Προκαλεί ο Ματ Ντέιμον: Άλλο να χτυπάς κάποιον στον πισινό και άλλο ο βιασμός

Προκαλεί ο Ματ Ντέιμον: Άλλο να χτυπάς κάποιον στον πισινό και άλλο ο βιασμός
Actor Matt Damon attends a special screening of "Downsizing" at AMC Loews Lincoln Square on Monday, Dec. 11, 2017, in New York. (Photo by Evan Agostini/Invision/AP) Evan Agostini/Invision/AP

Ο διάσημος ηθοποιός μίλησε για "φάσμα" συμπεριφορών προκαλώντας αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προσπάθεια του Ματ Ντέιμον να τηρήσει μετριοπαθή στάση στο ζήτημα των σεξουαλικών εγκλημάτων, που ταλανίζουν το Χόλιγουντ το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Ντέιμον που αρχικά δεν είχε πάρει σαφή θέση ως προς το αν γνώριζε για τις πράξεις του παραγωγού ταινιών Χάρβει Γουάινστιν, που προκάλεσαν το τεράστιο σκάνδαλο και αποτέλεσαν την αφορμή για την αποκάλυψη αντίστοιχων ενεργειών και άλλων ονομάτων του Χόλιγουντ, μίλησε στην εκπομπή του Πίτερ Τράβερς στο αμερικανικό ABC.

Στη συνέντευξή του αυτή ο Ντέιμον έκανε λόγο για “φάσμα συμπεριφορών”, διαχωρίζοντας την σεξουαλική παρενόχληση από τον βιασμό και δίνοντας την δική του θέση απέναντι σε αυτούς που κατηγορούνται.

“Είναι απολύτως αναγκαίο οι γυναίκες να μοιράζονται τις ιστορίες τους. Νομίζω ότι υπάρχει ένα φάσμα συμπεριφορών. Υπάρχει μία διαφορά από το να χτυπάς κάποιον στον πισινό και τον βιασμό ή την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Πρόκειται για συμπεριφορές που και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά δεν θα πρέπει να συγχέουμε”.

Η τοποθέτηση αυτή του Ματ Ντέιμον προκάλεσε σειρά αντιδράσεων. Ανάμεσα σε αυτές η ηθοποιός Αλύσα Μιλάνο που έδωσε τεράστια ώθηση στο χάσταγκ #meToo αλλά και η επίσης ηθοποιός και πρώην σύντροφος του Ματ Ντέιμον, Μίνι Ντράιβερ.

Η Μιλάνο, με σειρά τιτιβισμάτων της απηύθυνε μια “ανοιχτή επιστολή” στον Ντέιμον αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η τοποθέτησή του ήταν λάθος:

“Έχω πέσει θύμα σεξουαλικών επιθέσεων όλου του φάσματος που ανέφερες. Όλες είναι επώδυνες.[…] Αυτό που μας εξοργίζει είναι ότι αναγκαζόμαστε να θεωρούμε ότι αυτό είναι φυσιολογικό.[…] Αυτό που μας εξοργίζει είναι ότι ήμαστε σιωπηλές για πάρα πολύ καιρό. […] Υπάρχουν πολλά στάδια στον καρκίνο. Κάποια είναι πιο θεραπεύσιμα, όμως και πάλι είναι καρκίνος. Η σεξουαλική παρενόχληση, η σεξουαλική επίθεση και η σεξουαλική βία είναι συστημική ασθένεια. Ο όγκος αποκόπτεται τώρα και χωρίς αναισθησία”, αναφέρει στα tweets της η ηθοποιός.

 

Η Μίνι Ντράιβερ, στάθηκε και αυτή απέναντι στις δηλώσεις του Ντέιμον, με δηλώσεις της στον Guardian. Η ηθοποιός δήλωσε πως οι άνδρες “δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι η κακοποίηση σε καθημερινή βάση”. “Ήθελα απεγνωσμένα να μιλήσω για αυτό. Συνειδητοποίησα πως οι περισσότεροι άνδρες, καλοί άνδρες, άνδρες που αγαπώ δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι”.

Minnie Driver attends the 14th annual Hammer Museum Gala in the Garden on Saturday, Oct. 8, 2016, in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP) Jordan Strauss/Invision/AP

 

“Ειλικρινά πιστεύω πως μέχρι να “βρεθούμε στην ίδια σελίδα” δεν μπορείς να μιλάς σε μία γυναίκα για την κακοποίηση που υπέστη.Ένας άνδρας δεν μπορεί, κανείς δεν μπορεί. Είναι τόσο μοναδικό και προσωπικό, και είναι πολύ κακό όταν ένας άνδρας κάνει σχετικές υποδείξεις, είτε έχει τέτοια πρόθεση είτε όχι”.

“Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν καλοί άνδρες σαν τον Ματ Ντέιμον σκέφτονται έτσι, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Χρειαζόμαστε τους καλούς και έξυπνους άνδρες να πουν πως αυτό είναι κακό με κάθε τρόπο και να το καταδικάσουν ξανά και ξανά”.

Φωτογραφίες:AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα