Ηλεκτροκίνηση: Η μετακίνηση του μέλλοντος, εδώ και τώρα

Ηλεκτροκίνηση: Η μετακίνηση του μέλλοντος, εδώ και τώρα

Η βιώσιμη και συμφέρουσα επιλογή που εξασφαλίζει ένα μέλλον με λιγότερους ρύπους και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κίνητρο, μια λέξη ελληνική, διαχρονική και επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Τι είναι, όμως, αυτό που μας παρακινεί, που μας προτρέπει να κάνουμε το ένα ή το άλλο; Είναι το κάτι διαφορετικό; Το κάτι παραπάνω; Ή απλώς αυτό που είναι αναγκαίο;

Χρειαζόμαστε κίνητρο για να σώσουμε το περιβάλλον; Ένα ή περισσότερα κίνητρα, για να περάσουμε στη βιώσιμη κινητικότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Θα αναρωτιόμαστε για πολύ ακόμα ή ήρθε η ώρα να δώσουμε τις απαντήσεις;

Μάλλον το δεύτερο και προσωπικά δεν έχω ενδοιασμούς.

Το κίνητρο, ήταν και παραμένει ένα εφαλτήριο αποφασιστικότητας. Και η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση, που είναι η πλέον βιώσιμη επιλογή, θέλει αποφασιστικά βήματα, από όλους.

Το κράτος, έχει ξεκινήσει ήδη τις δράσεις για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Από τη μία με φορολογικές ελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα για τη μίσθωση ηλεκτρικών και γενικότερα πιο πράσινων οχημάτων. Από την άλλη με την παροχή επιδοτήσεων υπέρ της ηλεκτροκίνησης και της ενίσχυσης υποδομών με την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Διότι ηλεκτροκίνηση, χωρίς την ανάπτυξη των υποδομών, δεν νοείται.

Και το διαπιστώνω συνεχώς, καθώς οδηγώντας πολλά plug-in hybrid μοντέλα, αλλά και αμιγώς ηλεκτρικά, διανύοντας μάλιστα και μεγάλες αποστάσεις, αναζητώ δημοσίους σταθμούς φόρτισης, στο μεσοδιάστημα, προκειμένου και χρόνο να μην χάνω, αλλά και να κινούμαι χωρίς να ρυπαίνω.

Στο περιβάλλον αυτό, το leasing, τόσο με τα κίνητρα όσο και με τις προσφορές που υπάρχουν, αιτιολογείται, πλέον, ως μια ξεκάθαρη επιλογή. Ξεκάθαρη, αλλά και καθαρή, διότι είτε αποκτώντας με leasing ένα plug-in hybrid μοντέλο ή ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, ρυπαίνεις ελάχιστα ή και καθόλου, στη δεύτερη περίπτωση.

Και, ταυτόχρονα, έχεις κάνει κι εσύ το δικό σου βήμα προς τη βιώσιμη κινητικότητα, δοκιμάζοντας την ηλεκτροκίνηση, χωρίς να χρειαστεί να δεσμευτείς με αγορά αυτοκινήτου. Στην ιστοσελίδα της LeasePlan θα βρεις τις πιο ανταγωνιστικές προσφορές leasing ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και το πλήρες πακέτο υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία.

Κι επειδή δέχομαι συχνά τηλεφωνήματα από φίλους και γνωστούς που με ρωτούν αν συμφέρει να αγοράσουν ένα plug-in hybrid μοντέλο ή ένα full electric κι αν αντί να το αγοράσουν είναι καλύτερο να το αποκτήσουν με leasing, τους θέτω κι εγώ ερωτήματα.

Τώρα με τον καταιγισμό νέων μοντέλων και με τη ραγδαία μεταβολή της τεχνολογίας, θέλεις να αλλάζεις κάθε τέσσερα χρόνια αυτοκίνητο ή θέλεις να «παντρευτείς» αυτό που θα αγοράσεις;

Θέλεις να πληρώνεις σέρβις, ασφάλιστρα, ελαστικά για μια ζωή, με οτιδήποτε επιπλέον ζητήσει το αυτοκίνητο σε ανταλλακτικά ή θέλεις να τα έχεις όλα καλυμμένα σε ένα μηνιαίο μίσθωμα;

Θέλεις να χάνεις κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος της αξίας του αυτοκινήτου που αγόρασες, χωρίς να γνωρίζεις πόσο θα κοστίζει αν αποφασίσεις να το αλλάξεις ή να μη σε νοιάζει, αφού μπορείς να αλλάζεις κάθε τετραετία με το leasing;

Απλές ερωτήσεις που με την κατάλληλη ενημέρωση, μπορείς να απαντήσεις. Και η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του leasing, με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Έχοντας οδηγήσει πολλά ηλεκτρικά οχήματα, ένα μόνο θα σας πω: η εμπειρία είναι μοναδική. Κινείσαι αθόρυβα, σαν να μην είσαι σε αυτοκίνητο. Μάλιστα ένας φίλος μου μπαίνοντας και πατώντας το start, περίμενε μέσα για δέκα λεπτά, νομίζοντας ότι το αυτοκίνητο δεν είχε τεθεί σε λειτουργία.

Κινείσαι, όμως, και οικολογικά διότι με τα ηλεκτρικά δεν ρυπαίνεις καθόλου, όπως και με τα plug-in hybrid, εφόσον οδηγείς στην πόλη με τις σχετικά χαμηλές ταχύτητες και έχεις ηλεκτρική αυτονομία περίπου 50 χλμ. Διαφορετικά, με τον συνδυασμό και του κινητήρα βενζίνης, μειώνεις τη μέση κατανάλωση στα περίπου 2 ή και λιγότερο, λίτρα στα 100 χλμ. και τις εκπομπές CO2 σε κάτω από 50 γρ./χλμ.

Ταυτόχρονα, κινείσαι και οικονομικά, επειδή η τιμή της κιλοβατώρας, για να φορτίσεις, δεν συγκρίνεται με την τιμή των λοιπών καυσίμων. Με περίπου 2 ευρώ για 100 χιλιόμετρα, είναι σαν να ξοδεύεις λιγότερα από όσα για έναν καφέ την ημέρα.

Και τώρα που οι εταιρείες, βελτιώνουν διαρκώς την απόδοση των μπαταριών, στα αμιγώς ηλεκτρικά, με 300 και πλέον χιλιόμετρα που έχεις δυνατότητα με μια φόρτιση, κάνε τη διαίρεση πόσα χιλιόμετρα διανύεις την ημέρα με το πόσα θα ξοδέψεις για τη φόρτιση. Τι μένει στο πηλίκο; Ούτε που το είχες σκεφτεί.

Αυτό, όμως, που θα πρέπει να σκεφτείς, είναι και το γεγονός ότι αισθάνεσαι ο πολίτης του αύριο. Αυτός που με τη στάση του μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη.

Ναι, κι όμως. Διότι υπάρχει και η ατομική ευθύνη, σε κάθε επίπεδο, σε κάθε τομέα.

Όπως, ατομική είναι και η υποστήριξη που σου παρέχει η LeasePlan, σε κάθε σου βήμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα