12η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (18-24 Μαρτίου 2019)

12η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (18-24 Μαρτίου 2019)

«Τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο» Ξεκινά από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις ενημερωτικού, εκπαιδευτικού και θεσμικού χαρακτήρα.

Τα προβλήματα δεν θα πρέπει να μπαίνουν κάτω από το χαλί. Οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε και να φροντίζουμε για την επίλυσή τους. Πόσω μάλλον για το μείζον ζήτημα της οδικής ασφάλειας, που παραμένει συνεχώς στην επικαιρότητα. Κι αυτό, διότι παρά την βελτίωση των υποδομών και των οχημάτων, με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ακόμα καθοριστικός στη διαχείριση της οδικής συμπεριφοράς.

Μάλιστα, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι με βάση τη Διεθνή Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Οδική Ασφάλεια (2018), η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 ετών, είναι τα τροχαία δυστυχήματα.

Έτσι λοιπόν, η οδική ασφάλεια θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο και για τον λόγο αυτό ξεκινά από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συσπειρώνονται φορείς και δυνάμεις του τόπου για την προώθηση σημαντικών ζητημάτων της οδικής ασφάλειας, και πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις ενημερωτικού, εκπαιδευτικού και θεσμικού χαρακτήρα.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, που έχει καθιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια ως θεσμός, είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους, αποσκοπώντας στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, που αποτελούν δυστυχώς μία παγκόσμια μάστιγα. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη κυρίως στα παιδιά και τους νέους, που αποτελούν τους πιο ευάλωτους χρήστες της οδού και ταυτόχρονα το μέλλον του τόπου μας. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, ειδικοί εκπαιδευτές και εμψυχωτές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», θα εκπαιδεύουν με βιωματικό τρόπο μαθητές κάθε βαθμίδας, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. έχουν σχεδιαστεί από ομάδα συγκοινωνιολόγων, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, ειδικών παιδαγωγών, βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση, και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη φορέων και Οργανισμών, καθώς και εταιρειών με έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία, έχουν εκπαιδευτεί από το Ινστιτούτο πάνω από 190.000 μαθητές της Α/βαθμιας και της Β/βαθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και υπεύθυνης συμπεριφοράς στο δρόμο, ως πεζοί, ως ποδηλάτες, ως αυριανοί οδηγοί.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, στα τηλεοπτικά κανάλια, με απόφαση του ΕΣΡ, θα μεταδίδονται δύο σημαντικά κοινωνικά μηνύματα του Ι.Ο.ΑΣ., ένα για την απόσπαση προσοχής κατά τη διάρκεια της οδήγησης και ένα για την επιθετική οδήγηση και τα γονεϊκά πρότυπα. Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια να διαδοθούν τα μηνύματα αυτά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η ολοκλήρωση της Εβδομάδας συμπίπτει με το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και τη μαζική έξοδο των εκδρομέων. Τα μηνύματα θα συνεχίζουν να μεταδίδονται τηλεοπτικά έως και την Πρωτομαγιά, με στόχο να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες της οδού.

Η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ) και την υποστήριξη του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ» με διακριτικό τίτλο «HELLASTRON», της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», και πλήθος άλλων φορέων και οργανώσεων.

12η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (18-24 Μαρτίου 2019)

Οι κυριότερες δράσεις:

Δευτέρα 18/3/2018

Κεντρικά γραφεία Ε.Σ.Α.μεΑ., Ηλιούπολη

Συνέντευξη Τύπου όπου θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στο Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την Οδική Ασφάλεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και αυτόνομη κινητικότητα όλων των χρηστών της οδού.

Σέρρες

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια σε μαθητές Λυκείου στις Σέρρες σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών. Στόχος είναι οι έφηβοι να υιοθετήσουν σωστή συμπεριφορά και ως αυριανοί οδηγοί και ως χρήστες του οδικού δικτύου γενικότερα.

Καθαρισμός πινακίδων στις Σέρρες (Clean-up Safety Day). Το εξαιρετικά εκτεταμένο πρόβλημα του βανδαλισμού των πινακίδων σήμανσης δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στην ασφάλεια οδηγών και πεζών. Οι κατεστραμμένες από το βανδαλισμό πινακίδες κυκλοφορίας δεν γίνονται αντιληπτές από τους οδηγούς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, ενώ η μη εφαρμογή των κανόνων Οδικής Ασφάλειας όπως ορίζει η σήμανση προκαλεί σύγχυση σε όλους τους χρήστες της οδού. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών.

Παλλήνη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Παλλήνης. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά κατανοούν τους βασικούς κανόνες της Κυκλοφοριακής Αγωγής με τρόπο άμεσο, ευχάριστο και φιλικό, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα δρώμενα.

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια σε μαθητές Λυκείου της Παλλήνης ώστε να ενημερωθούν οι έφηβοι για τη σωστή οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Και οι δύο δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ).

Τρίτη και Τετάρτη 19-20/3/2018

Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών

Διήμερες εκπαιδεύσεις μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, που θα φιλοξενηθούν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί με το βιωματικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. για την οδική ασφάλεια, που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και τη χρήση τεχνολογίας αιχμής με τους προσομοιωτές του Ινστιτούτου. Στόχος είναι οι έφηβοι να γνωρίσουν μέσα στο ελεγχόμενο ασφαλές περιβάλλον των προσομοιωτών τις τραγικές συνέπειες μίας λανθασμένης συμπεριφοράς στο δρόμο και να προετοιμαστούν κατάλληλα ως αυριανοί οδηγοί. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι μαθητές θα ενημερωθούν περαιτέρω και για το 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια και τον τρόπο που μπορούν να συμμετάσχουν.

Τρίτη 19/3/2018

Γέρακας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία του Γέρακα.

Ανθούσα

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια σε μαθητές Λυκείου της Ανθούσας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εφήβων σχετικά με τη σωστή οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Και οι δύο δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ)

Θρακομακεδόνες

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια σε μαθητές Λυκείου των Θρακομακεδόνων με τη χρήση προσομοιωτών για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εφήβων σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο. Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας BOSCH Ελλάς.

Καλλιθέα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης στο Πάρκο Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια του Δήμου Καλλιθέας. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας.

Τετάρτη 20/3/2018

Παλλήνη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Παλλήνης. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ).

Καλλιθέα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης στο Πάρκο Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια του Δήμου Καλλιθέας. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας.

Πέμπτη 21/3/2019

Παλλήνη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» για μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Παλλήνης. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ)

Δερβενοχώρια (Πύλη)

Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για όλους τους μαθητές Α/βαθμιας Εκπαίδευσης στην Πύλη στα Δερβενοχώρια. Στόχος είναι τα παιδιά να εκπαιδευτούν με βιωματικό τρόπο σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και στο πώς να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο με το πρώτο τους όχημα, το ποδήλατο. Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Πάτρα

Στο πλαίσιο της Περιφερειακής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας στη Δυτική Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου σε μαθητές σχολείων του Δήμου Πατρέων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Πάνος Μυλωνάς» του Δήμου Πατρέων. Η εκπαίδευση θα είναι εστιασμένη στη σχέση των παιδιών με τους γονείς τους και στα γονεϊκά πρότυπα όσον αφορά στην ασφαλή οδική συμπεριφορά. Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Πατρέων.

Καρπενήσι

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια σε μαθητές Λυκείου του Καρπενησίου με τη χρήση προσομοιωτών για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εφήβων σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο. Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Καρπενησίου.

Παρασκευή 22/3/2019

Νέα Ιωνία

Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα του Ι.Ο.ΑΣ. για την Οδική Ασφάλεια με τη χρήση προσομοιωτών σε μαθητές Δ/μιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Ιωνίας. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ).

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο

Η διοργάνωση αυτή στόχο έχει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες ότι οι επιθετικές συμπεριφορές στο τιμόνι μπορούν να προκαλέσουν τροχαία δυστυχήματα. Για το σκοπό αυτό, θα ξεκινήσει στα κοινωνικά δίκτυα, η νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ι.Ο.ΑΣ. για την επιθετική και ανεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο και τα θλιβερά της αποτελέσματα.

SHARE:

24Media Network