Μπαταρίες ιόντων λιθίου για την GM

Μπαταρίες ιόντων λιθίου για την GM
gmsaturn18107small

Η GM κατακυρώνει συμβάσεις για τη δημιουργία μπαταριών ιόντων λιθίου για το Υβριδικό SUV Saturn Vue Green Line

Μία σύμβαση έχει κατακυρωθεί στην Johnson Controls – Saft Advanced Power Solutions, LLC, κοινοπραξία μεταξύ της Johnson Controls και της Saft. Μία ακόμα συμφωνία υπογράφτηκε με την Cobasys, που εδρεύει στο Orion, Mich., κοινοπραξία μεταξύ της Chevron Technology Ventures LLC, θυγατρικής της Chevron Corp., και της Energy Conversion Devices, Inc. Η Cobasys θα συνεργαστεί με την A123Systems, ιδιωτική εταιρεία με έδρα στο Watertown, Mass., για την εξέλιξη της τεχνολογίας των μπαταριών ιόντων λιθίου.




Πρόοδος στην έρευνα μπαταριών ιόντων λιθίου



Σύμφωνα με την Denise Gray, νέα διευθύντρια της GM στα συστήματα αποθήκευσης υβριδικής ενέργειας, οι εταιρίες θα κληθούν να αποδείξουν την αντοχή, την αξιοπιστία και το πιθανό κόστος της τεχνολογίας αυτής σε επίπεδο μαζικής παραγωγής.




«Χάρη στις άριστες σχέσεις με την Αμερικανική κυβέρνηση, η από κοινού έρευνα με την Ford και την DaimlerChrysler υπό τη διεύθυνση του Κονσόρτσιουμ Προηγμένων Μπαταριών ΗΠΑ – United States Advanced Battery Consortium (USABC), απέφερε σημαντική πρόοδο στην έρευνα μπαταριών», δήλωσε η Gray.
« Αλλά απαιτούνται ακόμα πολλές δοκιμές και περαιτέρω εξέλιξη. Σκοπεύουμε, μαζί με τους προμηθευτές μας, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σχετικά με διαχείριση θερμικών φορτίων, ικανότητα αποθήκευσης, χρόνους επαναφόρτισης, αυτονομία οχήματος και μείωση δαπανών».




Δοκιμές σε πρωτότυπα Saturn Vue Green Line



Οι δύο δοκιμαστικές μπαταρίες, της Cobasys – A123Systems και της Johnson Controls – Saft αντίστοιχα, θα αρχίσουν να αξιολογούνται σε πρωτότυπα ηλεκτρικά υβριδικά Saturn Vue Green Line αργότερα μέσα στη χρονιά. Αν και οι δύο είναι μπαταρίες ιόντων λιθίου, η χημεία τους διαφέρει σημαντικά. Επίσης, οι προμηθευτές χρησιμοποιούν μοναδικές μεθόδους στο σχεδιασμό και την συναρμολόγηση των μπαταριών.




Λίγα λόγια για τους προμηθευτές



Η Johnson Controls, Inc., με έδρα στο Milwaukee, Wis., το οικονομικό έτος 2006 είχε πωλήσεις $32 δις και απασχολεί περίπου 136,000 άτομα. Οι λύσεις ηλεκτρικής ισχύος της Johnson Controls προσφέρουν πάνω από 110 εκατομμύρια μπαταρίες για εκκινητές (starter) παγκοσμίως. Η Saft, με κεντρικά γραφεία στο Παρίσι, απασχολεί 4,000 άτομα και το 2005 είχε ετήσιες πωλήσεις πάνω από $700 εκατομμύρια. Η Saft και η Johnson Controls δημιούργησαν την κοινοπραξία μπαταριών πέρσι. Τώρα, πάνω από 150 άτομα εργάζονται για την κοινοπραξία, με έδρα επίσης στο Milwaukee. Η Saft είναι Νο 1 σε όλο τον κόσμο στις μπαταρίες υψηλής απόδοσης και έχει εμπειρία μιας δεκαετίας στην εξέλιξη και κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου. Η Saft ήταν προμηθευτής των μπαταριών ιόντων λιθίου στο πρωτότυπο όχημα κυψελών καυσίμου Chevrolet Sequel.



Η Cobasys έχει εγκαταστάσεις στο Μίσιγκαν και στο Οχάιο με περίπου 400 εργαζόμενους που ασχολούνται με το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ολοκλήρωση προηγμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για κινητές και σταθερές εφαρμογές. Στα κεντρικά γραφεία της στεγάζεται ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως εργαστήρια εξέλιξης και δοκιμών Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας, κάτι απαραίτητο για την αξιολόγηση συστημάτων μπαταριών. Η Cobasys είναι ο σημερινός προμηθευτής συστημάτων υδριδίου νικελίου-μετάλλου (NiMH) για το Saturn Vue Green Line hybrid SUV και θα προμηθεύει συστήματα NiMH και για το 2007 Saturn Aura Green Line hybrid sedan.



Η A123Systems, η οποία απασχολεί 250 άτομα, ιδρύθηκε το 2001 για να προσαρμόσει την τεχνολογία που εξελίσσεται στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) για εμπορική χρήση. Η A123Systems έχει καταφέρει να γίνει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ισχυρών μπαταριών ιόντων λιθίου σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τα τέλη του 2007, η A123Systems θα έχει την ετήσια δυνατότητα να κατασκευάζει 20 εκατομμύρια μπαταρίες ιόντων λιθίου για εργαλεία χειρός. Επίσης, πουλάει μπαταρίες για σταθερά συστήματα υποστήριξης ισχύος (backup), βοηθητικής ισχύος κινητήρων jet και για υβριδικά φορτηγά και λεωφορεία.




Σημαντικές συνεργασίες για αποτελεσματικές μπαταρίες ιόντων λιθίου



Η GM θα αναζητήσει ενεργά περισσότερους συνεργάτες προκειμένου να φέρει στην παραγωγή την τεχνολογία ιόντων λιθίου.
« Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτές οι δύο συμφωνίες δεν αντιπροσωπεύουν το μόνο δρόμο που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε», σχολίασε η Gray.
« Έχουμε δεσμευτεί στη διαμόρφωση των απαραίτητων συνεργασιών, ώστε να μπορέσουμε να παράγουμε αποτελεσματικές μπαταρίες που θα εκπληρώνουν τους στόχους του εκτενούς προγράμματος των μοντέλων μας.»



Η GM ανακοίνωσε στις 29 Νοεμβρίου, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες το 2006, την πρόθεσή της να παράγει ένα ηλεκτρικό υβριδικό Saturn Vue Green Line (plug-in hybrid) που θα έχει την δυνατότητα να καταναλώνει τη μισή ποσότητα καυσίμου από οποιοδήποτε SUV της αγοράς. Εκτός από την τεχνολογία σύνδεσης με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού (plug-in) και την μπαταρία ιόντων λιθίου, όταν ετοιμαστεί, το Vue Green Line θα χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση του υβριδικού συστήματος δύο προγραμμάτων λειτουργίας (2-mode) της GM, ισχυρούς ηλεκτρικούς κινητήρες και ηλεκτρονικά υψηλής απόδοσης, ώστε να επιτυγχάνει σημαντική πρόοδο στην οικονομία καυσίμου.



Η GM συνεργάζεται στα πλαίσια του υβριδικού συστήματος δύο προγραμμάτων λειτουργίας με την DaimlerChrysler και το BMW Group για χρήση σε οχήματα με κίνηση εμπρός, πίσω και 4Χ4, σε μία σειρά επιβατικών και φορτηγών μοντέλων. Το σύστημα δύο προγραμμάτων λειτουργίας θα κάνει το ντεμπούτο του αργότερα αυτή τη χρονιά, στα Υβριδικά SUV Chevrolet Tahoe/GMC Yukon.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα