Το λεξικό των ασφαλιστικών εννοιών από τη Groupama

Το λεξικό των ασφαλιστικών εννοιών από τη Groupama
Unsplash

Όλες αυτές οι λέξεις που συχνά χρησιμοποιείς για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, αλλά δεν ξέρεις την ακριβή τους έννοια.

Μπορεί πριν αρκετά χρόνια το αυτοκίνητο να αποτελούσε είδος πολυτελείας για πολλές οικογένειες, όμως πλέον δεν είναι έτσι. Σήμερα, είναι με διαφορά το πιο διαδεδομένο μέσο μεταφοράς, ενώ ειδικά στην εποχή που ζούμε, η καθημερινή μετακίνηση για το γραφείο με το αυτοκίνητό μας θεωρείται ως η ασφαλέστερη επιλογή.

Η οδήγηση στην πόλη, όμως, πολλές φορές μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις. Όχι πάντα ευχάριστες. Και κάπου εδώ έρχεται η ασφάλεια αυτοκινήτου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να μας κάνει να νιώσουμε πιο ήρεμοι και ασφαλείς πίσω από το τιμόνι.

Εσύ μπορεί να οδηγείς σωστά και προσεκτικά, αλλά ποτέ δεν γνωρίζεις αν το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους οδηγούς. Η Groupama Ασφαλιστική, πέρα του ότι θέλει να σου μάθει την ακριβή σημασία κάποιων σημαντικών λέξεων γύρω από την ασφάλιση του αυτοκινήτου, έχει σκοπό να κάνει την οδήγηση μια απολαυστική εμπειρία. Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησε τρία ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου, τα Pilote Eco, Pilote Value και Pilote Plus, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Όμως, αλήθεια, πόσο καλά γνωρίζεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου και την σωστή έννοια των λέξεων που έχει τύχει κατά καιρούς να χρησιμοποιήσεις; Η πρώτη και κυριότερη κάλυψη που υποχρεούται να έχει κάθε ασφάλεια εκεί έξω είναι η αστική ευθύνη. Εκεί μιλάμε ουσιαστικά για την ανάληψη της υποχρεωτικής κάλυψης των δαπανών από την ασφαλιστική Eταιρεία για την απόκρουση και την ικανοποίηση αξιώσεων τρίτων κατά του ασφαλισμένου, που γεννήθηκαν από πράξεις ή παραλείψεις του για τις οποίες είχε συμφωνηθεί ασφαλιστική κάλυψη.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι φυσικά τι σημαίνει ο ‘φιλικός διακανονισμός’, τον οποίο συχνά καλούνται να κάνουν δύο οδηγοί που έχουν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα. Πρόκειται για το σύστημα διακανονισμού ζημιών του κλάδου αυτοκινήτων, στο οποίο συμμετέχουν ορισμένες ασφαλιστικές Εταιρείες. Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ο πελάτης απαλλάσσεται από την υποχρέωση να στραφεί κατά της ασφαλιστικής Εταιρείας του υπαίτιου οδηγού, καθώς αποζημιώνεται από τη δική του Εταιρεία.

Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτείς ποιο είναι το ασφάλιστρο που πληρώνεις αυτή τη στιγμή (το χρηματικό ποσό που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στην ασφαλιστική Εταιρεία ως αντίτιμο για παροχή ασφαλιστικής προστασίας) και τι πραγματικά σε συμφέρει, μιας και η Groupama με το πρόγραμμα Eco σκέφτηκε όλους όσους ψάχνουν μια βασική κάλυψη για το αυτοκίνητό τους, με το χαμηλότερο δυνατό ασφάλιστρο της αγοράς.

Unsplash

Σε αυτό φυσικά ασφαλίζεται εκτός από αστική ευθύνη, φροντίδα ατυχήματος (δηλαδή περιστατικού που οφείλεται σε αιφνίδια, βίαιη, τυχαία αιτία, ανεξάρτητη από τη θέληση του ασφαλισμένου και προκαλεί σε αυτόν σωματικές ή υλικές βλάβες), αλλά και υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα. Επίσης, υπάρχει και η προστασία BONUS/MALUS, την σημασία της οποίας αρκετοί δεν γνωρίζουν.

Εδώ μιλάμε για το σύστημα καταγραφής του αριθμού των ατυχημάτων που έχει κάνει κάθε οδηγός μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι ασφαλιστικές Εταιρείες μέσω του συστήματος BONUS MALUS επιβραβεύουν τους οδηγούς που δεν κάνουν ζημιά προσφέροντας εκπτώσεις στα ασφάλιστρα και αντίστοιχα επιβαρύνουν τους οδηγούς που κάνουν συνέχεια ζημιές.

Για εσένα που ζητάς, όμως, τον ιδανικό συσχετισμό αξίας παροχών προς κόστος και θες κάτι καλύτερο για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, τότε θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στο πρόγραμμα Pilote Value της Groupama. Σε αυτή την περίπτωση το όχημά σου ασφαλίζεται επιπλέον και για θραύση κρυστάλλων, πυρκαγιά, τρομοκρατικές ενέργειες, θεομηνίες, ολική κλοπή, καθώς επίσης έχει και νομική προστασία. Κάλυψη δηλαδή των αμοιβών δικηγόρων και δικαστικών εξόδων για τη νομική υποστήριξη του πελάτη σε περίπτωση απαίτησης αποζημίωσης από αστική ευθύνη.

Τέλος, το πρόγραμμα Pilote Plus της Groupama είναι για εσένα που επιθυμείς την πληρέστερη κάλυψη του αυτοκινήτου σου για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να μην αγχώνεσαι πραγματικά για τίποτα. Εκεί συμπεριλαμβάνεται η κάλυψη για ζημιές που προήλθαν κι από το δικό σου αυτοκίνητο (μικτή), καθώς και η κάλυψη για πράξεις δολιοφθοράς.

Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια, ότι και τα τρία προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου Pilote που αναφέραμε, έρχονται με μια σειρά από προνόμια και υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους τους. Η φροντίδα ατυχήματος είναι εκεί για σένα 24 ώρες το 24ωρο, προσφέροντάς σου μια ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου ατυχήματος. Παράλληλα, αν σου τύχει κάτι στο δρόμο ενεργοποιείται αυτόματα με ένα τηλεφώνημα το Δωρεάν Προνομιακό Πακέτο Υπηρεσιών Anesis Motor και σου εξασφαλίζει άμεση εξυπηρέτηση και επισκευή του αυτοκινήτου σου, χωρίς επιπλέον έγνοιες από πλευράς σου.

Κάτι που καλό θα ήταν να γνωρίζεις είναι το γεγονός πως κάθε ασφαλισμένος της Groupama μπορεί να επωφεληθεί από το Προνόμιο Υγείας που του προσφέρει η εταιρεία και να πραγματοποιεί διαγωνιστικές εξετάσεις σε προνομιακές τιμές. Γιατί η φροντίδα του αυτοκινήτου σου είναι σοβαρή υπόθεση, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τη δική σου υγεία. Φυσικά, υπάρχει και η δωρεάν εφαρμογή Groupama Now την οποία μπορείς να κατεβάσεις στο smartphone σου και με το ψηφιακό πάσο Groupama Pass, να έχεις στο χέρι σου ανά πάσα στιγμή μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες, όπως ο έλεγχος της ασφάλισης του αυτοκινήτου σου, η άμεση πληρωμή των συμβολαίων σου, αλλά και η επικοινωνία με την ασφαλιστική σου.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου εκτός από νομική υποχρέωση, αποτελεί και πράξη υπευθυνότητας από την πλευρά του οδηγού. Τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους γύρω του. Επίλεξε, λοιπόν, το πρόγραμμα της Groupama Ασφαλιστικής που σε συμφέρει ανάλογα με τις ανάγκες σου και απόλαυσε μια ασφαλή και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις οδήγηση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα