Τι έρχεται για τα ανασφάλιστα ΙΧ

A shopping mall, northeast of Athens is flooded with people on the first Sunday of the winter sales, a day that shops remained open. Those who are opposing on the Open Sunday policy for the shops claim that this measure will only help the big shop chains and the malls and not the retail small shop economy. Near Athens, on January 19, 2014 /         ,   .          .  , 19 , 2014
A shopping mall, northeast of Athens is flooded with people on the first Sunday of the winter sales, a day that shops remained open. Those who are opposing on the Open Sunday policy for the shops claim that this measure will only help the big shop chains and the malls and not the retail small shop economy. Near Athens, on January 19, 2014 / , . . , 19 , 2014 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Όσοι έχουν ανασφάλιστο όχημα θα λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο από τη ΓΓΔΕ με το οποίο θα καλούνται να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημά τους και ένα παράβολο- πρόστιμο ύψους 250 ευρώ

* Του Σπύρου Δημητρέλη

Τις περίπου 700.000 φθάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να είναι ασφαλισμένα. Ενώ ήδη από το 2013 υπάρχει νομοθεσία και διαδικασία για τον εντοπισμό τους και την επιβολή κυρώσεων τους ιδιοκτήτες τους, η σχετική εφαρμοστική υπουργική απόφαση πήρε τώρα το δρόμο για την Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι διαδικασίες ελέγχου.

Στην πράξη αυτό που θα γίνει είναι μια διασταύρωση μεταξύ του αρχείου οχημάτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα οποία δεν βρίσκονται σε ακινησία και του αρχείου των ασφαλιστικών εταιρειών για τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλιστεί για τις ελάχιστες απαιτούμενες καλύψεις αστικής ευθύνης.

Μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης όσοι εντοπισθούν να έχουν ανασφάλιστο όχημα θα λάβουν ένα ειδικό ειδοποιητήριο από τη ΓΓΔΕ με το οποίο θα καλούνται να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημά τους και ένα παράβολο- πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

Κάθε ιδιοκτήτης ΙΧ που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο θα πρέπει εντός 8 ημερών είτε να αποδείξει ότι το όχημά είναι ασφαλισμένο και λόγω λάθους της δημόσιας διοίκησης  εμφανίστηκε στον κατάλογο των ανασφάλιστων οχημάτων  είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του. Αν παρέλθει το 8ήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών κυρώσεων, όπως:

- αφαίρεση των πινακίδων, του διπλώματος  και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 6 μήνες.

- αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως, 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

 - φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.

 - χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Πηγή: capital.gr

SHARE:

24Media Network