Πώς προστατεύεσαι από τον κορονοϊό στο αυτοκίνητο

Πώς προστατεύεσαι από τον κορονοϊό στο αυτοκίνητο
Το αυτοκίνητο είναι μια εστία μικροβίων AP Photo/Carlos Giusti

Απλές οδηγίες χρήσης για όλους όσοι είναι αναγκαίο να βγουν από το σπίτι και να κάνουν χρήση του οχήματός τους.

Η παραμονή στο σπίτι για όσο περισσότερο είναι η πρώτη και κύρια οδηγία αποφυγής του κορονοϊού. Γι’ αυτό και ‘Μένουμε Σπίτι‘. Ορισμένες φορές όμως επιβάλλεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο, είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Το γίνεται τότε; Η επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Skoda, Γιάνα Παρμόβα, προσέφερε μερικές συμβουλές για μια δύσκολη περίοδο.

– Ελαχιστοποιήσετε την επαφή με άλλους, ιδανικά μην βγείτε από το σπίτι. Αν πρέπει να πάτε κάπου, πηγαίνετε μόνοι σας – μην μοιράζεστε το αυτοκίνητο. Αν αυτό δεν γίνεται, βεβαιωθείτε ότι ο συνεπιβάτης δεν έχει έντονα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου. Χρησιμοποιήστε μάσκα προσώπου για όλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών, προκειμένου να μπορείτε τους ειδοποιήσετε αν τυχόν ανακαλύψετε ότι μολυνθήκατε. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ακόμα κι αν ένα αυτοκίνητο είναι ένα είδος κινητής μονάδας απομόνωσης, δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους.

– Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με άλλους και να μετακινηθείτε κάπου με το αυτοκίνητο, δώστε προσοχή στα προληπτικά μέτρα υγιεινής. Απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες που αγγίζετε πριν και μετά το ταξίδι, ειδικά εάν μοιράζεστε το αυτοκίνητο με κάποιον ή εάν ταξιδέψετε μαζί του.

– Ένας οδηγός δεν θα πρέπει να ξεχάσει την απολύμανση του τιμονιού, του επιλογέα ταχυτήτων, του χειρόφρενου, των χειρολαβών στις πόρτες, των χειριστηρίων του ηχοσυστήματος και του συστήματος infotainment, τους μοχλοδιακόπτες στην κολόνα του τιμονιού (φλας και υαλοκαθαριστήρες, πιθανά cruisecontrol), τα υποβραχιόνια, τους διακόπτες ρύθμισης των καθισμάτων, τα πλαίσια των θυρών και τις εξωτερικές τους χειρολαβές, καθώς και τη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ. Οι αρχές αυτές είναι ακόμη πιο σημαντικές για τους οδηγούς ταξί και άλλους οδηγούς που μετακινούν επιβάτες.

Επίσης ο οργανισμός ‘Consumer Reports’ προτρέπει τη χρήση ορισμένων προϊόντων καθαρισμού που έχετε ήδη στο σπίτι. Το διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη (γνωστή και ως οινόπνευμα 99,5%) είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορονοϊό και δεν βλάπτουν ν τις κύριες επιφάνειες του αυτοκινήτου. Είναι διάλυμα που χρησιμοποιείται ούτως ή άλλως για την απολύμανση εξαρτημάτων.

– Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα προκειμένου να σκουπίσετε τις επενδύσεις των καθισμάτων καθώς και άλλες μαλακές επιφάνειες του αυτοκινήτου. Προσέξτε όμως να μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα και αποφύγετε την απορρόφησή του. Το αλκοόλ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επηρεάσει ούτε το δέρμα ούτε τη δερματίνη όμως η υπερβολική χρήση του μπορεί να ξεβάψει το υλικό. Μην κάνετε χρήση οξυζενέ, γιατί πιθανότατα θα βλάψει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου. Επίσης θα πρέπει ο οδηγός να αερίσει καλά το αυτοκίνητό του.

– Όταν χρειαστείτε καύσιμο δεν πρέπει να ξεχάσετε να είστε πολύ προσεκτικοί με τις συνθήκες υγιεινής στα πρατήρια βενζίνης. Ελαχιστοποιήστε την επαφή με το προσωπικό. Ιδανικά επιλέξτε ένα σταθμό πληρωμής με self service, εάν μπορείτε. Χρησιμοποιήστε μια από τις σύγχρονες μεθόδους για την πληρωμή του καυσίμου σας. Για παράδειγμα, πληρωμή με ανέπαφη κάρτα ή με κινητό τηλέφωνο. Ορισμένα πρατήρια επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε ανέπαφες μεθόδους πληρωμής απευθείας στην αντλία, οπότε δεν θα χρειαστεί να μπείτε μέσα στο κατάστημα.

– Αφού πρμηθευτείτε καύσιμο, πλύνετε αμέσως τα χέρια σας ή τουλάχιστον απολυμάνετέ τα με ειδικό διάλυμα. Επίσης, μην αμελήσετε καθ’ όλη την επίσκεψη σε πρατήριο ανεφοδιασμού να φοράτε γάντια μιας χρήσης που αμέσως μετά θα απορρίψετε στον κάδο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα