Ο Μπρους Γουίλις δεν είναι μόνος: Οι διάσημοι που έχουν διαγνωστεί με αφασία

Ο Μπρους Γουίλις δεν είναι μόνος: Οι διάσημοι που έχουν διαγνωστεί με αφασία
Μπρους Γούιλις, Εμίλια Κλαρκ και Σάρον Στόουν ap

Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις ανακοίνωσε πως ο ηθοποιός διαγνώστηκε με αφασία με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει την καριέρα του. Ποιοι άλλοι καλλιτέχνες έχουν μιλήσει για τη δική τους εμπειρία με την πάθηση.

Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις ανακοίνωσε την Πέμπτη, πως ο ηθοποιός διαγνώστηκε με αφασία, μια πάθηση που επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και συνεπώς την ικανότητά του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να επικοινωνεί.

Ως αποτέλεσμα ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την καριέρα του στην υποκριτική, μέσω μιας ανάρτησης που μοιράστηκαν τα μέλη της οικογένειάς του.

Στη μάχη με την αφασία ο Μπρους Γουίλις δεν είναι μόνος. Αρκετοί καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάματος έχουν μιλήσει στο παρελθόν ανοιχτά για τη δική τους εμπειρία.

Εμίλια Κλαρκ

Εμίλια Κλαρκ Joel C Ryan/Invision/AP

Το 2019 η σταρ του Game of Thrones, Εμίλια Κλαρκ αποκάλυψε ότι επέζησε δύο επεισοδίων εγκεφαλικής αιμορραγίας, που υπέστη κατά τα πρώτα χρόνια της επιτυχημένης σειράς του δικτύου HBO.

Λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων του πρώτου κύκλου, τον Φεβρουάριο του 2011, μετά από έντονους πόνους στο κεφάλι, η 24χρονη ηθοποιός οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και υπεβλήθη σε επέμβαση. Η κατάσταση ήταν τόσο επίπονη, που όπως περιγράφει, υπήρξαν φορές που ήθελε να πεθάνει.

Η Εμίλια Κλαρκ την ίδια περίοδο υπέφερε και από αφασία. Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 είχε αναρρώσει πλήρως.

“Η ασθένεια του εγκεφάλου μπορεί να είναι αόρατη και το θέμα συχνά ταμπού. Πρέπει να βοηθήσουμε τους νεαρούς ενήλικες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να τους επιτρέψουμε να ανοιχτούν χωρίς τον φόβο του στίγματος ή της ντροπής”, είχε αναφέρει σε σχετικές δηλώσεις της.

Σάρον Στόουν

Σάρον Στόουν AP

Το 2001 η ηθοποιός Σάρον Στόουν υπέστη ένα εγκεφαλικό, το οποίο κάποτε είχε περιγράψει στους The Times ως μια μεγάλη εγκεφαλική αιμορραγία που διήρκεσε 9 μέρες. Η πρωταγωνίστρια του Βασικού Ενστίκτου, συμπλήρωσε: “Η διαδικασία μάθησης της ανάγνωσης και της γραφής από την αρχή ήταν μια… ταπεινή διαδικασία”.

Ως αποτέλεσμα του ανευρύσματος η σταρ υπέφερε από τραύλισμα και αφασία. “Ανέπτυξα την συναισθηματική μου νοημοσύνη” είχε αναφέρει στο Harper’s Bazaar το 2015.

“Επέλεξα κάθε μέρα να δουλεύω πολύ σκληρά, προκειμένου να εξασκώ άλλα μέρη του εγκεφάλου μου. Τώρα είμαι δυνατότερη”.

Γκλεν Κάμπελ

Γκλεν Κάμπελ AP

Το 2011 ο τραγουδιστής της κάντρι και κιθαρίστας, Κάμπελ ανακοίνωσε πως είχε διαγνωστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σημειώνοντας στο People, πως εξακολουθεί να επιθυμεί να ανεβαίνει στη σκηνή και να φτιάχνει μουσική.

Τον Αύγουστο του 2017 σε συνέντευξή της στο USA Today η σύζυγός του, Κίμπερλι Γούλεν, αποκάλυψε πως ο μουσικός είχε βρεθεί επίσης αντιμέτωπος με την αφασία, έχοντας χάσει ένα μεγάλο μέρος της ικανότητάς του να επικοινωνεί αλλά και να καταλαβαίνει λέξεις.

Ο Κάμπελ πέθανε τον ίδιο μήνα σε ηλικία 81 ετών.

Τέρι Τζόουνς

Τέρι Τζόουνς CHRIS PIZZELLO/INVISION/AP

Λίγο πριν την απονομή ενός ξεχωριστού βραβείου από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης για την συνεισφορά του στον κλάδο, εκπρόσωπος του Τέρι Τζόουνς αποκάλυψε πως “διαγνώστηκε με πρωτοπαθή προϊούσα αφασία, μια παραλλαγή της μετωποκροταφικής άνοιας”.

“Η ασθένεια επηρεάζει την ικανότητά του να επικοινωνεί ενώ πλέον δεν είναι σε θέση να δίνει συνεντεύξεις”, αναφερόταν στη δήλωση του εκπροσώπου. “Ο Τέρι είναι περήφανος και τον τιμά ιδιαίτερα η αναγνώριση της συνεισφοράς του”.

Ο σταρ των Monty Python έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα