ ώρες στην αίθουσα συνεντεύξεων, ενώ παρουσίασε παρόμοιες υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πάρθηκε αυτή η απόφαση. Ακόμα τόνισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τον ισχυρισμό του Νόλε ότι είχε πάρει διαβεβαιώσεις ότι η ιατρική εξαίρεση τού έδινε δικαίωμα να μπει στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα