Παύλος Χαϊκάλης: “Έχουμε θεοποιήσει ανθρώπους που δεν θα έπρεπε”

Παύλος Χαϊκάλης: “Έχουμε θεοποιήσει ανθρώπους που δεν θα έπρεπε”
Παύλος Χαϊκάλης PAPADAKIS PRESS

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για τον καταιγισμό καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου, αναφέροντας πως πολλές συμπεριφορές ήταν γνωστές. "γυναίκα δεν μπορεί να αποτελεί ποτέ αντικείμενο ή δοχείο ηδονής', τόνισε.

Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος ηθοποιών για κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση μίλησε ο γνωστός ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης, αναφέροντας πως όλα αυτά ήταν κοινό μυστικό στον χώρο και ότι τα θύματα θα πρέπει να μιλάνε από εδώ και στο εξής.

“Δεν θέλω να προχωρήσω σε ονοματολογία, θέλω να θίξω τα κακώς κείμενα των κλάδων, γιατί δεν είναι μόνο ο δικός μας κλάδος. Στο θέατρο πάντοτε υπήρχαν αυτά. Ονόματα που έχουμε αγαπήσει από παλιότερες φουρνιές έχουν εμπλακεί σε τέτοιες καταστάσεις, απλώς τότε δεν ήταν γνωστό. Κακά τα ψέματα, έχουμε θεοποιήσει ανθρώπους που στην ουσία δεν θα έπρεπε, αλλά προς χάριν της Τέχνης το έχουμε προσπεράσει. Οι γνωρίζοντες μέσα από τον χώρο ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη συμπεριφορά τέτοιων ανθρώπων. Διαχρονικά συνέβαινε. Πάντα υπήρχε μια καταπίεση και μία σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες, ειδικά, συναδέλφους, με έναν εγωιστικό τρόπο καταφοράς και διαχείρισης όλης της κατάστασης που επικρατούσε στο θέατρο”, ανέφερε ο γνωστός ηθοποιός.

“Αυτό που ίσχυε τότε, ισχύει και τώρα. Υπάρχει ο φόβος του ότι θα στιγματιστείς, ότι δεν θα βρεις δουλειά, ότι θα σε αποβάλει το σύστημα. Είναι ένα παιχνίδι εξουσίας. Από εκεί ξεκινάνε τα πάντα και συμβαίνει παντού. Στο θέατρο μας κάνει “τζιζ”, γιατί τα ονόματα είναι “τζιζ”. Και επειδή νομίζουμε ότι το θέατρο είναι η “Κολυμβήθρα του Σιλωάμ” και μπορούμε να ξεπλύνουμε τις αμαρτίες μας. Παντού υπάρχουν αυτά τα θέματα, απλώς δεν τα γνωρίζουμε. Γενικά, εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η γυναίκα δεν μπορεί να αποτελεί ποτέ αντικείμενο ή δοχείο ηδονής, ούτε είναι οικόπεδο προς καταπάτηση, είναι συνεργάτης, είναι πηγή δημιουργίας, πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Έχουμε ξεφύγει από τον στόχο”, δήλωσε ο Παύλος Χαϊκάλης.

Θα πρέπει να υπάρξει το στοιχείο της μετάνοιας και της συγγνώμης”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως αυτό, όμως, είναι πολύ δύσκολο, γιατί έχουν πληγωθεί πολλές ψυχές. Σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο θέατρο από εδώ και στο εξής, ο γνωστός ηθοποιός ανέφερε πως ελπίζει ότι τα θύματα θα μιλάνε πλέον και ότι κανένας θύτης δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις στο μέλλον.

Ο ίδιος έχει υπάρξει μάρτυρας ανάλογων συμπεριφορών, όπως δήλωσε, μην μπορώντας ωστόσο να μιλήσει εξ ονόματος άλλων ανθρώπων, ενώ έκανε λόγο για “αυτοκρατορική παράκρουση” πολλών συναδέλφων του, τονίζοντας πως είμαστε όλοι ανθρωποι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα