Αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων ακόμη και τον Αύγουστο

Αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων ακόμη και τον Αύγουστο

Η αγορά των επιβατικών αυτοκινήτων συνέχισε για δέκατο διαδοχικό μήνα τη θετική της πορεία, σημειώνοντας αύξηση 9,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων

Στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, ταξινομήθηκαν συνολικά 48.789 επιβατικά αυτοκίνητα, συγκριτικά με 40.198 την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 21,4%.

«Η ανάκαμψη που εμφανίζει η αγορά καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων, αποδίδεται κυρίως στη σταθερότητα που παρουσιάζει η καταναλωτική εμπιστοσύνη τους τελευταίους μήνες, καθώς βελτιώνεται η πρόθεση των καταναλωτών για αγορές μεγάλης αξίας στο προσεχές χρονικό διάστημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Και προσθέτει:

«Επίσης, η θεαματική αύξηση της τουριστικής ζήτησης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της αγοράς καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων.

Ωστόσο, η ανοδική πορεία της αγοράς αυτοκινήτου δε σημαίνει σε καμία περίπτωση την επαναφορά της στα προ κρίσης επίπεδα, αφού οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην ιδιαίτερα χαμηλή βάση σύγκρισης με το προηγούμενο έτος, καθώς ο κλάδος αυτοκινήτου κατέγραψε τα τελευταία χρόνια ζημιές της τάξης του 80%».

Μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες πρωτοκαθεδρίας των εταιρικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων, τον Αύγουστο κυριάρχησαν ξανά οι λιανικές πωλήσεις με τη συμμετοχή τους, από τις αρχές του έτους, να ανέρχεται σε 47,7%.

Όσον αφορά στον Αύγουστο, σχεδόν 6 στα 10 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν ήταν σε ιδιώτες (55,3%), με τη συμμετοχή των εταιρικών πωλήσεων να ανέρχεται σε 44,7%. Οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων συνεχίζουν, για δέκατο τέταρτο διαδοχικό μήνα, να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών (7 στα 10 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα).

Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν 3.693 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 3.372 τον Αύγουστο του 2013. Οι λιανικές πωλήσεις έφτασαν τις 2.043 μονάδες, με τις εταιρικές πωλήσεις να ακολουθούν με 1.650 μονάδες. Εκ των 3.693 επιβατικών αυτοκινήτων, 2.535 ήταν πετρελαιοκίνητα, 1.105 βενζινοκίνητα, 28 υβριδικά, 10 διπλού καυσίμου, 9 φυσικού αερίου και 6 ηλεκτρικά. Το 91,5% των συνολικών ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων του Αυγούστου αφορά αυτοκίνητα με κινητήρα ως 1.600 κυβικά εκατοστά.

Ελαφρά φορτηγά (μικτού βάρους ως 3,5 τόνους)

Καινούργια: Η αγορά των ελαφρών φορτηγών συνέχισε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τη θετική της πορεία, σημειώνοντας αύξηση 49,4% τον Αύγουστο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2013.

Το πρώτο οκτάμηνο, ταξινομήθηκαν συνολικά 3.096 ελαφρά φορτηγά, έναντι 2.341 το αντίστοιχο διάστημα το 2013, σημειώνοντας αύξηση 32,3%.

Ειδικότερα για το μήνα Αύγουστο, τα ελαφρά φορτηγά τύπου Vanette αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατηγορία των ελαφρών φορτηγών (38,5%), με τα Vans να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 37,2%.

Η συνολική αγορά των ελαφρών φορτηγών το μήνα Αύγουστο έφτασε τις 366 μονάδες έναντι 245 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 49,4%. Οι εταιρικές πωλήσεις ελαφρών φορτηγών έφτασαν τις 281 μονάδες (76,8%), ενώ οι λιανικές πωλήσεις ανήλθαν σε 85 μονάδες (23,2%).

SHARE:

24Media Network